Uitlaat

© Porsche

Porsche knalt naar recordwaarde in grootste Duitse beursdebuut in kwarteeuw

29 september 2022
Door Stijn Blanckaert
Vandaag trok Porsche AG naar de beurs. De constructeur kreeg een notering op de beurs van Frankfurt en brak daar records. Het is al 25 jaar geleden dat een beursgang nog zo succesvol werd. Porsche wordt nu gewaardeerd op € 75 miljard, wat slechts € 10 miljard minder is dan moederhuis Volkswagen Group.


De raad van bestuur van Porsche AG had besloten om 25 procent van de aandelen te verkopen. De ene helft ging naar aandeelhouderfamilies Porsche en Piëch en de andere helft, dus 12,5 procent van het kapitaal, werd te koop aangeboden op de beurs van Frankfurt. Concreet werden 113,9 miljoen van de 911 miljoen aandelen van het bedrijf beschikbaar gemaakt op de beurs. De initiële prijs waaraan de aandelen genoteerd werden was € 82,50 per stuk, maar in de loop van de dag steeg het aandeel zelfs naar € 86,78, om uiteindelijk de eerste handelsdag af te sluiten op de startprijs. Dat is een hele prestatie op een dag waarop de beurs het erg slecht deed, want alle andere in Frankfurt genoteerde aandelen deden het vandaag slecht.

Porsche AG is € 75 miljard waard 

De startprijs van het aandeel waardeerde Porsche op € 75 miljard, waarmee het slechts € 10 miljard minder waard is dan het geheel van moederhuis VW Group. De beursgang van de constructeur uit Stuttgart is de grootste in Duitsland in een kwarteeuw. Alleen die van Deutsche Telekom was nog groter (in 1996). Als de economische situatie verbetert is het niet ondenkbaar dat het aandelenpakket in de richting van een waarde van € 100 miljard gaat. Indrukwekkende cijfers voor een sportwagenbouwer die – hoe dan ook – in een nichemarkt opereert.

Families Porsche en Piëch behouden de controle

De nieuwe aandeelhouders die aandelen kochten op de beurs zullen wel mee kunnen delen in de uitgekeerde winsten van de sportwagenbouwer, en profiteren van een mogelijk verder stijgende beurskoers, maar krijgen geen stemrecht in de onderneming. Dat stemrecht blijft namelijk volledig in handen van Volkswagen Group en de controlerende families Porsche en Piëch. Die houden samen de helft plus één aandeel van Porsche AG in handen en kunnen zo elke beslissing die hen niet zint blokkeren. 

Beide families hebben daarnaast via Porsche Holding AG trouwens 31 procent van het kapitaal en zowat 54 procent van de stemrechten bij Volkswagen Group zelf in handen, waardoor het duidelijk is dat bij Porsche en bij VW Group niets kan gebeuren zonder het fiat van de familiale aandeelhouders.

€ 19,5 miljard opbrengst voor Volkswagen Group

Volkswagen zelf verdient een mooie zakcent aan de beursgang, want door het belang van 12,5 procent in Porsche AG op de markt te brengen verdient de groep niet minder dan € 19,5 miljard in één keer. De helft van dat bedrag wordt geïnvesteerd in de elektrificatie van het modellenportfolio van VW Group, de andere helft gaat als dividend naar de aandeelhouders, waarmee de families Porsche en Piëch als aandeelhouders van VW en dus uitkeringsgerechtigden van het superdividend een flinke som geld ophalen om hun inkoop van 12,5 procent van de aandelen van Porsche AG mee te financieren. Een soort van vestzak-broekzak-operatie van de familie, die haar macht bij VW en Porsche zo ook betonneert.

Het is opmerkelijk dat Porsche in een negatief beursklimaat, onder meer beïnvloed door de oorlog in Oekraïne en de sterk stijgende levensduurte, toch doorging met de plannen en ook bijzonder succesvol bleek op de eerste beursdag, op een over het algemeen aanzienlijk dalende beurs van Frankfurt.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.