Uitlaat

© Volkswagen AG

Pick-ups binnenkort niet meer voordelig voor particulieren

08 oktober 2020
Door Dieter Quartier
Het hing al een tijdje in de lucht en lijkt zich nu stilaan te concretiseren: de Vlaamse overheid wil komaf maken van het fiscale voordeel dat pick-ups genieten en ze gelijkschakelen met gewone personenwagens – althans voor privégebruik.


De Tijd meldde vanmorgen dat Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) het oneigenlijke gebruik van fiscaal voordelige pick-ups wil aanpakken. Het gaat om particulieren die de wagen alleen aankopen voor het fiscale voordeel. Op pick-ups betaal je vandaag geen belasting op inverkeerstelling (BIV) omdat ze beschouwd worden als lichte bedrijfsvoertuigen, terwijl ze vaak wordt aangedreven door een potige diesel of zelfs een dikke Amerikaanse V8, waarop je normaliter duizenden euro’s aan inschrijvingstaks zou moeten betalen. 

Ook de wegenbelasting is door zijn status van licht bedrijfsvoertuig erg gunstig in het geval van een pick-up. Bij een personenwagen wordt deze berekend op de motorinhoud, het brandstoftype, de euronorm en de CO2-uitstoot. Ook bij een pick-up spelen de laatste drie elementen mee, maar de motorinhoud niet – hier is het de maximaal toegelaten massa die telt. Bovendien is het basisbedrag bij een licht vrachtvoertuig slechts een fractie van dat van een gewone auto.

Een voorbeeld. Op een pick-up die wordt aangedreven door een Euro 6-conforme 3-liter V6 op diesel, die 204 pk produceert, 220 g/km uitstoot en een MTM heeft van 3,5 ton betaal je nul euro BIV en € 154,31 wegenbelasting per jaar. Mocht deze pick-up als personenwagen beschouwd worden, dan betaal je in Vlaanderen € 6.208,03 aan BIV en € 1.216,64 aan jaarlijkse verkeersbelasting. De staatskas ontloopt dus heel wat inkomsten.  

Niet retroactief

Er rijden op de Vlaamse wegen zo’n 31.000 pick-ups rond, waarvan de helft zakelijk wordt gebruikt en de helft privé. Het segment is verdrievoudigd ten opzichte van tien jaar geleden, met name door de gunstige fiscaliteit, maar ook door het ruimere aanbod. In onze contreien doen vooral de VW Amarok en Ford Ranger het goed, maar via parallelimport zijn er ook behoorlijk wat Dodge Rams en consorten tot bij ons geraakt.

Er komt geen verbod op pick-ups voor particulieren, maar wie hem privé gebruikt, verliest binnenkort de fiscale voordelen ervan. “Het is niet de bedoeling dat wie al een pick-up heeft, gestraft wordt. De maatregel geldt alleen voor nieuw ingeschreven voertuigen”, zegt Diependaele. “We rekenen niet op extra inkomsten - dit is dus geen belastingverhoging - maar gaan er wel van uit dat mensen hun gedrag bijsturen.”

Wanneer de wijziging van kracht wordt is nog niet duidelijk. Er moet immers nog overleg worden gepleegd tussen Vlaanderen en de andere deelstaten. Elk gewest is bevoegd voor de bepaling en de inning van de verkeersbelastingen, maar de definitie ‘lichte vracht’ maakt deel uit van een samenwerkingsakkoord met Wallonië en Brussel.
FORD Z3A9336

Het zou wel eens een stormloop naar de showrooms van pick-upverdelers kunnen betekenen – een beetje zoals in de aanloop naar de invoering van het onderscheid tussen fake en echte plug-inhybride. Toen verkochten Range Rover Sport P400e’s en Porsche Cayennes haast als zoete broodjes.

Deel op

Dieter Quartier

Dieter Quartier (°1976) schrijft al sinds 2000 met motorolie in plaats van inkt. Zijn interessesfeer reikt van classics tot electrics. Bedrijfsmobiliteit in ruime zin is zijn dada.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.