Uitlaat

Officiële inhuldiging van het eerste waterstofstation

22 april 2016
Door Redactie
Op 22 april 2016, niet toevallig de internationale ‘Dag van de Aarde’, hebben Annemie Turtelboom, minister voor Begroting, Financiën en Energie van het Vlaamse Gewest, en twee vertegenwoordigers van de Europese Commissie – Magda Kopczynska  voor het Directoraat-Generaal Transport en Robert Schröder voor het Directoraat-Generaal Onderzoek en Innovatie – het eerste openbare waterstofstation in België plechtig ingehuldigd. Dit station, dat Air Liquide heeft ontworpen, geïnstalleerd en nu uitbaat, op de terreinen van Toyota Europe, is een belangrijke stap voor waterstof als schone energiebron in België.

Het waterstofstation werd gebouwd in het kader van het SWARM-project* en kreeg de financiële steun van het Europees Fonds Fuel Cells and Hydrogen - Joint Undertaking, een publiek-privaat partnerschap dat de ontwikkeling van waterstofenergiegerelateerde applicaties wil ondersteunen. Het station werd gebouwd op een terrein dat ter beschikking werd gesteld door Toyota Motor Europe en maakt het mogelijk België aan te sluiten op het Europese waterstofnetwerk. De waterstof die er wordt geleverd komt tot stand door elektrolyse, een procedé dat geen CO2 uitstoot.

In dit waterstofstation kunnen tussen 30 en 40 tankbeurten per dag worden uitgevoerd in minder dan 5 minuten (voor auto’s), goed voor een autonomie die vergelijkbaar is met de autonomie van klassiek aangedreven wagens (benzine of diesel).

Het project kon tot stand komen dankzij een uitstekende samenwerking tussen alle partners, zowel publieke als private. Het bewijst de synergie die een geëngageerde strategische demarche kan opleveren om een markt van alternatieve brandstoffen te ontwikkelen en om de erbij horende infrastructuren uit te bouwen.

De opening van dit waterstofstation betekent ook de start van de verkoop van de Mirai, Toyota’s eerste brandstofcelwagen, in België. België is het vierde land in Europa waar de Toyota Mirai verkocht wordt. Toyota is er zeker van dat waterstof één van de meest veelbelovende technologieën is voor een schone toekomst.

Deel op

Lees meer over

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.