Uitlaat

© autonieuws.be

Nu officieel: VK bant benzine en diesel vanaf 2030, investeert zwaar in elektromobiliteit

18 november 2020
Door Stijn Blanckaert
We schreven het hier enkele dagen geleden al, maar nu is het ook officieel: het Verenigd Koninkrijk verbiedt de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s en bestelwagens vanaf 2030. Plug-in hybrides zijn nog tot 2035 toegelaten. Tegelijk investeert het land zwaar in elektrische mobiliteit.

Premier Boris Johnson gaf in een column in the Financial Times meer informatie over de beslissing van zijn regering om -in de strijd om de CO2-uitstoot terug te dringen- de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s en bestelwagens te verbieden vanaf 2030.

Niet alleen in het VK

Initieel was het de bedoeling om die maatregel vanaf 2035 in te voeren, maar de regering schakelt dus een versnelling hoger en stelt 2030 als ultieme datum. Daarmee gaan de Britten verder dan de Spanjaarden en Fransen, die 2040 vooropstellen, en loopt hun uitdoofdatum gelijk met die van Ierland en Nederland, maar ook met wat Brussel reeds vooropstelde voor diesels (2035 voor benzine). Duitsland zou ook denken aan 2030 als einddatum. Momenteel is enkel Noorwegen nog drastischer, met 2025 als doel voor het verbieden van nieuwe verbrandingsmotoren.

Vlaanderen en Wallonië hebben nog geen uitspraken gedaan over een eventuele diesel- en benzineban, maar werken ongetwijfeld ook aan dergelijke plannen.

Uitzondering voor plug-in hybrides

Het nieuwe plan voorziet een uitzondering tot 2035 voor hybrides die, volgens Johnson, “een significante afstand kunnen afleggen zonder uitlaatemissies”. Wat die afstand precies is wordt niet gepreciseerd, maar het lijkt logisch dat het hier alleen over plug-in hybrides gaat en dus niet over de klassieke, milde- of micro-hybridemodellen op de markt.

De diesel- en benzineban past in een tienpuntenplan dat van het VK een koolstofneutraal land moet maken tegen 2050, zegt Johnson. Hij laat weten dat de overheid “meer dan £ 2,8 miljard (€ 3,13 miljard) zal investeren in elektrische auto’s, door het uitbouwen van een netwerk aan laadpunten en het produceren van duurzame batterijen in grote fabrieken in het VK.”

Het investeringsplan bevat voor £ 1,3 miljard (€ 1,45 miljard) aan investeringen om een netwerk van elektrische laadpunten uit te bouwen, maar ook £ 582 miljoen (€ 650 miljoen) aan premies voor kopers van elektrische of ultra lage emissievoertuigen. Verder belooft de regering over de komende vier jaar £ 500 miljoen (€ 558 miljoen) te investeren om de ontwikkeling van de batterijproductie in het VK te ondersteunen.

Deel op

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.