Uitlaat

© Nissan

Nissan zou zich mogelijk uit Europa terugtrekken

05 mei 2020
Door Stijn Blanckaert
Het internationale persbureau Reuters wist te melden dat autobouwer Nissan plannen zou hebben voor een grondige bijsturing van zijn politiek, waarbij het merk zich zou concentreren op de Amerikaanse, Chinese en Japanse markt, en zijn aanwezigheid in Europa zou beperken tot de meest succesvolle modellen. Geen goed nieuws voor de Europese Nissanverdelers en -invoerders, maar momenteel gaat het nog om speculatie. Op 28 mei weten we meer.

Reuters vernam uit een volgens hen erg betrouwbare bron dat de Japanse autobouwer zich zo goed als volledig wil terugtrekken uit Europa, om op de VS en Azië te focussen, en alliantielid Renault de leiding te laten nemen in Europa. Ook Mitsubishi maakt trouwens deel uit van de alliantie, en zou in de nieuwe structuur ook met veranderingen geconfronteerd worden. Die plannen zouden niet alleen te maken hebben met de naweeën van het onverwachte en pijnlijke vertrek van Carlos Ghosn als CEO van de alliantie, maar gaan om een strategie om de groep op de langere termijn rendabel te houden.

Het doel van de nieuwe plannen zou erin bestaan om de interne concurrentie terug te drijven, waarbij Renaultmodellen vandaag moeten concurreren met Nissans en Mitsubishi’s op dezelfde markten.

Volgens Reuters zou Mitsubishi zich op de Aziatische markten, behalve China en Japan, moeten concentreren, en zou Nissan wel nog wagens verkopen op de markten waar Renault en Mitsubishi voorrang krijgen, maar met een beperkt aanbod, op maat gemaakt voor die regio’s. Nissan zou volop ingezet worden in de VS, China en Japan, waar de aanwezigheid van de anderen dan zou verminderd worden. Renault zou zich dan weer gaan terugplooien op Europa, waar het ook het sterkst staat.

Op technologisch vlak zouden Nissan en Mitsubishi focussen op plug-inhybride technologie, terwijl Renault de leiding zou krijgen over de elektrische autotechnologie.

In Europa zouden volgens Reuters alleen de Nissan Qashqai en Juke, de twee crossover SUV-succesmodellen van het merk, overblijven.

De nieuwe strategie zou volgens Reuters ook kunnen leiden tot het sluiten van niet minder dan veertien productiesites, en een daling van de globale Nissanproductie van 7 naar 5,5 miljoen auto’s.

Om te weten of dit meer dan speculatie is, moeten we wachten op de voorstelling van de middellange termijnplannen van Nissan op 28 mei. Dat is ook de reactie die we kregen van Melvin Keuter, Communications Director Nissan Benelux “De berichten van Reuters zijn wat ons betreft niet meer dan speculaties. We zullen meer weten op 28 mei, wanneer onze plannen voor de middellange termijn worden gepresenteerd. Hetgeen we momenteel al kunnen stellen is dat Nissan zich volledig blijft inzetten om de productlijn in Europa te versterken als onderdeel van de voortdurende inspanningen om het bedrijf concurrerender te maken. De nieuwe Juke, die afgelopen november werd gelanceerd, is de eerste stap in de vernieuwing van onze line-up voor personenwagens. Er is al begonnen met de voorbereidingen van onze fabriek in Sunderland (VK), om te beginnen met de productie van de volgende generatie Qashqai-crossover. Tevens streven we ernaar om onze line-up verder te elektrificeren, met nieuwe producten onderweg.

We hopen samen met de Europese Nissanverdelers en -invoerders dat de berichten inderdaad niet juist blijken, want als Nissan inderdaad zo goed als volledig uit Europa zou verdwijnen, zou dat een economische ramp kunnen zijn voor alle Europese betrokkenen en voor de arbeiders in de Europese Nissanfabrieken.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.