Renault Group, Nissan Motor Co, Ltd. en Mitsubishi Motors Corporation, de drie leden van een van 's werelds grootste auto-allianties, presenteerden vandaag hun nieuw coöperatief bedrijfsmodel dat gericht is op het verbeteren van het concurrentievermogen en de winstgevendheid van de drie bedrijven.
Jean-Dominique Senard, voorzitter van de Operationele Raad van de Alliantie en Renault zei dat "het nieuwe bedrijfsmodel de Alliantie in staat zal stellen om de sterke punten en de prestatiecapaciteiten van elk bedrijf optimaal te benutten en tegelijkertijd voort te bouwen op hun respectieve culturen en erfgoed. De drie bedrijven zullen alle voertuigsegmenten en -technologieën in alle geografische gebieden bestrijken, ten behoeve van elke klant, en tegelijkertijd hun respectieve concurrentievermogen, duurzame rentabiliteit en sociale en milieuverantwoordelijkheid verbeteren".
Leader – Follower voor meer efficiëntie
Concreet betekenen de plannen om te gaan werken volgens het leader-follower systeem dat de standaardisatiestrategie van de Alliantie, van het platform tot het complete voertuig wordt geïntensiveerd, en dat per productsegment een "lead vehicle" (leidersauto) zal worden bepaald, en dat er "volgauto's" zullen zijn bij de anderen. Het toonaangevende bedrijf zal dan de leidersauto ontwikkelen met de steun van het volgersteam.
Om de bouw van de leiders- en volgersauto’s zo concurrerend mogelijk te laten verlopen wordt de productie waar nodig geconsolideerd.
Verder wordt de ontwikkeling van synergieën op het gebied van bedrijfsvoertuigen voortgezet. Op dat domein wordt het leader-follower-model trouwens al langer toegepast.
De leader-follower regeling zal worden uitgebreid van platformen en aandrijflijnen naar alle belangrijke technologieën, waarbij het leiderschap als volgt zal worden toegewezen:
- Autonoom rijden: Nissan
- Aangesloten autotechnologieën: Renault voor het Android-platform en Nissan in China
- E-body - het hoofdsysteem van de elektrische-elektronische architectuur : Renault
- e-PowerTrain (ePT) motor: CMF-A/B ePT - Renault; CMF-EV ePT - Nissan
- PHEV voor C/D-segmenten: Mitsubishi
Het "leader-follower"-principe moet het mogelijk maken om de kosten en kapitaaluitgaven per model met maximaal 40% te verminderen voor voertuigen die onder dat nieuwe model zijn ontworpen. Deze voordelen zouden een aanvulling moeten vormen op de synergieën die nu al zijn bereikt.
Renault als maatstaf voor Europa
De Alliantie heeft ook het principe goedgekeurd om verschillende delen van de wereld aan te wijzen als "referentieregio's", waarbij elk bedrijf zich richt op zijn belangrijkste regio's met als doel tot de meest concurrerende te behoren en als referentie te dienen voor anderen om hun eigen concurrentievermogen te versterken.
Zo zal Nissan de maatstaf worden in China, Noord-Amerika en Japan; Renault voor Europa, Rusland, Zuid-Amerika en Noord-Afrika; en Mitsubishi Motors voor de ASEAN en Oceanië.
Naarmate elk lid een referentiebedrijf in zijn of haar regio wordt, zullen de synergieën toenemen om de vaste kosten en de exploitatie van de activa van elk bedrijf zo goed mogelijk te verdelen.
De productplannen van de bedrijven zullen de "leader-follower"-regeling volgen, en de leader- en volgvoertuigen zullen worden geproduceerd volgens de meest concurrerende regeling.
Zo zal de vernieuwing van het C-SUV segment (Nissan Qashqai, Renault Kadjar) na 2025 worden geleid door Nissan, terwijl de toekomstige vernieuwing van het B-SUV segment (Renault Captur, Nissan Juke) in Europa zal worden geleid door Renault.
In Latijns-Amerika worden de voertuigplatforms van het B-segment gestroomlijnd van vier varianten naar één voor zowel Renault- als Nissan-producten. Dit platform zal worden geproduceerd in twee fabrieken, elk voor zowel Renault als Nissan.
In Zuidoost-Azië en Japan zullen de leden van de Alliantie bepaalde mogelijkheden in dezelfde richting nastreven, zoals de samenwerking tussen Nissan en Mitsubishi Motors voor Kei-Car, kleine stadsautootjes die vooral in Japan rijden.
Rekening houdend met al deze factoren zal bijna 50% van de modellen van de Alliantie tegen 2025 ontwikkeld en geproduceerd worden onder het leader-follower systeem.
Wat de technologische efficiëntie betreft, zullen de leden van de Alliantie blijven profiteren van de bestaande activa om ervoor te zorgen dat elke onderneming die lid is van de Alliantie blijft investeren in platformen, aandrijflijnen en technologieën. Dit delen heeft al bewezen effectief te zijn in de ontwikkeling van de aandrijflijn en het platform en heeft geleid tot het CMF-B-platform voor Renault Clio en Nissan Juke, evenals het Kei Car-platform voor Nissan Dayz en Mitsubishi eK Wagon. De CMF-C/D en CMF-EV platformen volgen binnenkort.
Het persbericht maakt -gelukkig- dus (nog) geen gewag van het gevreesde verdwijnen van Nissan van de Europese markt (op enkele kernmodellen na), noch over de sluiting van fabrieken, maar hoe een en ander zich concreet zal vertalen valt nog even af te wachten.
Vrijdag weten we hoe Renault het door haar aangekondigde besparingsplan van € 2 miljard wil realiseren. Ook over wat precies gebeurt binnnen Nissan is het nog even wachten.
YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen
BTW: BE 0883 567 853