Uitlaat

© Luca De Meo - Groupe Renault

Komt er een Europese samenwerking tussen autobouwers zoals bij Airbus?

29 februari 2024
Door Stijn Blanckaert

Als het van Renault-CEO Luca de Meo afhangt alvast wel. De Meo, die ook voorzitter is van de Europese autoconstructeursvereniging ACEA, heeft in een gesprek met journalisten op het autosalon van Genève gezegd voorstander te zijn van een samenwerkingsverband tussen Europa’s autobouwers voor het ontwikkelen en bouwen van elektrische auto’s, zoals dat ook het geval is in de luchtvaart, met het succesvolle Airbus dat het Amerikaanse Boeing het vuur aan de schenen legt.

 

Om de concurrentie met de Chinese – door de overheid ondersteunde – merken beter aan te kunnen en ontwikkelings- en productiekosten van elektrische auto’s te drukken en ze betaalbaar(der) te maken, zou het een goede zaak zijn als de Europese automakers de krachten bundelen in een samenwerkingsverband zoals dat al het geval is in de luchtvaart, met Airbus, dat voor het grootste deel in handen is van de Franse, Duitse en Spaanse regeringen. 

Meer schaalgrootte, lagere kosten 

Door samenwerking zou de schaalgrootte toenemen en zouden de productie- en ontwikkelingskosten lager uitvallen. Bovendien zou er zo sneller op de bal gespeeld kunnen worden en kan de ontwikkeling van nieuwe modellen op kortere tijd gebeuren. Een dergelijke creatieve oplossing heeft er volgens de Meo alvast in de luchtvaart voor gezorgd dat het Europese Airbus de grootste concurrent is kunnen worden van het Amerikaanse Boeing. 

Door samenwerking en het in Europa houden van de waardeketen met de ontwikkeling en productie van accu’s, elektronica en elektromotoren zou onze regio een vuist moeten kunnen maken tegen de Chinese - door de staat gesubsidieerde - hegemonie en betaalbaarheid en winstgevendheid kunnen combineren. 

In zekere zin zijn dergelijke samenwerkingen vandaag al aan de orde. Zo lopen er momenteel gesprekken tussen Renault en Volkswagen om samen, op hetzelfde platform, een kleine elektrische auto te bouwen in het A-segment (Twingo). Daarnaast bouwden Toyota en PSA (Peugeot-Citroën) in het verleden samen de kleine stadswagens Aygo, 107/108 en C1, zijn er al verregaande samenwerkingen op het vlak van de productie van pick-up trucks en bestelwagens en werd zelfs al in de jaren tachtig samengewerkt, met bijvoorbeeld het Type 4-platform waarop zowel de Fiat Croma, de Alfa Romeo 164, de Saab 9000 en de Lancia Thema werden gebouwd.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.