Uitlaat

© JLR

Jaguar Land Rover kijkt aan tegen CO2-boete van € 100 miljoen

28 oktober 2020
Door Dieter Quartier
Jaguar Land Rover zet 90 miljoen pond (100 miljoen euro) aan de kant voor de boete die de Britse constructeur waarschijnlijk opgelegd krijgt van de Europese Unie omdat de groep zijn CO2-emissiereductiedoelstelling dit kwartaal niet haalt.

De autobouwer steekt de schuld op de vertraging die het opliep bij de lancering van nieuwe plug-inhybride voertuigen alsook de stopzetting van de productie van de bestaande PHEV’s, te wijten aan COVID-19, schrijft Automotive News.

"We betreuren dat we in 2020 niet aan de regels zullen voldoen, maar dat ligt grotendeels aan externe oorzaken", zegt Adrian Mardell, Chief Financial Officer van JLR. 

Ter herinnering, om de klimaatverandering aan te pakken, eist de EU dat autofabrikanten de gemiddelde uitstoot van hun nieuw verkochte auto's terugdringen tot gemiddeld 95 g/km dit jaar. Dat getal wordt aangepast naargelang van het gewicht van de auto's die de constructeur verkoopt. Zo krijgt PSA bijvoorbeeld een waarde van 94 g/km opgelegd en Fiat Chrysler Automobiles 92 g/km, terwijl dat bij Daimler 101 g/km is en bij Jaguar Land Rover zelfs 132 g/km.

Dit hogere cijfer ten spijt zal de constructeur dus zijn target missen omdat het er niet in is geslaagd om voldoende plug-inhybride modellen aan de man te brengen. De productie van de bestaande PHEV-modellen (Land Rover Discovery en Range Rover Evoque P300e) moest immers worden stilgelegd door COVID-19, terwijl de lancering van de Jaguar E-Pace P300e, Jaguar F-Pace P400e en Range Rover Velar P400e moest worden uitgesteld. 

De targets worden per kwartaal bekeken en voor Q3 zet JLR nu dus 90 miljoen pond opzij. Voor het vierde kwartaal van dit jaar verwacht de constructeur wél zijn CO2-reductiedoelstelling te halen. Mardell verwacht dat de voorgenoemde plug-inhybride modellen en de volledig elektrische Jaguar I-Pace 11 tot 12% van de JLR-verkoop in de EU en het Verenigd Koninkrijk zullen vertegenwoordigen in de laatste drie maanden van 2020.

Deel op

Dieter Quartier

Dieter Quartier (°1976) schrijft al sinds 2000 met motorolie in plaats van inkt. Zijn interessesfeer reikt van classics tot electrics. Bedrijfsmobiliteit in ruime zin is zijn dada.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.