Uitlaat

© Van Mossel

Grote dealergroepen machtiger dan ooit

07 november 2023
Door Stijn Blanckaert

Uit een studie van marktonderzoeksbureau ICDP blijkt dat de grote dealergroepen in Europa een steeds grotere grip op de markt krijgen, met een gestaag stijgend aantal verkooppunten en een groeiende omzet. De grootste dealergroep die in ons land actief is, Van Mossel, staat twaalfde in de internationale ranglijst. D’Ieteren is veertiende.

 

Automotive News bericht vandaag over de groeiende macht van grote dealergroeperingen in de Europese markt van nieuwe auto’s. De gemiddelde omzet van de vijftig grootste onafhankelijke retailgroepen steeg vorig jaar tot € 2,8 miljard. Daarnaast haalde elk van de vijftig grootste dealergroepen in Europa in 2022 een omzet van meer dan € 1 miljard. Het hoge gemiddelde komt er mede onder impuls van de absolute top, waar de onbetwiste nummer één, het Zwitserse Emil Frey, € 14,8 miljard omzette. Het Amerikaanse Penske Automotive boekte met zijn Europese activiteiten € 9,26 miljard aan omzet en de Britse groepen Arnold Clark en Lookers, nummer drie en vier, genereerden respectievelijk € 5,77 en € 5,07 miljard. 

Emil Frey domineert 

Europa’s grootste autogroep is het Zwitserse Emil Frey, dat 943 verdeelpunten heeft, 50 merken verdeelt en in 2022 in zijn eentje goed was voor 597.000 verkochte auto’s, waarvan 201.000 tweedehandsexemplaren, volgens het klassement van ICDP. Volgens dezelfde analist zal tegen 2030 zowat 20 procent van alle nieuwe auto’s in Europa verkocht worden door de grootste dealergroepen.  Schermafbeelding 2023 11 07 om 13.06.32

Gemiddeld had elk van de vijftig grootste dealergroepen in Europa vorig jaar 141 verkooppunten in portefeuille, wat nog een stuk meer is dan de 124 die ze er gemiddeld hadden in 2020.  

Direct salesmodel als opportuniteit 

Het door steeds meer merken gevolgde agentschaps- of direct salesmodel is voor dergelijke dealerbedrijven mogelijk een opportuniteit, omdat ze door hun schaalgrootte en efficiëntere kostenstructuur maar zonder de verplichting om zelf een uitgebreide stock te financieren rendabel kunnen blijven en kleinere groepen of onafhankelijke verdelers uit de markt kunnen duwen of kunnen overnemen. Autofabrikanten onderhandelen ook liever met slechts enkele grote groepen dan met tientallen kleinere concessiehouders. 

Van Mossel op twaalf 

Bij de Belgische en Nederlandse dealergroepen is het Nederlandse Van Mossel, dat in 2022 34 merken verdeelde over 283 verkooppunten, de grootste. De groep verkocht 153.500 auto’s en haalde volgens de analyse van ICDP een omzet van € 4,18 miljard, waarmee het de twaalfde grootste Europese autogroep is.  

Het Belgische D’ieteren, invoerder van de merken van de Volkswagen-groep maar ook actief in de retail van de auto’s van die merken met volgens de analyse 29 eigen verkooppunten, is veertiende op de internationale lijst. De retailafdeling vertegenwoordigde vorig jaar 11 merken, verkocht zo 91.871 auto’s via de eigen dealerships en zette in die activiteit € 3,61 miljard om. 

Ook het Britse Inchcape, bij ons actief als invoerder van Toyota, Lexus en BYD, is op Europees vlak een erg grote speler in de retail van auto’s. De groep is zesde op de Europese ranglijst en wist via 115 verkooppunten 162.000 auto’s aan de man te brengen, goed voor een omzet van € 4,9 miljard.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.