Sterker nog, de kosten zullen ongetwijfeld stijgen door onder meer de socialdistancingmaatregelen en de schaarste aan onderdelen. De fabrikanten moeten op zoek gaan naar lokale leveranciers als alternatief voor hun gebruikelijke Aziatische suppliers. Voor batterijcellen is dat momenteel erg moeilijk, want het Chinese CATL, het Japanse Panasonic en de Koreaanse bedrijven LG Chem en Samsung SDI hebben de touwtjes in handen, terwijl Europese spelers zoals Northvolt nog niet operationeel zijn.
Steunpakket van 20 miljard
Toch volhardt Europa in de boosheid met haar Green Deal en de CO2-doelstellingen. Ter herinnering: tegen het einde van dit jaar mag het gewogen gemiddelde van alle auto’s die een constructeur verkoopt, niet hoger liggen dan 95 g/km, op straffe van zware boetes. De meeste constructeurs willen wel mee in het groene verhaal, maar vragen met aandrang steunmaatregelen van de EU.
Die liggen nu op tafel in Brussel. Europa overweegt een steunpakket van 20 miljard euro, met als speerpunt forse aankooppremies voor groene auto’s. Daarnaast zou er sprake zijn van een btw-tarief van 0% op elektrische auto’s in alle lidstaten. In België zou dat een besparing zijn van 17,4% op de huidige prijzen.
Het zal je allicht niet verbazen dat de EU het niet-EU-land Noorwegen als voorbeeld neemt. Daar betaal je evenmin btw op elektrische auto’s en mag je er gratis mee parkeren in de stad. Ook is opladen op vele plaatsen gratis en mag je gebruikmaken van de taxi- en busstrook.
Enkel EV of ook plug-inhybride?
Alleen lijkt het een utopie om alle lidstaten op één lijn te kunnen krijgen. De btw-tarieven verschillen van land tot land en spijzen de staatskas in die mate dat een afschaffing van de belasting op de toegevoegde waarde voor EV’s wel eens heel duur zou kunnen uitvallen. Daarnaast betekent omschakelen naar elektrisch onvermijdelijk verminderde inkomsten in de vorm van accijnzen en btw op brandstoffen.
In België leverde de verkoop van nieuwe auto’s vorig jaar 1,6 miljard op aan btw-inkomsten. Als we het positief inschatten en rekenen op een aandeel van 10% voor elektrische auto’s, dan verliest de staat grofweg 160 miljoen euro op de nieuwverkoop – plus nog eens tientallen miljoenen euro’s aan accijnzen en btw aan de pomp.Of misschien ook niet… Het is immers niet duidelijk of Europa enkel zuiver elektrische auto’s wil bevoordelen, of ook de plug-inhybrides. In dat geval zou het eerder om 20% van de nieuwverkoop gaan, maar PHEV’s verbruiken wel nog brandstof, zij het in mindere mate. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen
BTW: BE 0883 567 853