Uitlaat

© OPEL

Duitse ‘innovatiepremie’ stimuleert verkoop e-auto’s

04 augustus 2020
Door Redactie
Terwijl de autoverkoop in ons land nog altijd beneden de verwachtingen blijft, piekt de verkoop van e-mobielen in Duitsland als nooit tevoren. Dat heeft te maken met de zogenaamde ‘innovatiepremie’ van de Duitse regering aan wie een elektrisch aangedreven auto koopt. De premie kan oplopen tot 9.000 euro waardoor het prijsverschil met een benzinewagen nagenoeg verdwijnt.

De auto-industrie is de drijvende kracht achter de Duitse economie. Altijd al geweest. Begint die te sputteren, gaan overal in het land knipperlichten branden, komen jobs in gevaar en neemt de druk op de politiek toe. Zeker in coronatijden is dat het geval. 

Proactief heeft de Duitse regering daarom een zogenaamde ‘innovatiepremie’ ingevoerd die in eerste instantie de verkoop van milieuvriendelijke auto’s moet stimuleren. De premie kan oplopen tot 9.000 euro voor een full electric en tot 6.750 euro voor een plug-in hybride, afhankelijk van de soort aandrijving, het model en de prijs. 

Dat de incentive vruchten afwerpt, bewijst een studie van het Bundeswirtschaftsministerium, wat overeenkomt met ons Ministerie van Economische Zaken. Uit de studie blijkt dat in de afgelopen maand juli 19.993 Duitse burgers de innovatiepremie hebben aangevraagd. Sinds het begin van het jaar gaat het om 69.606 aanvragen, of een verhoging met 78,6 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. 

De regering Merkel schat de extra-uitgaven voor de schatkist op zo’n 2,2 miljard euro. Daarnaast investeert de Duitse overheid nog eens 2,5 miljard euro in de uitbouw van de laadinfrastructuur. De innovatiepremie is in tijd begrensd en loopt einde van dit jaar af. Het toeval wil dat in 2021 in Duitsland parlementsverkiezingen plaatsvinden wat politieke waarnemers laat vermoeden dat de incentive ook volgend jaar zal blijven bestaan, misschien in een ietwat afgezwakte vorm. 

En wat gebeurt er in België? De partijvoorzitters onderhandelen nog altijd over een nieuwe regering, nota bene 17 maanden na de verkiezingen. Met name de autosector heeft zwaar te lijden onder de gevolgen van de coronacrisis en voelt zich in de steek gelaten door de voorlopige bewindvoerders. Het lobbywerk van hun belangenverdedigers heeft niet het verhoopte resultaat opgeleverd.    

Deel op

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.