BYD, China’s grootste autofabrikant, heeft heel ambitieuze plannen voor Europa. Zo wil het hier snel twee fabrieken in gebruik nemen, die zullen samen tot 500.000 wagens per jaar kunnen bouwen. Er komen ook nieuwe submerken naar onze streken.
🔹 BYD zet vol in op Europa met productie en nieuwe merken
• Twee nieuwe fabrieken in Hongarije en Turkije met een gezamenlijke capaciteit van 500.000 auto’s per jaar.
• Nieuwe submerken Denza en Yangwang mikken op premium- en luxesegmenten.
🔹 Snelle groei met bredere modelstrategie
• Lancering van betaalbare modellen zoals de Atto 2 om marktaandeel te vergroten.
• Uitbreiding naar plug-inhybrides naast EV’s, gericht op markten waar elektrische wagens minder snel aanslaan.
🔹 Uitdagingen en concurrentie in Europa
• BYD staat momenteel op de 31ste plaats in Europa, ver achter MG en traditionele merken.
• BYD wil premiumklanten lokken met Denza en Yangwang, die als alternatief voor Duitse luxemerken moeten dienen.
BYD is al zo’n vier jaar actief in Europa, in 2024 verkocht het hier volgens Dataforce net geen 50.000 auto’s. Het gaat dan om de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de EVA-markten (Ijsland, Lichtenstein, Noorwegen en Zwitserland). Ter vergelijking, in 2023 werden iets minder dan 18.000 klanten gevonden. De groei is er dus al, maar spectaculair kan hij nog niet echt worden genoemd. Met een 31ste plaats in de Europese ranglijst heeft de Chinese constructeur zelfs nog steeds een achterstand van meer dan 190.000 auto’s op het tot de SAIC-groep behorende MG. Met 243.390 wagens stond dat merk vorig jaar op de 20ste plaats.
BYD rekent voor dit en de volgende jaren op een flinke groei in Europa, daar moet onder meer de net uitgepakte Atto 2 voor zorgen. Die scherp geprijsde auto hoort thuis in het hier heel populaire segment van de compacte SUV’s. Evengoed passend in de strategie is de uitbreiding van het aanbod met plug-inhybride auto’s. Aanvankelijk zouden in Europa alleen EV’s worden aangeboden, daar stapt men dus op zijn minst voor enkele jaren vanaf. De PHEV’s komen er vooral voor markten in Oost- en Zuid-Europa waar de verkoop van EV’s nog altijd moeizaam verloopt.
BYD wil ook klanten van Duitse premiumauto’s verleiden
BYD brengt ook twee extra merken naar hier. Met Denza wil men een alternatief bieden voor de Duitse premiumauto’s, die lancering is nog voor dit jaar gepland. In 2026 zou dan Yangwang volgen, dat zal zijn grote en luxueuze SUV’s dus ook in Europa lanceren en er gelijkaardige modellen van (alweer) Audi, BMW, Mercedes en Land Rover wat concurrentie mee proberen aandoen. Met de U9 bouwde hetzelfde Yangwang ondertussen ook al een eerste sportwagen.
De uitvoering van al die plannen is de verantwoordelijkheid van Stella Li en Alfredo Altavilla. De eerste is de executive vice president van BYD en werd enkele weken geleden nog verkozen tot World Car Person of the Year, de tweede is een voormalige topman van Fiat Chrysler Automobiles. De Italiaan werd recent benoemd tot speciaal BYD-adviseur voor Europa.
Als merk is BYD wereldwijd vandaag al nummer 3
BYD’s best verkochte auto in Europa is momenteel nog de Atto 3, voor die elektrische SUV werden vorig jaar 13.727 klanten gevonden. Voor de zowel met een elektrische als een plug-inhybride aandrijving aangeboden Seal U waren het er 11.721, voor de compacte en enkel elektrische Dolphin 11.452. Het zijn nog heel bescheiden cijfers, BYD blijft voor zijn groei vooralsnog vooral afhankelijk van de eigen Chinese markt. Wereldwijd steeg de verkoop vorig jaar met 41 procent naar zo’n 4,27 miljoen auto’s, slechts 471.000 ervan werden buiten China verkocht. Als merk staat BYD wel al op de derde plaats, na Toyota en Volkswagen.
Verdere groei zou onder meer en misschien zelfs vooral van Europa moeten komen. In oktober wordt in het Hongaarse Szeged een eerste Europese fabriek geopend, in maart 2026 wordt er een tweede operationeel in het Turkse Izmir. Hun gecombineerde (jaarlijkse) productiecapaciteit, als ze eenmaal op volle kracht draaien, zou zo’n 500.000 auto’s bedragen. Wellicht wordt er begonnen met het bouwen van de Atto 3 en Dolphin, daar zouden dan nog de Atto 2 en de heel compacte Seagull kunnen bijkomen.
Bij BYD worden plug-inhybrides Dual Motor-auto’s genoemd
Terwijl BYD tot voor kort dus nog verklaarde dat het in Europa alleen elektrische auto’s zou aanbieden, werd ondertussen ook duidelijk dat de catalogus met andere aandrijvingsvormen zal worden uitgebreid. Stella Li liet recent verstaan dat er in de Europese fabrieken ook Dual Motor-voertuigen zullen worden gebouwd, dat is BYD-taal voor plug-inhybrides. Er zou zelfs een dergelijke variant van zowat elke nieuwe model kunnen komen, telkens ongeveer een half jaar na de lancering van de EV-versie.
De eerste in Europa gecommercialiseerde PHEV is de middelgrote Seal U, de topversie doet het met een 1.5 op benzine en twee elektromotoren en maakt dan ook indruk met een systeemvermogen van 324 pk en een elektrisch rijbereik van zo’n 70 kilometer. Ook het platform van de kleinere Atto 2, die hier dezer dagen dus als EV wordt gelanceerd, leent zich voor zo’n plug-inhybride aandrijving. Een dergelijke variant zou eind dit jaar op de markt kunnen komen.
Denza en Yangwang lieten zich al op enkele Europese autosalons zien
Daarnaast zal BYD zijn Europese aanbod dus ook nog met nieuwe merken uitbreiden. De premiumspeler Denza komt tegen de zomer, het nog wat luxueuzere Yangwang in het voorjaar van 2026. De Chinese fabrikant pronkte eerder al met enkele modellen op Europese autosalons. Zo kregen we al de Denza D9 en de Yangwang U8 te zien. De eerste is monovolume met zeven zitplaatsen, de tweede mag met zijn koetswerk van een goede 5,3 meter gerust naast de Land Rover Defender 130 gaan staan.
Denza was aanvankelijk opgericht als een joint venture tussen BYD en Mercedes, de Duitsers bezitten momenteel echter maar 10 procent van de aandelen meer. Het zou naar Europa kunnen komen met de al in Chinese gelanceerde Z9, een sportieve berline waarvan de GT-variant zelfs potentiële Porsche-klanten aan het twijfelen wil brengen. De auto is er zowel met een elektrische als een plug-inhybride aandrijving, de eerste heeft drie motoren en levert bijna 1.000 pk. Juist ja, dat kan een rechtstreekse concurrent voor de Taycan worden.
De U8 kan een ‘tankdraai’ van 360 graden maken
Van Yangwang kan de al vermelde en plug-inhybride U8 naar Europa komen en naast de Defender ook de Mercedes G-Klasse in het vizier nemen. Net als die Duitse kolos kan hij, dankzij vier elektromotoren (eentje per wiel), een zogeheten tankdraai van 360 graden maken. Over de exportplannen moet een en ander nog ‘officieel’ worden bevestigd, het is ook nog niet geweten of we die nieuwe merken en modellen ook snel in België zullen zien verschijnen. Hoe dan ook, BYD wil in Europa duidelijk een groter stuk van de koek.
YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen
BTW: BE 0883 567 853