Uitlaat

© VW

Chiptekort kostte auto-industrie al € 100 miljard - autonieuws.be

19 september 2022
Door Stijn Blanckaert
Volgens kredietverzekeraar Allianz Trade heeft het tekort aan microchips en het daardoor veel lagere aantal leveringen van nieuwe auto’s de gehele sector al de enorme som van € 100 miljard gekost en werden er intussen al 18 miljoen auto’s minder gebouwd dan wanneer er geen leveringsproblemen waren geweest. 

Allianz Trade berekende dat het tekort aan halfgeleiders er al heeft voor gezorgd dat over de hele wereld 18 miljoen auto’s minder zijn gebouwd dan wanneer er geen tekorten waren, en dat die afname voor een verlies van € 100 miljard aan inkomsten heeft gezorgd. Vooral Europese fabrikanten lijden zwaar onder het tekort, stelt de kredietverzekeraar, die de schuld voor de problemen wel voor een deel bij de autofabrikanten zelf legt.
Zij zouden tijdens de coronalockdowns namelijk te sterk bespaard hebben op voorraden en bestellingen van microchips waardoor chipfabrikanten andere afzetmarkten zochten (en vonden), en de autofabrikanten nu hun beurt moeten afwachten omdat ze niet langer eerste keus zijn bij de chipbouwers. 
Ook de oorlog in Oekraïne en de blijvende lockdowns in China ziet doen geen goed aan de leveringsproblemen van microchips, die nog een hele tijd een sterke invloed zullen hebben op de leveringstermijn van nieuwe auto’s die volgens Allianz gemiddeld voor € 600 aan microchips bevatten, wat veel meer is dan enkele jaren geleden. Er wordt verwacht dat de leveringsproblemen nog tot ver in 2023 zullen aanhouden.   

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.