Uitlaat

© BMW Group

BMW-topman Harald Krüger hat es nicht geschafft

07 juli 2019
Door Redactie
Vorige week maakte autonieuws.be bekend dat het tot een vertrouwensbreuk was gekomen tussen de BMW-hoofdaandeelhouders en topman Harald Krüger. De teruglopende omzet en winsten van de voorbije maanden waren de spreekwoordelijke druppel. Meer fundamenteel was de kritiek dat BMW zijn koppositie inzake elektromobiliteit was kwijtgespeeld aan Tesla en in eigen land zelfs op achtervolgen was aangewezen tegenover Audi, Mercedes en Volkswagen. 

Kroniek van een aangekondigd ontslag. In 2013 verbaasde BMW de internationale autowereld met de lancering van twee elektrisch aangedreven wagens. Met de i3 en i8 demonstreerde de Beierse constructeur op een imponerende manier zijn visie op de toekomstige mobiliteit. De concurrentie lag in de touwen, BMW werd de nummer één onder de Duitse premiummerken. 

Maar een verkoopsucces zijn de i3 en i8 niet geworden. Om de redenen die wij kennen: té duur, té kleine actieradius en vooral té weinig laadstations. De BMW-directie nam daarop gas terug en gaf het initiatief uit handen. De alliantie Renault/Nissan en daarna Tesla en Jaguar zagen hun kans schoon om BMW voorbij te snellen. 

Bij zijn aantreden als nieuwe BMW-topman in 2015 was Harald Krüger zich van geen kwaad bewust. Waarom ook, de omzet en winsten klommen jaar na jaar tot nieuwe recordhoogten. Vanaf begin van dit jaar ging het echter plots de verkeerde kant, de omzet en winsten liepen fors terug. Tot ongenoegen van de aandeelhouders die hun inkomsten zagen verminderen. Binnen de kortste keren werd met een verwijtende vinger in de richting van topman Harald Krüger gewezen. 

Feit is dat die nooit het niveau van zijn voorgangers heeft gehaald en op geen enkel moment het charisma van een leidersfiguur uitstraalde. Leg de foto’s van vier jaar geleden naast deze van vandaag en zelfs een blinde ziet het verschil: Harald Krüger straalt geen dynamisme en vertrouwen uit, wekt veeleer medelijden op. 

Vorige vrijdag heeft hij zelf de stekker uit het stopcontact getrokken en laten weten geen verlenging van zijn contract na te streven. Dat eindigt normaal gezien in mei 2020 maar in München gaat men ervan uit dat de machtswissel zich veel sneller zal voltrekken. Als mogelijke opvolgers worden de namen geciteerd van Klaus Fröhlich en Oliver Zipse, maar het is niet uitgesloten dat de grootaandeelhouders Suzanne Klatten en Stephan Quandt een wit konijn uit hun mouw schudden tijdens de vergadering van de BMW-Aufsichtsrat van 18 juli. 

Door te opteren voor een nieuwe topman van buiten het bedrijf zou men een schokeffect nastreven én voorkomen dat nog meer topmanagers in München de deur achter zich toeslaan en BMW verlaten. De leegloop is al enkele jaren aan de gang en werpt een schaduw op het imago van BMW. Dat stond lange tijd bekend als kweekschool voor toekomstige topmanagers in de automobielwereld, maar die tijd is voorbij. Zoals BMW ook het leiderschap onder de premiummerken heeft verloren.

De afgang van Harald Krüger is symptomatisch voor wat zich dezer dagen in München afspeelt.

Deel op

Lees meer over

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.