Uitlaat

© Volkswagen AG

Automerken vragen geen uitstel vervaldatum CO2-doelstelling

12 mei 2020
Door Redactie
Door de coronacrisis heeft ook de productie van elektrische auto’s gedurende twee maanden stilgelegen én verloopt de heropstart met horten en stoten. Daardoor vergroot de kans dat heel wat automerken eind van dit jaar de Europese CO2-doelstelling van 95 g/km niet halen en zware boetes zullen moeten betalen aan Europa. In tegenstelling met eerdere berichten vragen de constructeurs geen uitstel van de vervaldatum.


Net nu de autosector in volle transitie is, komt het coronavirus roet in het eten strooien. Op het einde van dit jaar zal blijken welke automerken de strenge Europese CO2-doelstelling van 95 g/km halen en welke niet. Dat was voor sommige sowieso al een dubbeltje op zijn kant maar is door de lockdown van de voorbije maanden omzeggens een onmogelijke opgave geworden. Want ook de productie van elektrische auto’s is tot stilstand gekomen. Dat betekent een lelijke streep door de rekening van de constructeurs. Zonder een groter aandeel aan e-modellen is het voor hen quasi onmogelijk om een gunstige CO2-balans te bereiken. Dat betekent dat tal van merken straks zware boetes zullen moeten betalen aan Europa, uitgerekend op het moment dat zij geconfronteerd worden met catastrofale bedrijfsresultaten. 

"Her en der was te horen dat met name enkele Duitse autoconstructeurs er bij kanselier Merkel hadden op aangedrongen om bij de Europese Commissie een uitstel van de vervaldatum te bepleiten. In de Franse pers werd gesuggereerd dat de Franse merken hierover hun beklag hadden gemaakt binnen de Europese koepelorganisatie van autoconstructeurs (ACEA)."

In een interview met Knack.be ontkent ACEA-topman Huitema dat de Europese autosector een initiatief in die richting heeft genomen omdat daarmee de geloofwaardigheid van de sector in het gedrang komt. 

21Huitema Eric Mark ACEAHij reageert ook op het voorstel van de Duitse automerken om een éénmalige kooppremie uit te keren aan al wie zich dit jaar een nieuwe auto aanschaft, ongeacht of die op benzine, diesel of stroom rijdt. Huitema zegt begrip te hebben voor het voorstel omdat een dergelijke maatregelen een snel herstel van de economie mogelijk kan maken en het verwachte banenverlies in de autosector kan beperken. Dit jaar bedraagt het productieverlies 2,5 wagens, voor het volledige jaar 2020 kunnen er in Europa mogelijk zo’n 5 miljoen minder auto’s worden geproduceerd. A rato van 30.000 euro per nieuwe auto betekent dat een inkomstenverlies van in totaal 150 miljard voor zowel de constructeurs als de EU- lidstaten. In die 150 miljard zitten immers ook de fiscale afdrachten aan de lidstaten vervat. Volgens de ACEA-topman kan een verlies aan inkomsten van die omvang niet zonder gevolgen blijven, niet voor de autosector en niet voor de Europese lidstaten. Vandaar beklemtoont hij de noodzaak om de motor draaiende te houden en steunt hij het voorstel van de éénmalige kooppremie. 

In ons land is daar vooralsnog geen sprake van. Daar wij vernemen bereidt een team van experts uit de autosector een globaal relanceplan voor dat zeer binnenkort zal worden voorgesteld aan de diverse bestuursinstanties en na goedkeuring publiek gemaakt.

Deel op

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.