maandag, 19 september 2022

Chiptekort kostte auto-industrie al € 100 miljard - autonieuws.be

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Chiptekort kostte auto-industrie al € 100 miljard - autonieuws.be © VW
Volgens kredietverzekeraar Allianz Trade heeft het tekort aan microchips en het daardoor veel lagere aantal leveringen van nieuwe auto’s de gehele sector al de enorme som van € 100 miljard gekost en werden er intussen al 18 miljoen auto’s minder gebouwd dan wanneer er geen leveringsproblemen waren geweest. 


Allianz Trade berekende dat het tekort aan halfgeleiders er al heeft voor gezorgd dat over de hele wereld 18 miljoen auto’s minder zijn gebouwd dan wanneer er geen tekorten waren, en dat die afname voor een verlies van € 100 miljard aan inkomsten heeft gezorgd. Vooral Europese fabrikanten lijden zwaar onder het tekort, stelt de kredietverzekeraar, die de schuld voor de problemen wel voor een deel bij de autofabrikanten zelf legt.
Zij zouden tijdens de coronalockdowns namelijk te sterk bespaard hebben op voorraden en bestellingen van microchips waardoor chipfabrikanten andere afzetmarkten zochten (en vonden), en de autofabrikanten nu hun beurt moeten afwachten omdat ze niet langer eerste keus zijn bij de chipbouwers. 
Ook de oorlog in Oekraïne en de blijvende lockdowns in China ziet doen geen goed aan de leveringsproblemen van microchips, die nog een hele tijd een sterke invloed zullen hebben op de leveringstermijn van nieuwe auto’s die volgens Allianz gemiddeld voor € 600 aan microchips bevatten, wat veel meer is dan enkele jaren geleden. Er wordt verwacht dat de leveringsproblemen nog tot ver in 2023 zullen aanhouden.   

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy