maandag, 06 juni 2022

Tekort aan microchips: licht aan het einde van de tunnel?

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Tekort aan microchips: licht aan het einde van de tunnel? © Mercedes
De wereldwijde tekorten aan computerchips zorgen voor erg lange leveringstermijnen en er werd gezegd dat de problemen niet voor 2023 opgelost zouden raken. Toch klinken er nu hoopgevende berichten bij autofabrikanten die hun productie sneller dan voorzien opnieuw kunnen opkrikken.


Of het ook over een definitieve verbetering gaat is nog niet duidelijk, maar meerdere autoconstructeurs hebben plots minder tot geen problemen meer om aan de nodige microchips te raken om hun auto’s te produceren, klinkt het bij Autonews Europe.

Zo zouden Mercedes-Benz, Daimler Truck, BMW maar ook Volkswagen Group opnieuw over voldoende componenten beschikken om hun productie weer op te schalen naar de volle capaciteit nadat ze die lange tijd hebben moeten beperken door de tekorten aan onderdelen.

De een zijn brood…

De reden voor de verbetering van de situatie en het vlotter verkrijgbaar zijn van halfgeleiders ligt in de eerder sombere economische verwachtingen en de hoge inflatie die bij consumenten voor minder uitgaven zorgen en zo de vraag naar bijvoorbeeld computers, smartphones en andere consumentenelektronica, die allemaal gebruik maken van talloze chips, doet dalen.

Niet te vroeg victorie kraaien

Niet alleen is het niet duidelijk of de vlottere aanvoer van computerchips slechts tijdelijk is dan wel structureel, de autobouwers hebben ook een aanzienlijke achterstand opgelopen en hebben nog een enorme lijst aan bestelde auto’s die op een plaatsje op de productieband wachten, waardoor ook wie vandaag een nieuwe auto bestelt bij de merken die zeggen dat de problemen momenteel achter de rug zijn nog steeds geduld zal moeten oefenen omdat de talrijke reeds bestelde auto’s eerst gebouwd moeten worden.

Terwijl de automarkt het qua leveringen erg slecht deed in de voorbije maanden, omwille van de onderdelentekorten, bleef het aantal bestellingen volgens de informatie die de constructeurs vrijgaven wel op peil. De vraag is echter of dat in het kader van de exponentieel stijgende inflatie en de mogelijke vertraging van de economie ten gevolge daarvan ook zo zal blijven. Het is met andere woorden wel mogelijk dat het sneller verdwijnen van het chiptekort de leveringstermijnen terug zal verkorten, maar dat de vraag ten gevolge van de snelle prijsstijgingen zal dalen waardoor de autosector van het ene in het andere probleem verzeild raakt.

Zo bleek alvast Elon Musk erg pessimistisch over de toekomst, zoals u hier kan lezen.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy