dinsdag, 07 december 2021

Internationaal protest tegen discriminerende EV-belastingvoordelen in VS

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Internationaal protest tegen discriminerende EV-belastingvoordelen in VS © Tesla
De EU, Canada en Mexico verzetten zich tegen de voorgestelde protectionistische elementen in het steunprogramma voor elektrische voertuigen waar de Verenigde Staten zwaar op inzetten. In de voorstellen rond de belastingkredieten voor elektrische auto’s worden namelijk enkel belastingvoordelen voor EV’s die in de VS gebouwd worden voorzien.


VS-president Joe Biden stelde recent het Build Back Better-plan van niet minder dan $ 2 triljoen voor om de kilmaattransitie te versnellen. Een van de speerpunten van dat voorlopig alleen nog maar in het Huis van Afgevaardigden goedgekeurde plan is het toekennen van aanzienlijke belastingvoordelen voor wie een elektrische auto koopt in de VS. Een voorstel van twee democratische parlementsleden in het kader van dat plan stelt nu dat de voordelen tot $ 12.500 zouden kunnen oplopen voor elektrische auto’s met in de VS geproduceerde batterijen die worden geassembleerd in een fabriek met vakbondsvertegenwoordiging. Na vijf jaar zouden alleen EV’s die in de VS worden geassembleerd in aanmerking komen voor het minimumkrediet van $ 7.500 dat in het voorstel is voorzien.

Protest uit Europa

Tegen die voorgenomen protectionistische maatregel komt veel protest. Nadat eerder al Canada en Mexico hun bezorgdheid hadden geuit over deze discriminatoire maatregel is nu ook protest te horen vanuit Europa. De Europese Commissie laat bij monde van Eurocommisaris voor Handel Valdis Dombrovskis weten dat Europa wil dat bij de eventuele goedkeuring van de voorstellen door de Amerikaanse Senaat alle elementen uit het voorstel voor belastingvermindering voor elektrische voertuigen zouden worden verwijderd die discriminerend zouden zijn voor uit de EU ingevoerde elektrische auto’s en voor EU-bedrijven en de Amerikaanse werknemers die die bedrijven in dienst hebben. 

De EU erkent het nut van incentives om elektrische auto’s te ondersteunen maar vindt dat dergelijke incentives eerlijk en correct moeten zijn en geen discriminatie tussen autoconstructeurs mogen toelaten. Door het linken van het belastingvoordeel aan de noodzaak dat de auto’s in de VS gebouwd moeten zijn, gebruik moeten maken van Amerikaanse onderdelen en uit fabrieken met een vakbondsvertegenwoordiging moeten komen wordt de keuzemogelijkheid van de consument beperkt, en worden Europese auto’s en onderdelen gediscrimineerd, wat in strijd is met de regels van de Wereld Handelsorganisatie (WHO). Dat zou volgens de EU ook negatieve gevolgen hebben voor Amerikaanse werknemers van Europese autobouwers met fabrieken in de VS.

Ook autofabrikanten zijn tegen

Naast Mexico, Canada en de EU hebben ook Toyota, Honda USA en Volkswagen Group of America samen met andere autofabrikanten die niet tot de grote drie Amerikaanse groepen Ford, GM en Chrysler (deel van Stellantis) behoren laten weten sterk tegen de protectionistische kant van de plannen gekant te zijn. Ook heel wat andere instanties hebben hun ongenoegen al laten blijken.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy