dinsdag, 21 september 2021

Socialisten willen ‘dieselsubsidies’ transportsector afschaffen

Geschreven door  Dieter Quartier
Socialisten willen ‘dieselsubsidies’ transportsector afschaffen © Daimler AG
De transportsector geniet sinds 2004 van een korting op de dieselaccijnzen – een steunmaatregel die destijds was ingevoerd door regering Verhofstadt II. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau vindt dat er een einde mag komen aan deze subsidiëring, die de schatkist volgens hem 733 miljoen euro kostte in 2019. 


Rousseau acht de afschaffing van de zogenaamde ‘professionele diesel’ opportuun om twee redenen. Een: de begroting kan het extra geld gebruiken – de regering moet op zoek naar twee tot drie miljard euro besparingen voor 2022. Twee: als België een klimaatvriendelijker beleid wil voeren, dan moeten we diesel niet blijven promoten.

“Geen enkel ander Europees land geeft zoveel geld uit aan subsidies voor professionele diesel', zegt Rousseau in een interview met De Morgen. Het voorstel van Vooruit wordt opgenomen in de begrotingsgesprekken voor volgend jaar, die geanimeerd beloven te worden. 

Brandstoffen bereiken recordhoogtes

Het voorstel van Rousseau komt op een moment waarop de brandstofprijzen recordhoogtes halen. Een slechtere timing is haast ondenkbaar voor de sector, die nog geen officiële reactie heeft geuit.

Wat het milieuaspect betreft: de transportsector heeft vandaag geen alternatief voor diesel – of toch niet wat het langeafstandsvervoer betreft. Op termijn zou waterstof diesel kunnen vervangen, maar er worden vraagtekens gezet bij de ecologische deugdelijkheid en financiële haalbaarheid van de duurzaam geachte brandstof.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy