woensdag, 11 augustus 2021

Zo verklein je je CO2-uitstoot zonder een nieuwe auto te kopen

Geschreven door  Dieter Quartier
Zo verklein je je CO2-uitstoot zonder een nieuwe auto te kopen © Dieter Quartier
Vroeg of laat moeten we allemaal aan de stekker. Zijn er echter manieren om nu al je koolstofvoetafdruk te verkleinen zonder meteen je diesel of benzine in te ruilen voor een batterijvoertuig? Jazeker.


Elektrische auto’s zijn nog steeds duurder in aankoop dan auto’s met een klassieke verbrandingsmotor. Bovendien kosten ze meer energie om te produceren, wat zich meestal – maar niet altijd – vertaalt in een hogere fabricage-CO2-uitstoot. Die wordt op termijn gecompenseerd door de nuluitstoot aan de ‘uitlaat’, al dien je natuurlijk ook rekening te houden met de manier waarop de laadstroom verwekt wordt. Daar hangt immers ook een ecologisch kostenplaatje aan vast. We moeten er allicht geen tekeningetje bijmaken: wind- en zonne-energie zijn minder belastend voor het milieu dan gas- en koolstofgebaseerde krachtwinning.  
De vraag die zich stelt, is dus of je de aankoop van een nieuwe, elektrische auto best nog even uitstelt en het maximum haalt uit je huidige auto – die toch al geproduceerd is, maar wel meer uitstoot blijft genereren tijdens de rest van zijn levensduur – of nu de bittere pil slikt en op (langere) termijn een gunstigere financiële en ecologische balans bereikt.
De meeste mensen kiezen allicht voor de eerste optie – niet alleen uit financiële overwegingen, maar ook uit praktische. Laadpalen zijn immers niet dik gezaaid en niet iedereen kan thuis of op kantoor laden. Het argument dat de batterij onvoldoende rijbereik geeft, gaat echter hoe langer hoe minder op.

Maar wat kun je doen om je voetafdruk nu al te verkleinen en zo een steentje bij te dragen tot de gigantische inspanning die onze samenleving moet leveren om de klimaatverandering te beperken?

Wij hebben voor jou een top 10 opgesteld:
  1. Eet minder vlees. De consumptie van runderen en varkens zorgt voor een gigantische ecologische druk op het milieu. De dieren moeten gevoederd worden met gewassen die steeds meer landbouwgrond vergen en ontbossing in de hand werken. Ze produceren bovendien methaan, een van de ergste broeikasgassen. Ook de verwerkingsindustrie en het bijhorende transport kost heel wat milieukapitaal.
  2. Eet minder kaas en vervang koemelk door plantaardige alternatieven. Zie punt 1. De minst milieubelastende vorm van melk is havermelk. 
  3. Eet minder exotische groente en fruit. Mango’s, kiwi’s, bananen, avocado’s… ze moeten van heel ver komen en containerschepen zijn niet bepaald milieuvriendelijke voertuigen. Avocado’s komen vaak uit Israël en vergen massa’s water, en dat is geen ubiquiteit in de Oriënt. 
  4. Koop lokale producten. Controleer de oorsprong van wat je koopt. Zelfs appelen komen soms van Nieuw-Zeeland, prinsessenboontjes uit Peru en amandelen uit California… Eigenlijk gaat dit argument ook op voor auto’s, al dient het gezegd dat vele onderdelen sowieso uit Azië komen, ook al wordt de auto in Europa geproduceerd.
  5. Neem eens wat vaker de fiets. Elke ‘getrapte’ kilometer is een autokilometer uitgespaard.
  6. Koop minder drank in flessen. Vloeistoffen zijn zwaar en vergen heel wat energie om getransporteerd te worden. Daarom drink je beter kraantjeswater, waar je eventueel smaakjes en/of koolzuurgas aan toevoegt. De chloorsmaak en de kalk krijg je er probleemloos uit met filters.
  7. Vermijd single-use plastics. Verpakkingen die je maar één keer kunt gebruiken, zijn een ramp voor het milieu. Als je geen alternatief hebt, kies dan bij voorkeur voor één grote verpakking in plaats van meerdere kleine verpakkingen.
  8. Plant bomen en struiken in je tuin. Bomen en struiken absorberen CO2 en zijn broodnodig om onze uitstoot op te vangen.
  9. Spring verstandig om met airco en verwarming. Eén graad kan een wereld van verschil maken in energie. Koelen vergt veel meer energie dan opwarmen, dus laat de airco niet op 20 graden staan als 21 of 22 graden volstaat. 
  10. Sla geen onnodige data op in de cloud. Dit klinkt misschien vreemd, maar de computerservers die achter de ‘cloud’ schuilgaan, vreten wereldwijd massa’s energie. Volgens sommige bronnen zelfs meer dan alle vliegtuigreizen samen… Sla dus geen gegevens op die je niet nodig hebt en wees selectief in je foto’s en videobestanden.
Stof tot nadenken, lijkt ons. Onze individuele impact is misschien verwaarloosbaar, maar de gecumuleerde impact van enkele miljarden mensen is dat zeker niet.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy