woensdag, 16 juni 2021

Vanaf 1 juli indexeert Vlaanderen de tarieven voor BIV en verkeersbelasting

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Vanaf 1 juli indexeert Vlaanderen de tarieven voor BIV en verkeersbelasting © Stijn Blanckaert
Zoals elk jaar worden de Vlaamse verkeersbelasting en BIV op 1 juli geïndexeerd. Het besluit en de tarieven werden gisteren in het Staatsblad gepubliceerd. Het minimumbedrag van de Vlaamse BIV stijgt zo naar € 46,23, het hoogste tarief wordt € 11.556,92.


Elk jaar worden de tarieven van de verkeersbelastingen in het Vlaamse Gewest aangepast aan de schommelingen van de consumptieprijsindex. Vanaf 1 juli stijgen ze dus licht.

Het huidige maximumbedrag van de Belasting op Inverkeerstelling van € 11.391,05 stijgt vanaf 1 juli met € 165,87 naar € 11.556,92. Het minimumbedrag stijgt van € 45,56 naar € 46,23. Het gaat hier om een indexactie met 1,0146 procent.

Voor het basisbedrag jaarlijkse verkeersbelasting wordt vanaf 1 juli gebruikgemaakt van de onderstaande tarieven, die eveneens geïndexeerd werden. Op basis van dat tarief wordt in Vlaanderen een dubbel bonus/malussysteem toegepast dat dit bedrag kan verhogen en verlagen in functie van de CO2-uitstoot enerzijds en de brandstofsoort en euronorm anderzijds. 

XXXSchermafbeelding 2021 06 16 om 10.11.17

WLTP de referentie sinds januari

Vlaanderen gebruikt sinds januari van dit jaar de WLTP-CO2-uitstootwaarde als referentie voor alle vanaf 01/01/2021 nieuw ingeschreven auto’s en paste de berekeningsformules voor BIV en verkeersbelasting in die zin aan. 

Auto’s die reeds ingeschreven waren voor die datum mogen blijvend gebruikmaken van de NEDC-waarde op het gelijkvormigheidsattest. U kan daarover lezen in dit artikel dat we eerder publiceerden.

Even ter herinnering: deze BIV- en verkeerbelastingtarieven gelden enkel voor voertuigen die in Vlaanderen worden ingeschreven, en dus niet voor mensen die hun auto in Brussel of Wallonië inschrijven omdat ze daar wonen. Voor auto’s die worden ingeschreven door leasingmaatschappijen geldt -ook wanneer ze in Vlaanderen gelegen zijn en een Vlaamse klant hebben- nog steeds het Brusselse tarief dat de BIV berekent op basis van de fiscale pk’s en het vermogen van de motor in kiloWatt, zoals dat ook gebruikt wordt in Wallonië.

De applicatie en website om de tarieven die vanaf 1 juli gelden te berekenen wordt eerstdaags geüpdatet. U vindt de berekeningsmodule via deze link

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy