vrijdag, 19 maart 2021

Kan ik in de toekomst nog wel benzine of diesel tanken?

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Kan ik in de toekomst nog wel benzine of diesel tanken? © MediaInMotion
Het is dezer dagen voor de constructeurs vechten om aandacht, omdat ze zowat allemaal tegelijk nieuwe elektrische modellen voorstellen. Tegelijk wordt in meer en meer landen een einddatum vastgelegd voor de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s. Kunnen we in de toekomst dan niet meer tanken met onze auto met een verbrandingsmotor? 


Het doembeeld van wie vandaag een auto met een verbrandingsmotor koopt: over een tiental jaar geen mogelijkheid meer hebben om hem vol te tanken… Gelukkig zal het zeker zo’n vaart niet lopen. Het is namelijk niet meer dan logisch dat -wanneer nieuwe auto’s nog een diesel of benzinemotor mogen hebben tot bijvoorbeeld 2030- er nog lang vraag zal zijn naar de brandstoffen ervoor, als je rekent dat heel wat voertuigen toch wel lang gebruikt worden. 

Daarnaast blijven natuurlijk nog vele honderdduizenden of zelfs miljoenen reeds langer ingeschreven auto’s in ons land rondrijden met een benzine- of dieselmotor, ook na de deadline voor de verkoop van nieuwe exemplaren. 

Vergeet ook niet dat bij de bedrijfsvoertuigen, en al helemaal bij de vrachtwagens, die allemaal op diesel rijden, nog heel wat water naar de zee zal vloeien vooraleer ze helemaal geen fossiele brandstoffen meer nodig zullen hebben. 

Ook de verwarmingsinstallaties op stookolie (wat eigenlijk hetzelfde is als diesel) zijn nog niet verdwenen, al zullen ook die ketels in de toekomst niet meer gebruikt worden bij nieuwe installaties en hun plaats moeten afstaan aan aardgasverwarming, warmtepompen of andere alternatieven. Daarnaast zijn er de generatoren, tuinmachines, landbouwmachines en dergelijke meer die ook nog steeds benzine of diesel zullen nodig hebben omdat ook daar de elektrificatie niet plotsklaps voor het verdwijnen van alle bestaande machines zal zorgen.

Hoe dan ook zal er -zelfs wanneer alle nieuwe auto’s elektrisch zouden zijn- dus nog gedurende een heel lange tijd nood zijn aan benzine- en diesel, waardoor je je op dat vlak dus geen zorgen hoeft te maken en zeker tot 2050 niet het risico loopt geen brandstof meer te vinden. Dat de prijs van die brandstoffen er niet lager op zal worden ligt echter vast, dat je er daarnaast tegen dan in heel wat regio’s of steden niet meer welkom mee zal zijn lijkt ook erg waarschijnlijk.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy