woensdag, 03 februari 2021

Autoverkoop zal 10% stijgen in 2021, zegt ACEA

Geschreven door  Dieter Quartier
Autoverkoop zal 10% stijgen in 2021, zegt ACEA © BMW Group
Na een jaar waarin de verkoop van auto's in de EU is gedaald als gevolg van de COVID-19-pandemie, voorspelt de Europese federatie van autofabrikanten (ACEA) dat 2021 een eerste stap zal betekenen op weg naar herstel, met een verkoopstijging van ongeveer 10% ten opzichte van 2020. 


Verwacht wordt dat de gevolgen van COVID in het eerste kwartaal van 2021 zullen aanhouden, maar de automarkt zou in de tweede helft van het jaar moeten aantrekken naarmate de vaccinatieprogramma's vorderen.

"Het is nu meer dan ooit van cruciaal belang dat we samen met de EU-beleidsmakers werken aan de versterking van het concurrentievermogen van de Europese auto-industrie op wereldniveau," verklaarde Oliver Zipse, CEO van BMW en de nieuwe voorzitter van ACEA.

"Dankzij het mondiale bedrijfsmodel van de Europese autofabrikanten en de internationale vraag naar in de EU geproduceerde voertuigen konden de productiefaciliteiten in Europa vorig jaar profiteren van sneller herstellende markten, met name die in Azië", merkte de heer Zipse op. "Niettemin is het duurzame economische herstel van de Europese Unie en de lokale vraag van vitaal belang voor onze terugkeer naar de sterkte van voor de crisis."

Elektrisch in de lift

Gestimuleerd door toenemende investeringen van de industrie en nationale steunmaatregelen om de vraag tijdens de COVID-crisis te stimuleren, is het marktaandeel van elektrische auto's vorig jaar sterk gegroeid, met voorlopige cijfers voor 2020 die een EU-marktaandeel van 10,5% laten zien (tegen 3% in 2019).

 "Met de juiste beleidsondersteuning, waaronder een massale opvoering van de oplaad- en tankinfrastructuur voor alternatieve brandstoffen in alle EU-lidstaten, kan deze positieve trend zich voortzetten", benadrukte Zipse. "Ondanks de economische druk als gevolg van de pandemie blijft onze industrie zich volledig inzetten voor haar voortdurende transformatie naar koolstofneutraliteit."

Samen met digitalisering zorgt de decarbonisatie voor een verandering in de technologieën die in voertuigen worden ingebouwd. Met dit in het achterhoofd roept ACEA op tot een realistische Europese strategie voor de toegang tot de voorraden en grondstoffen die nodig zijn voor ultramoderne voertuigen. De recente tekorten aan microchips illustreren immers hoe ontwrichtend een plotse onderbreking van cruciale bevoorrading kan zijn voor de industrie, met haar complexe toeleveringsketens en een just-in-time bedrijfsmodel dat nu al onder druk staat door Brexit.

Zipse: "Onze sector werkt hard om zich te herstellen en de komende uitdagingen aan te gaan. Want een auto-industrie in de EU die sterk is - zowel in eigen land als wereldwijd - zal niet alleen bijdragen aan de versterking van de Europese economie, maar ook aan de verwezenlijking van de klimaatambities."

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy