maandag, 28 december 2020

SP.A en Groen willen snelheid in bebouwde kom verlagen naar 30 km/h

Geschreven door  Stijn Blanckaert
SP.A en Groen willen snelheid in bebouwde kom verlagen naar 30 km/h © MediaInMotion
In het Vlaams Parlement pleiten de socialisten en de groenen voor een verlaging van de maximumsnelheid in de bebouwde kom van de huidige 50 km/h (met 30 km/h-zones) naar een veralgemeende 30 km/h. Ze zeggen dit te doen omwille van de verkeersveiligheid.


Terwijl de Brusselse regering vanaf 1 januari van het hele Brusselse gewest één “Zone 30” maakt willen parlementsleden Annick Lambrecht (SP.A) en Stijn Bex (Groen) hetzelfde in Vlaanderen bewerkstelligen. Ze hebben daarvoor een voorstel van decreet ingediend. Hun bedoeling is van 30 km/h in de bebouwde kom in Vlaanderen de regel te maken, waarbij wanneer het veilig genoeg is nog afwijkingen toegelaten zouden kunnen worden.

De parlementsleden stellen daarmee dus voor om de huidige regeling, waarbij 50 km/h de norm is en 30 km/h de uitzondering, om te keren. Volgens hen zou dat de verkeersveiligheid ten goede komen en de kans op ongevallen doen dalen.

Vlaams Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) is van mening dat de verantwoordelijkheid om af te wijken van de algemene regel van 50 km/h op het niveau van de gemeenten ligt. 

Ook in Nederland gingen recent stemmen op om van 30 km/h de regel te maken, met uitzondering voor doorgaande wegen. Ook daar zijn het de groenen en de socialisten die de vraag stellen. Ook in Nederland liet de minister van infrastructuur weten dat de gemeenten hier zelf over kunnen beslissen in functie van de situatie ter plaatse, en benadrukt dat in de praktijk al voor 70 procent van de wegen een limiet van 30 km/h geldt.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy