woensdag, 23 december 2020

Apple weigerde aanbod van Elon Musk om Tesla te kopen. Gemiste kans?

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Apple weigerde aanbod van Elon Musk om Tesla te kopen. Gemiste kans? © Anton van der Wulp
Naar aanleiding van geruchten dat Apple tegen 2024 met een eigen, zelfrijdende elektrische auto op de markt zou komen, liet Tesla-topman Elon Musk in een tweet (hoe anders?) weten dat hij enkele jaren geleden bereid was om Tesla aan Apple te verkopen voor een tiende van de huidige beurswaarde, maar dat Apple-opperhoofd Tim Cook geen interesse had.

 

1Schermafbeelding 2020 12 23 om 12.00.01
Toen Tesla het in 2018 in de aanloop naar de lancering van de Model 3 erg moeilijk had en met enorme financiële- en productieproblemen kampte vroeg Elon Musk een onderhoud met Tim Cook om te spreken over de overname van de autobouwer door het technologiebedrijf. Cook toonde echter geen interesse en weigerde de meeting, volgens Musk.

De Tesla-topman was naar eigen zeggen in die tijd bereid om Tesla aan Apple te verkopen voor een bedrag van zo’n $ 60 miljard. Dat lijkt veel geld, maar is peanuts als je kijkt naar de beurswaarde van Tesla van vandaag, die tienmaal hoger ligt. 

Project Titan

Apple was zelf jarenlang bezig met de ontwikkeling van een zelfrijdende auto onder de naam ‘Project Titan’, maar de laatste tijd was het erg stil rond die plannen. Nu zou het bedrijf dus wel weer bezig zijn met een (gedeeltelijk?) autonome elektrische auto voor 2024. Die zou bestemd zijn voor gewone consumenten (en dus niet, zoals bij Google’s Waymo voor autonome taxidiensten). De auto zou wanneer hij er komt volgens Reuters ook over een revolutionaire batterijtechnologie beschikken met een “monocell”-ontwerp voor meer rijbereik.

Alles blijft vandaag echter bij geruchten, en het zou perfect kunnen dat Apple zich zal beperken tot het leveren van soft- en hardware voor autonoom rijden en dus zelf geen auto’s zal bouwen.

Beurskoersen

Zowel Apple als Tesla hebben de voorbije jaren gouden zaken gedaan op de beurs. Hun beurskapitalisaties zijn verveelvuldigd en hoewel de beurswaarde van Tesla explodeerde tot $ 600 miljard is het bedrijf ook vandaag nog steeds minder dan een derde waard van wat Apple aan beurswaarde vertegenwoordigt. De aankondiging van Reuters dat Apple aan een zelfrijdende elektrische auto werkt zorgde voor een daling van de koers van het Tesla-aandeel.

Gemiste kans?

Is de weigering van Apple om Tesla over te nemen, enkele jaren geleden, een gemiste kans? Als je weet hoe lang het Tesla heeft gekost om zijn productieapparaat te stroomlijnen en hoe het nog steeds vecht om blijvend rendabel te zijn, is dat misschien het geval. 

Anderzijds heeft Apple enorm diepe zakken, een heldere visie en de branie én het talent om degelijke projecten succesvol op te zetten. Het zal ongetwijfeld een beroep doen op zijn Chinese partners voor het bouwen van de auto, zoals het zijn iPhone en iPad bijvoorbeeld nu al in China laat bouwen.

Apple zelf wilde niet reageren op de beweringen van Elon Musk of de geruchten over de plannen voor het bouwen van een eigen auto en journalisten van Reuters kregen ook geen verdere reacties meer vanwege Tesla.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy