woensdag, 07 oktober 2020

Meeste Belgen zien nut niet in van elektrische auto

Geschreven door  Dieter Quartier
Meeste Belgen zien nut niet in van elektrische auto © autonieuws.be
Twee derde van de Belgische bevolking vindt het belangrijk om de CO2-uitstoot van het transport terug te dringen. Slechts 44% van de Belgen denkt dat elektrische auto’s een goede oplossing zijn voor de klimaatopwarming. 


Dit zijn enkele bevindingen van de EVBox Mobility Monitor, het jaarlijkse marktonderzoek van EVBox naar de acceptatie van elektrische auto’s en eventuele barrières hiervan. Dit onderzoek werd samen met internationaal onderzoeksbureau Ipsos uitgevoerd bij 3.600 respondenten uit zes verschillende Europese landen: Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.

Een groot deel van de Belgen (64%) ziet klimaatverandering als een persoonlijke zaak. Bijna driekwart van de respondenten die al elektrisch rijden of dit overwegen te doen, vindt dit persoonlijk belangrijk. Ruwweg twee derde van de (potentiële) elektrische bestuurders ziet een duidelijk verband tussen elektrisch vervoer en de strijd tegen klimaatverandering.

De twee voornaamste barrières om elektrisch te rijden blijken de perceptie dat elektrische auto’s nog relatief duur zijn en dat er een gebrek is aan publieke laadpunten. Andere zorgen zijn de perceptie dat de laadkosten van een elektrische auto hoger uitvallen dan de tankkosten van een brandstofauto en de benodigde tijd voor het laden. Het leeuwendeel (89%) van de huidige elektrische bestuurders in Europa ervaart echter geen problemen tijdens het laden.

Eens elektrisch, altijd elektrisch

De huidige bestuurders van een elektrische auto in België zijn uiterst loyaal als het op elektrisch rijden aankomt: 76% zou weer elektrisch kiezen. Tegelijk geeft 39% van de respondenten die (nog) niet elektrisch rijdt aan mogelijk naar elektrisch te willen overstappen. De perceptie dat een elektrische auto in een hogere prijsklasse zit, vormt voor hen de grootste barrière (52%). 

Om ervoor te zorgen dat meer mensen elektrisch gaan rijden moet het overheidsbeleid meer milieugericht zijn, moeten er meer (snel)laadpunten komen in Europa en zou er een groter aanbod moeten zijn van betaalbare elektrische automodellen, aldus het onderzoek.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy