donderdag, 04 juni 2020

Duits relanceplan: btw tijdelijk naar 16%, premies voor EV’s verdubbeld

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Duits relanceplan: btw tijdelijk naar 16%, premies voor EV’s verdubbeld © Volkswagen AG
Terwijl er in België nog geen spoor is van een plan van de overheid om de economie en ook de autosector te ondersteunen pakte Frankrijk onlangs uit met een ingrijpend pakket maatregelen, en blijft ook de Duitse regering niet bij de pakken zitten. De regering van Angela Merkel kondigde aan het btw-percentage tot eind dit jaar terug te brengen van 19 naar 16 procent en de premies voor de aankoop van elektrische auto’s te verdubbelen. Het hele plan bevat voor € 130 miljard aan maatregelen.


Duitsland combineert meerdere initiatieven om de economie terug aan te zwengelen en zo uit het dal te kruipen. De meest opvallende maatregel is de daling van de btw, waarbij het normale btw-tarief vanaf 1 juli tot eind december van 19 naar 16 procent teruggebracht zal worden en het verlaagde tarief verder daalt van 7 naar 5 procent. De overheid verwacht vanzelfsprekend dat de handelaars de lagere btw ook zullen doorrekenen in hun prijzen, opdat de burgers ervan kunnen profiteren.

Naast de btw-verlaging wordt ook een extra steun voor gezinnen met kinderen voorzien. Per kind zal elk gezien eenmalig € 300 bovenop het kindergeld ontvangen. Daarnaast wordt ook de elektriciteitsfactuur verlaagd en ontvangen de financieel zwaar getroffen gemeenten hulp van de overheid. Verder komen er overbruggingskredieten voor door de coronacrisis getroffen ondernemingen (voor een totaal van € 25 miljard).

Er is € 50 miljard gereserveerd voor toekomstige investeringen, waaronder de promotie van elektrische auto's en meer oplaadstations. Ook de Deutsche Bahn krijgt van de federale overheid een extra eigen vermogen van € 5 miljard, als gevolg van het verlies aan inkomsten door de coronacrisis. Daarnaast is er nog eens een steun van € 2,5 miljard gepland voor het lokale openbaar vervoer.

Belangrijk voor de autosector is -naast de btw-verlaging- ook de verdubbeling van de premies van € 3.000 tot € 6.000 voor wie een elektrische auto koopt. 

Vooral de maatregelen om de verkoop van auto's te stimuleren en zo de autoindustrie, die in Duitsland goed is voor zowat 800.000 banen, te helpen, zijn slechts met moeite goedgekeurd. De industrie hoopte naast de steun voor elektrische auto’s ook op een slooppremie of een andere stimulans voor alle nieuwe auto's, inclusief auto's met een lage uitstoot op fossiele brandstoffen, omdat de autofabrikanten geconfronteerd worden met grote stocks die erg veel kapitaal immobiliseren en dus best zo snel mogelijk verkocht worden.

De nieuwe maatregelen komen bovenop een plan van € 1.000 miljard dat al in maart was gelanceerd. Intussen werken ook de Belgische autofederaties aan een gezamenlijk voorstel om onze regering te overtuigen om specifieke relancemaatregelen te voorzien voor de auto.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy