maandag, 09 maart 2020

Goed nieuws bij al het slechte: Corona doet brandstofprijs dalen

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Goed nieuws bij al het slechte: Corona doet brandstofprijs dalen © Patrick Theunissen
Te midden van al het slechte nieuws rond het Coronavirus, met zieken en zelfs doden, dure afgelastingen van allerlei manifestaties, het organiseren van sportwedstrijden achter gesloten deuren, het afsluiten van hele regio’s en de nu reeds desastreuze impact op de economie is er ook goed nieuws: tanken wordt goedkoper.De beurzen kleuren deze week bloedrood door de Coronapaniek, en de Bel20 krijgt de op één na grootste opdoffer sinds 1991. De Europese en internationale economie krijgt enorme klappen en vooral de transportsector, de industrie en de horeca voelen de gevolgen. Bedrijven in de zorgsector, maar ook mediagroepen en onlineretailers doen dan weer goede zaken.

Wie ook goede zaken kan doen, is de automobilist die zijn tank wil vullen. Door de lagere vraag naar energie, ten gevolge van de Coronacrisis, staan de olieprijzen onder druk, en daalden ze met meer dan dertig procent, wat ook de sterkste daling is sinds 1991, toen de Golfoorlog begon. 

De oorzaak van die vrije val ligt echter niet alleen bij de Coronadreiging, maar ook door het mislukken van onderhandelingen tussen het oliekartel Opec en Rusland, die niet tot een akkoord konden komen over het beperken van de olieproductie om zo de dalende prijs te stabiliseren door de economische vertraging ten gevolge van de Coronacirisis.

Het resultaat is dat Saudi-Arabië de productie van olie nog gaat opdrijven, om de Russen onder druk te zetten, wat voor een verdere daling van de prijs van ruwe olie op de internationale markten en een serieus verlies op de beurzen zorgt. Het Arabische oliebedrijf Aramco zal zijn productie opdrijven van 9,7 naar 11 miljoen vaten per dag. 

Brandstoffenhandelaars voorspellen een daling van de diesel- en stookolieprijs van zo’n tien cent per liter. Die daling wordt in principe nog deze week merkbaar aan de pomp. Of hoe, zoals wijlen Johan Cruyff het zei: “Elk nadeel heb z’n voordeel”.

UPDATE

Diesel en benzine tanken wordt woensdag fors goedkoper. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. Benzine wordt 12 procent goedkoper, diesel 6,5 procent.

  • De maximumprijs van een liter benzine 95 (E10) zakt 11,4 cent per liter tot 1,30 euro per liter. Het is van maart 2016 geleden dat benzine zo goedkoop was.
  • Voor diesel (B7) gaat er 9,4 cent af, tot een maximumprijs van 1,3450 euro per liter: het goedkoopst sinds oktober 2017.
  • De maximumprijs van benzine 98 (E5) zakt 12,5 cent per liter tot 1,3740 euro per liter.
  • Ook huisbrandolie (gasolie verwarming) wordt goedkoper. Vanaf een bestelling van 2.000 liter daalt de maximumprijs 5,15 cent tot 0,4550 euro per liter.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy