zaterdag, 26 oktober 2019

Vlaamse regering schrapt EV-premie vanaf 2020

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Vlaamse regering schrapt EV-premie vanaf 2020 © Patrick Theunissen
De Vlaamse regering, met als verantwoordelijke minister Zuhal Demir (NVA, Energie), besliste vandaag om vanaf 2020 geen premies meer toe te kennen aan particulieren die een elektrische auto aankopen.


Wie vandaag in Vlaanderen als particulier, VZW of autodeelbedrijf een auto zonder uitstoot aankoopt (dat zijn momenteel dus batterij-elektrische auto’s of waterstofwagens), kan daarbij een Vlaamse overheidspremie aanvragen als ondersteuning bij de aankoop. Die premie kan naargelang de aankoopprijs van de auto kan oplopen tot € 4.000. Bedrijven kunnen hier geen gebruik van maken. Zij genieten wel van een volledige fiscale aftrekbaarheid.

Tot op heden kent die Vlaamse premie bitter weinig succes. Vorig jaar werden 415 premies aangevraagd, en in de eerste helft van dit jaar ging het om in totaal 593 stuks. Dat is niet veel, en de bewering van de Vlaamse regering dat die steun dus weinig effect heeft is dus correct. 

Hoewel particulieren net als Vlaamse ondernemingen geen BIV of verkeersbelasting betalen bij de aankoop van een auto zonder uitstoot, hebben ze wel af te rekenen met de aanzienlijk hogere aankoopprijs van een elektrische auto in vergelijking met een exemplaar met een  verbrandingsmotor. De premie was bestemd om het prijsverschil tussen beide soorten technologieën te verkleinen en de elektrische auto wat meer binnen het bereik van de gewone consument te brengen. 

Omwille van het beperkte succes heeft minister Demir dus beslist dat de premie vanaf 1 januari 2020 afgeschaft wordt. Vanaf dan is -buiten de vrijstelling van BIV en verkeersbelasting- geen ondersteuning meer voorzien voor particulieren die een elektrische auto willen kopen.

Het is op zich verdedigbaar dat een weinig succesvolle maatregel wordt stopgezet, maar als het de Vlaamse overheid te doen is om het verder verlagen van de CO2-uitstoot, is dit symbolisch gezien wel een onhandige beslissing. Het zal hoe dan ook weinig verschil uitmaken, aangezien het aantal door particulieren gekochte EV’s schrikbarend laag ligt, maar voor een snelle verhoging van dat aantal zal het schrappen van dergelijke premie alvast niet zorgen.

Daarom zou het mooi zijn als de regering de vrijgekomen budgetten aanwendt voor een verbetering van de mobiliteit en -bijvoorbeeld- om te investeren in een netwerk van publieke laadpalen.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy