donderdag, 28 maart 2019

Geely verwerft 50 procent van smart-aandelen

Geely verwerft 50 procent van smart-aandelen © Daimler
Begin van de week meldden we dat toekomstig topman van Mercedes Ola Källenius overweegt om submerk smart van de hand te doen, wegens zwaar verlieslatend. Kandidaat-overnemer is Li Shufu, de grote baas van de Chinese autoconstructeur Geely die ook 9,7 procent van de aandelen van Mercedes bezit. Hij is daarmee de grootste aandeelhouder van het merk met de ster. 


Geweten is dat Katrin Adt, sinds eind vorig jaar de nieuwe CEO van smart, geheime gesprekken hierover voert met de Chinese ondernemer/investeerder. Die kocht eerder Volvo en Lotus alsook het Londense taxibedrijf. Met Lynck & Co en Polestar zette hij twee jaar geleden ook nog eens twee nieuwe merken in de markt. 

Nadat de geheime gesprekken uitlekten, zijn de onderhandelingen in een stroomversnelling gekomen. Mercedes laat nu weten dat Li Shufu 50 procent van de smart-aandelen verwerft. Een eerste stap naar de volledige overname van smart door Geely én de verhuis van de productie van smart van Frankrijk naar China. Dit is gepland voor 2021. Naar verluidt zal Geely op het komende Autosalon van Frankfurt in september e.k. al een prototype voorstellen van de vierde generatie smart, ditmaal made in China.     

smart bestaat dit jaar 20 jaar maar heeft nog nooit winst gemaakt. Het merk maakte naar schatting 500 à 700 miljoen euro verlies per jaar.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy