vrijdag, 08 maart 2019

Dieselsubsidie voor buitenlandse firma’s kost België miljoenen

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Dieselsubsidie voor buitenlandse firma’s kost België miljoenen © Autonieuws
De Morgen schrijft vandaag dat België jaarlijks niet minder dan 165 miljoen euro betaalt aan buitenlandse bedrijven die in ons land diesel tanken, op een totaal van 451 miljoen euro aan tegemoetkomingen. 


Weinigen weten dat transporteurs, taxibedrijven en busbedrijven in België de accijnzen op diesel (hun voornaamste brandstof) terugbetaald kunnen krijgen. Het gaat om een korting van iets minder dan 0,25 euro per liter, wat toch aanzienlijk is als je weet dat één liter vandaag ongeveer 1,27 euro kost zonder btw.

Volgens de krant is dat de reden dat heel wat Nederlandse transportfirma’s hun tank dan ook liever in ons land vullen dan in eigen land. De reden voor die maatregel is het ondersteunen van de logistieke sector. Hij dateert uit 2004 en zorgt vandaag voor een uitgave van 451 miljoen euro (2018), wat dit jaar zou oplopen tot 600 miljoen.

Van die tegemoetkoming gaat niet minder dan 165 miljoen euro naar buitenlandse bedrijven, en dat wordt steeds meer, nu steeds meer buitenlandse firma’s over de mogelijkheid tot teruggave geïnformeerd raken.

Die uitgaven doen de inkomsten uit de kilometervergoeding voor vrachtwagens deels teniet, aldus de krant, terwijl die net bedoeld was om buitenlandse transporteurs mee te laten betalen voor hun impact op het Belgische wegennet. Buitenlandse bedrijven betaalden in 2018 380 miljoen aan kilometerheffing op een totaal van 713 miljoen euro. 

Een kleine rekensom leert dus dat bijna de helft van de door buitenlanders betaalde kilometerheffing gerecupereerd wordt door (andere?) buitenlandse firma’s. Toch iets om bij stil te staan.

Volgens het Ministerie van Financiën brengt het systeem ons toch ook geld op, omdat door de korting meer in ons land getankt wordt, wat terugvloeit naar de economie.

De vaststelling blijft toch dat vele miljoenen terugvloeien naar firma’s uit het buitenland, terwijl de Belgische automobilist geconfronteerd wordt met stijgende brandstofprijzen, zonder zelf ook maar een eurocent van de accijnzen te kunnen recupereren.

Contact

YesYes BVBA
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy