Uitlaat

© MediaInMotion

2020 was in heel Europa een rampjaar voor de autoverkoop

08 januari 2021
Door Stijn Blanckaert
Door de ongeziene pandemie en de maatregelen die overal werden genomen om ze in te dijken zijn heel wat economieën diep in het rood gegaan. Een van de grootste slachtoffers is ongetwijfeld de auto-industrie, die over heel Europa een erg slecht jaar achter de rug heeft. 


Het voorbije jaar was geen grand cru, maar eerder een flutwijntje, om het zo uit te drukken. De verkoopdaling van 21,5% in België valt, in vergelijking met heel wat andere Europese landen, bovendien nog mee.

Europa’s belangrijkste automarkten boekten in 2020 hun grootste omzetdaling in decennia, en het zal van het verdere verloop van de pandemie en de lockdownmaatregelen in de verschillende  landen afhangen of ze er in 2021 weer bovenop komen..

In 2020 werden in de vijf grootste autolanden van ons continent Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk ongeveer 25 procent minder nieuwe auto’s ingeschreven.

Concreet zakte de Spaanse markt met 32 procent, die van het Verenigd Koninkrijk met 29 procent (de grootste daling sinds 1943) en werden in Italië 28 procent minder nieuwe auto’s ingeschreven. Daarnaast deed ook de Duitse markt het op basis van voorlopige cijfers ook 20 procent slechter dan in 2019.

Volgens analist Mike Dean (Bloomberg) zou de Europese automarkt in het tweede kwartaal kunnen aantrekken als de overheid de lockdowns opheft. Hij verwacht hoe dan ook dat de verkoopvolumes in Europa ook in 2021 nog zo’n 15 procent onder die van 2019 zullen blijven. 

EV’s doen het beter

Een positieve tendens is wel het feit dat elektrische, hybride en plug-in hybride auto’s samen voor het eerst meer verkocht werden dan diesels. Dat heeft natuurlijk te maken met incentiveregelingen enerzijds en de Europese verplichting voor de constructeurs om het CO2-uitstootgemiddelde omlaag te krijgen, wat alleen kan met massale (gedeeltelijke of volledige) elektrificatie. 

Op 19 januari zullen de gedetailleerde Europese cijfers vrijgegeven worden.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.