De installatie gebeurt in partnerschap met EDF, Schneider Electric, Aéroports de Paris, het stadsbestuur van Parijs en de SNCF, de nationale spoorwegmaatschappij van Frankrijk.
De oplaadpunten, waarvan er verschillende geschonken worden door Schneider Electric, zullen 200 elektrische voertuigen opladen die als vip-pendelvoertuigen gebruikt zullen worden voor onderhandelaars, afgevaardigden en media die aan de conferentie deelnemen. Naar verwachting zullen ruim 20.000 VN-deelnemers uit 195 landen de 21ste jaarlijkse Conference of Parties (of COP21), die plaatsvindt van 30 november tot 11 december, bijwonen.
“COP21 is een oproep om de impact van de klimaatverandering te verminderen, waaronder de opwarming van de aarde als gevolg van persoonlijk vervoer,” aldus Carlos Ghosn, Voorzitter en CEO van Renault-Nissan. “Elektrische voertuigen zijn de enige praktische en betaalbare vervoersoplossing voor de ecologische uitdagingen waarmee onze planeet wordt geconfronteerd, en ze zijn nu al beschikbaar. Elke stad of staat die het ernstig meent met verantwoord omgaan met het milieu, is het aan zichzelf verplicht de infrastructuur voor elektrische voertuigen uit te breiden.”
De standaard- en sneloplaadpunten zullen hernieuwbare elektriciteit en elektriciteit met een zeer lage CO2-impact leveren afkomstig van de Franse energieleverancier EDF, waarmee de vloot van Renault-Nissan in twee weken ruim 400.000 km zal afleggen. De sneloplaadpunten kunnen de elektrische voertuigen opladen van 0 tot 80% in ongeveer 30 minuten.
Elektrische voertuigen verbruiken elke vorm van elektriciteit die beschikbaar is op het elektriciteitsnet, waaronder elektriciteit van waterkrachtcentrales, zonnepanelen en windmolens. Naarmate landen hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afbouwen en steeds meer hernieuwbare energiebronnen gaan gebruiken, worden elektrische voertuigen alsmaar groener.
Kleine CO2-voetafdruk
De oplaadpunten voor COP21 in de regio Parijs zullen een beroep doen op elektriciteit met een beperkte CO2-voetafdruk. Het Franse elektriciteitsnet verdeelt elektriciteit met een zeer lage gemiddelde CO2-uitstoot per kWh: minder dan 40g in 2014. Ter vergelijking: de Europese gemiddelde CO2-uitstoot per kWh bedraagt 325 g. Hernieuwbare energie maakte vorig jaar ongeveer 19% uit van de elektriciteit in Frankrijk.
“EDF steunt de uitbouw van elektrische mobiliteit, een hoeksteen van de inspanningen van landen om vervuiling in de stad zoveel mogelijk te beperken. EDF produceert in Frankrijk elektriciteit met een zeer kleine CO2-impact, wat de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk vermindert en zo de gunstige ecologische voetafdruk van deze nieuwe generatie van vervoer versterkt,” aldus Jean- Bernard Levy, Voorzitter en CEO van EDF.
Daarnaast compenseert EDF de resterende CO2-uitstoot met CO2-credits uit projecten gecertificeerd door de Verenigde Naties. De vloot elektrische voertuigen van Renault-Nissan zal daardoor elektriciteit gebruiken die als volledig “CO2-vrij” kan worden beschouwd.
Veertien van de 27 geïnstalleerde snelladers blijven ook na de klimaatconferentie aanwezig en zullen dan beschikbaar zijn voor het grote publiek. Twee daarvan bevinden zich op de luchthaven Charles de Gaulle, twee op de périphérique van Parijs, en één op de luchthaven Orly.
In Frankrijk zijn er al circa 10.000 standaard- en sneloplaadpunten. In de regio Parijs alleen al zijn er ruim 4.000, wat van Parijs een van de meest "geëlektrificeerde" steden in Europa maakt.