maandag, 28 september 2015

Ook gesjoemel met 2,1 miljoen Audi’s, Winterkorn op de rooster

Het Volkswagen-concern maakt bekend dat in 2,1 miljoen modellen van Audi de sjoemelsoftware is toegepast. Dat maakte het bedrijf zelf bekend. Van de bewuste Audi's is het merendeel in Europa geleverd. Het gaat in Europa om 1,42 miljoen wagens, waarvan 577.000 stuks in Duitsland. In de Verenigde Staten verkocht Audi zo'n 13.000 auto's met de aangepaste software. Het gaat om de types A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 en Q5 met een 1,6 en 2,0 liter dieselmotor met de Euro 5 norm.


De 2,1 miljoen stuks maken deel uit van de elf miljoen stuks die het concern van aangepaste software heeft voorzien, die de emissienorm omzeilt. Van de Volkswagen-dieselmodellen zijn zo'n vijf miljoen stuks geleverd. De overige zijn terug te vinden bij Seat en Skoda. Of ook Porsche betrokken is bij het dieselschandaal is nog niet bekend, Porsche heeft de 3.0 V6 TDI onder de kap steken.

Het Duitse justitie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar mogelijke fraude door Volkswagen. Ook de mogelijke rol van de vorige week opgestapte topman Martin Winterkorn in het dieselschandaal rond het Duitse concern wordt onderzocht. Dat heeft de openbaar aanklager in Braunschweig maandag bekendgemaakt.

Ondertussen is ook bekend geworden dat VW de mensen aan het hoofd van de research en development-afdelingen van de merken Volkswagen,  Audi en Porsche heeft geschorst. De toezichtraad heeft hen naar huis gestuurd tot bepaalde zaken rond Dieselgate zijn opgeklaard. Er zijn nog geen namen genoemd.

In ons land is Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege aan het bekijken of ze Volkswagen voor de rechter kan slepen. Het VW-Concern heeft mogelijk ook in ons land modellen op de markt gebracht die in werkelijkheid tot veertig keer vervuilender blijken dan VW beweert.

Het aandeel van de Duitse autobouwer gaat deze week verder de dieperik in. Op de beurs van Frankfurt noteert het aandeel maandagochtend al ongeveer 6 procent lager. Vorige week had het aandeel al 35 procent van zijn waarde verloren door het ontdekte gesjoemel met dieseluitstoot.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy