woensdag, 23 september 2015

Volkswagen topman stapt op

Volkswagen CEO Martin Winterkorn is zojuist opgestapt bij Volkswagen. In een verklaring laat hij weten zijn verantwoordelijk te nemen in het belang van het bedrijf en niet omdat hij zelf een fout heeft gemaakt. Hij was naar eigen zeggen niet op de hoogte van de praktijken op Amerikaanse bodem.

De 68-jarige topman lag zwaar onder vuur nadat werd ontdekt dat het autoconcern heeft geknoeid met de software van zijn dieselmodellen in de Verenigde Staten, waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens uitlaatgastest binnen de gestelde normen viel, terwijl in werkelijkheid de emissie veel hoger ligt.

Na de ontdekking gaf Volkswagen direct toe dat er zo'n 11 miljoen dieselauto's wereldwijd zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens laboratoriumtests lager uitvalt dan in het dagelijks gebruik.

Opvolger

Voor het aanstellen van een opvolger van Winterkorn volgt komende vrijdag een vergadering. Dan komt de raad van commissarissen bijeen. De raad belooft dat er in het vervolg maatregelen volgen om te voorkomen dat een dergelijke fraude niet opnieuw zal gebeuren.

Statement

In een videostatement vertelde Winterkorn gisteren nog het volgende: "Ik heb op dit moment niet op alle vragen antwoorden. Alles moet in ieder geval op tafel komen. Zo snel en zo transparant mogelijk. Dat heeft nu de hoogste prioriteit binnen ons bedrijf. Dat zijn we ook aan iedereen verplicht. Ik wil benadrukken dat deze vorm van manipulatie nooit opnieuw zal gebeuren. Miljoenen mensen op deze wereld vertrouwen op ons merk, onze modellen en op onze technologie. Ik heb daarom eindeloos veel spijt dat we het vertrouwen van deze miljoenen mensen hebben geschonden. Ik wil mij verontschuldigen. We gaan er alles aan doen om de schade te herstellen en om het vertrouwen terug te winnen. Ik geef u mijn woord dat we in de toekomst met volledige openheid verdergaan."

Martin Winterkorn zou eigenlijk tot eind 2018 topman mogen blijven van het Duitse autoconcern Volkswagen. De raad van commissarissen had dat eerder dit jaar besloten. Winterkorn stond sinds 2007 aan het roer van Volkswagen en zou vanwege zijn staat van dienst een contractverlenging krijgen. Zijn huidige contract liep tot eind 2016.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy