dinsdag, 22 september 2015

Volkswagen zwaar beschuldigd van fraude, topman kan opstappen

Volkswagen zet in eerste instantie 6,5 miljard euro opzij in verband met het dieselschandaal waarin het Duitse autoconcern verwikkeld is geraakt. De voorziening is bedoeld om de kosten te dekken van "de noodzakelijke servicemaatregelen en andere inspanningen om het vertrouwen van de klanten terug te winnen".

De autobouwer had software ontwikkeld waarmee de uitstoot van schadelijke stoffen door de dieselauto's werd beperkt als de voertuigen werden gecontroleerd. In Amerika worden bijna een half miljoen auto's teruggeroepen naar de fabriek.

In de Verenigde Staten (VS) hangt de Duitse automaker een megaboete boven het hoofd. Als VW inderdaad de regels heeft overtreden, moet het concern daar 33.000 euro per auto voor betalen. Dat bedrag kan oplopen tot ongeveer 16 miljard euro.

Ook in Duitsland is inmiddels een onderzoek gestart naar de uitstoot van schadelijke stoffen door dieselauto’s.

Azië

Dinsdag werd bekend dat het debacle zich heeft verspreid naar Azië. Zuid-Koreaanse autoriteiten willen 4.000 tot 5.000 Volkswagens testen. Het betreft hier de modellen Jetta en Golf en de Audi A3 sedan, ook een merk van 's werelds op één na grootste autobouwer.

Het ministerie verwacht dat het onderzoek twee maanden zal duren en komt dan met maatregelen, indien nodig. Als de auto's niet aan de milieueisen voldoen, kan het ministerie auto's terugroepen die al verkocht zijn of de verkoop van Volkswagens in het land stopzetten.

Ook in Zuid-Korea hangt de Duitse autobouwer een boete boven het hoofd. Volgens de Financial Times komt dat neer op maximaal 850.000 dollar (760.000 euro) per model.

Beurzen

Maandag reageerden beleggers op het nieuws. Het aandeel Volkswagen leverde op één dag bijna een vijfde van de waarde in, de grootste koersdaling in zeven jaar.

Dinsdag daalde de koers in de vroege ochtendhandel verder met bijna 4 procent. Dat verlies liep rond 10.30 uur op tot ruim 6 procent.

Winterkorn kan opstappen

Bestuursvoorzitter Martin Winterkorn van Volkswagen moet opstappen vanwege het milieuschandaal waarin het Duitse autoconcern verwikkeld is geraakt. Dat meldden ingewijden rond de raad van commissarissen van Volkswagen aan de krant Tagesspiegel.

Het vertrek van Winterkorn moet vrijdag bij een bijeenkomst van de raad van toezicht bevestigd worden, aldus de bronnen. Eerder was het juist de bedoeling dat het contract van de 68-jarige topman die dag verlengd zou worden tot eind 2018, maar wegens het gesjoemel met de uitstoot van dieselauto's gaat dat dus niet meer door. Zijn huidige termijn loopt eind volgend jaar af. Winterkorn trad begin 2007 aan als topman van het grootste autoconcern van Europa.

Het vertrouwen in Winterkorn bij de raad van toezicht zou verdwenen zijn als gevolg van het schandaal. Zijn functie wordt volgens de bronnen overgenomen door Porsche-topman Matthias Müller.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy