Nu ook Duitsland zich verzet tegen het einde van verbrandingsmotoren in 2035 door garanties te vragen dat ze zouden kunnen worden behouden op voorwaarde dat ze op synthetische brandstoffen rijden, is het goed om na te gaan of die zogenaamde e-fuels inderdaad een valabel alternatief zijn voor batterij-elektriciteit. Dat is namelijk een stuk minder evident dan het op het eerste zicht misschien lijkt…
De leasetarieven van elektrische auto’s liggen gemiddeld 57 procent hoger dan die voor conventionele benzinemodellen. De oorzaak ligt bij een laag ingeschatte restwaarde. Geheel onterecht, concludeert de Europese milieulobbygroep Transport & Environment op basis van een analyse van de tweedehandsprijzen uitgevoerd door Autovista.
Terwijl Mazda momenteel met de MX-30 nog maar één elektrische auto in het gamma heeft verwacht het Japanse merk wel dat in 2030 tussen 4 en 7 op 10 nieuwe Mazda’s EV’s zullen zijn. Het merk opteert er – net als Renault – ook voor om in de nabije toekomst niet over te stappen naar het agentschapsmodel en dus met zelfstandige concessiehouders te blijven werken.
De Europese vereniging van autoconstructeurs ACEA maakte een nieuw rapport over de auto in Europa. Daaruit blijkt dat eind 2021 in de hele EU net geen 250 miljoen auto’s ingeschreven waren, naast 29,5 miljoen lichte bedrijfsvoertuigen, 714.000 bussen en meer dan 6,4 miljoen vrachtwagens. In België zijn in totaal 6,8 miljoen voertuigen ingeschreven, waarvan 5,6 miljoen personenwagens.
Europa is goed op weg om tegen 2027 voldoende Li-ion-cellen te produceren om volledig te voldoen aan de eigen vraag naar elektrische voertuigen en energieopslag, aldus milieulobbygroep Transport & Environment. Maar de Amerikanen vormen een levensgrote bedreiging.
De Citroën C1 en de Peugeot 108 krijgen geen opvolger. De Ford Fiesta verdwijnt na deze generatie en ook voor de Audi A1 is geen opvolger meer voorzien. Steeds meer kleine auto’s verdwijnen uit het aanbod van de autobouwers. Die trend lijkt onomkeerbaar. De redenen zijn divers. Lees hier waarom de autobouwers geen brood meer zien in het A- of zelfs B-segment van de markt.
Hij deed het ook vroeger al, maar ter gelegenheid van de Consumer Electronics Show in Las Vegas waarschuwde Carlos Tavares, CEO van het grote Stellantis, opnieuw voor het gevaar van de Chinese autobouwers voor de Europese auto-industrie. Merken als MG, BYD, Nio en anderen mikken resoluut op de Europese markt met hun elektrische auto’s en doen dat met middelen waarover de lokale producenten niet kunnen beschikken.
De Europese auto-industrie is goed op weg om zich de kaas van het brood te laten eten door de Chinezen. In de wereldwijde top tien van meest verkochte elektrische en plug-in hybride auto’s staat slechts één Europees model en tegen 2025 zullen in de EU meer Chinese auto’s ingevoerd worden dan Europa er naar landen buiten het Europese continent exporteert. Dat blijkt uit een studie van PwC en data van EV-volumes.com.
Iedereen heeft het over 1 januari 2026 als D-day om over te schakelen op emissievrije auto’s, maar wie de fiscale wijzigingen vanaf 1 juli 2023 uitpluist, zal vaststellen dat bedrijven eigenlijk al vanaf die datum gepusht worden naar batterijvoertuigen. Ondernemingen die diesels, benzines of hybrides blijven bestellen, ondervinden jaar na jaar een grotere fiscale last die deze bedrijfsauto’s uiteindelijk onbetaalbaar maakt.
Het was al langer duidelijk dat Europa van plan was om vanaf 2035 een einde te maken aan de verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren in de EU, maar de definitieve beslissing was nog niet genomen. Dat is nu dan toch effectief gebeurd, want het Europese parlement en de lidstaten hebben een akkoord bereikt om de verbrandingsmotor voor nieuwe auto’s en bestelwagens vanaf 2035 te verbieden.
Pagina 1 van 104

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy