Test

VIDEOTEST: BMW 220i Active Tourer: Atypische BMW

23 februari 2022
Door Stijn Blanckaert

Amper een tiental jaar geleden was het totaal ondenkbaar dat BMW monovolumes of auto’s met voorwielaandrijving zou gaan bouwen, maar kijk… in 2014 was het zover en stelde BMW op het autosalon van Geneve de eerste generatie van de 2-Reeks Active Tourer voor. Inderdaad, een op de voorwielen aangedreven eenvolumer die – atypischer wordt het niet – ook als 2-Reeks Grand Tourer met zeven zitplaatsen verkrijgbaar was.

VIDEO ONDERAAN

Vier jaar na de facelift en acht jaar na de lancering van de eerste generatie blijkt die gok toch de moeite waard geweest te zijn, want 420.000 verkochte exemplaren later reden we in Malaga, waar BMW de volledig nieuwe tweede generatie van zijn 2-Reeks Active Tourer voorstelt, met de 220i en de 223i.
44BMW220iActiveTourerVoor die tweede generatie neemt BMW afscheid van de zevenzitsvariant Gran Tourer, maar blijft het naast benzineversies ook een diesel aanbieden en breidt het merk het aanbod van de plug-inhybride uit van één naar twee versies. Die plug-ins waren op de eerste generatie goed voor 30% van de modelmix, maar op deze tweede zou dat een stuk meer moeten zijn.

Modernere nieuwe BMW-designtaal

De nieuwe 2 Active Tourer is natuurlijk nog steeds duidelijk herkenbaar, al werd hij helemaal herwerkt en sluit hij mooi aan bij de stijl van de nieuwste BMW’s. Hij werd 3,2 centimeter langer, 2,4 mm breder en 2,1 mm hoger.
53BMW220iActiveTourerDe grille werd een stuk groter zonder daarbij zo karikaturaal groot te worden als bij de 7-Reeks, de 4-Reeks of de iX. En dat is een hele geruststelling voor wie het liever wat minder opvallend heeft. 

Ledkoplampen zijn standaard op alle versies, optioneel zijn ze volledig adaptief en kan de lichtbundel dus aangepast worden aan de omstandigheden.
27BMW220iActiveTourerDe A-stijlen staan een stuk schuiner en de deurklinken zijn nu ingewerkt in de deur, voor een betere aerodynamica. De Cd-waarde van 0,26 is best opmerkelijk voor een dergelijke eenvolumer. De bovenzijde van de deuren loopt naar achteren toe omhoog en mondt uit in een smallere C-Stijl. Zo ziet hij er gestrekter uit dan zijn voorganger.

De wielen zijn afhankelijk van de uitvoering standaard 16 of 17 duim groot, maar optioneel kan je tot 19 duim gaan.

Wie houdt van een luxueuze uitstraling kan in plaats van de standaarduitvoering kiezen voor de Luxury Line-afwerking, als je het graag sportiever hebt is er het populaire M Sport-package. In totaal zijn negen metaalkleuren en twee niet-metaalkleuren verkrijgbaar.
41BMW220iActiveTourerAchteraan vallen de nieuwe ledlichten op. De uitlaten zijn op alle versies onzichtbaar geïntegreerd achter de achterbumper. Hier dus geen nep-uitlaatuiteinden zoals tegenwoordig zo vaak gebeurt.

De kofferklep is altijd elektrisch bediend. De laaddrempel is laag en met de achterbank rechtop kan hier 90 liter meer geladen worden dan bij de vorige generatie. 62BMW220iActiveTourerDe koffer kan afhankelijk van de variant minimaal 406 tot maximaal 1.455 liter bevatten met de achterbank in een 40/20/40-verhouding neergeklapt.

Volledig nieuw interieur

Het uiterlijk is natuurlijk belangrijk, maar als bestuurder zie je je auto toch veel meer langs de binnenkant, en het is ongetwijfeld daar dat de grootste evolutie merkbaar is.
64BMW220iActiveTourerDeze tweede generatie is fundamenteel anders dan de eerste en neemt het interieurconcept van het elektrische iX-topmodel over, met een slank instrumentenpaneel, de BMW Curved Display die bestaat uit twee schermen van respectievelijk 10,25 en 10,7 duim diameter. 

Het met leder beklede sportstuurwiel is standaard net als een automatische airco met twee zones, het BMW Maps navigatiesysteem, vier USB-C-poorten en een 12 voltstekker, een regensensor en automatische koplampen. Ook een parkeerhulpsysteem en een achteruitrijcamera zijn altijd standaard. 
70BMW220iActiveTourerCentraal tussen de voorstoelen is er een zwevende armsteun met erin geïntegreerd de versnellingshendel en een kleiner aantal fysieke bedieningsknoppen. Onder de armsteun is er een opbergvak, vooraan vind je bekerhouders en een opbergvak met als optie een draadloze inductielader voor je smartphone.

Bij de modelwissel en de overgang naar het BMW Operating System 8 sneuvelde BMW’s iDrive-controller. In het begin zullen trouwe BMW-rijders dat zeker jammer vinden, maar het went wel snel, en het gebogen aanraakscherm is makkelijk bereikbaar en reageert vlot. Je kan de auto natuurlijk ook met stemcommando’s vragen om dingen te doen. 

De vijf inzittenden krijgen allemaal nieuw ontwikkelde stoelen. Voorin kunnen ze als deel van de opties elektrisch versteld worden. Het zitcomfort voorin is echt uitstekend en ook achterin, met voldoende ruimte voor het hoofd en de knieën zit je goed. Je kiest trouwens zelf hoeveel beenruimte je hier wil, want de achterbank is over 13 centimeter verschuifbaar voor meer koffer of meer plaats voor de knieën. De rugleuning van de achterbank is ook qua hellingsgraad verstelbaar voor een comfortabele zithouding.

Mild- en plug-in hybride

Bij de lancering deze maand kan je de nieuwe 2 Active Tourer bestellen met voorwielaandrijving of vierwielaandrijving en met vermogens van 136 tot 218 pk, maar het zijn vooral de twee op de vier wielen aangedreven plug-inhybrides die in juli het gamma vervolledigen die interessant zijn voor professionele gebruikers.

Opmerkelijk is ook dat BMW geen manuele versnellingsbak meer aanbiedt. Alle versies krijgen dus een zeventrapsautomaat met dubbele koppeling voor meer rijcomfort en een lager verbruik.

Bij de benzineversies is de 223i Active Tourer het topmodel. Die heeft een 48 volt mildhybride aandrijflijn die 218 pk en 360 Nm aan koppel levert. 204 pk komen van een benzine viercilinder van 2 liter en 19 pk van een in de automaat geïntegreerde elektromotor die gevoed wordt met energie uit een batterij waarin de bij het vertragen en remmen geregenereerde energie opgeslagen wordt. De 223i sprint in precies 7 seconden van 0 naar 100 km/h.

Ook de 220i Active Tourer heeft zo’n mild hybride aandrijving. Hij levert 170 pk, waarvan 156 pk van zijn 1,5 liter grote driecilinder op benzine. Dit is dus geen tweeliter, ook al heet hij 220i.  19 pk komen van de elektromotor. Zijn maximumkoppel bedraagt 280 Nm en het standaardsprintje duurt er 8,1 seconden mee. 

Het instapmodel op benzine is de 218i Active Tourer. Die heeft de 1,5 liter grote driecilinder met 136 pk en 230 Nm onder de motorkap en krijgt in tegenstelling tot de 220i en 223i geen hulp van een mild hybride-aandrijflijn. Hij doet precies 9 seconden over de 0-100-oefening.

Veelrijders en verstokte dieselaars kunnen hun hartje ophalen aan de 218d Active Tourer die 150 pk en 360 Nm levert, in 8,8 seconden naar de 100 optrekt en daarvoor een beroep doet op een viercilinder van twee liter.

Niet één maar twee plug-ins

Het zijn natuurlijk vooral de plug-inhybrides die succesvol zullen zijn bij professionele gebruikers. BMW stelt er op deze tweede generatie vanaf deze zomer zelfs twee versies van voor die allebei vierwielaandrijving hebben en van BMW’s vijfde generatie eDrive-technologie gebruikmaken. 

De eerste is de 225e xDrive. Die combineert de 136 pk sterke driecilinder van 1,5 liter die de voorwielen aandrijft met een elektromotor achterin van 109 pk. Het gecombineerd vermogen is zo 245 pk en zorgt dat hij in niet meer dan 7 seconden rond al 100 rijdt. De tweede is de opmerkelijk snelle 230e xDrive die met een gecombineerd vermogen van maar liefst 326 pk nog een pak krachtiger is en zelfs de BMW 330e achter zich laat. De benzinemotor van de 230e levert maximaal 150 pk, zijn elektromotor 176 in boostmodus. Hij is daarmee ronduit snel en haalt in niet meer dan 5,5 seconden de honderd. Opmerkelijke cijfers voor een gezins-MPV die ook de nodige indruk maken wanneer je ermee rijdt.

De batterij van de PHEV’s is onder de vloer ingeplant en heeft een nettocapaciteit van een flinke 14,2 kWh, waardoor je er tot zo’n 90 kilometer elektrisch mee moet kunnen rijden, stelt BMW. Dat is 64 procent meer dan met de vorige generatie. Het opladen ervan kan met 7,4 kW, twee keer zo snel als op de vorige 2-Reeks PHEV, waarmee hij in het beste geval in minder dan 2,5 uur van leeg tot vol kan worden opgeladen. Met een uitstoot van maximaal 30 g zijn deze plug-ins fiscaal natuurlijk super interessant voor bedrijven of zelfstandigen als ze dit jaar of ten laatste op 30 juni van 2023 worden besteld.

Geen spoor van onderstuur

We reden met de 220i en de 223i in het hinterland van Malaga, op bochtige bergwegen. De vorige Active Tourer was niet echt een drivers’ car, en laat ons duidelijk zijn, de nieuwe is dat ook niet, maar hij is wel een stuk dynamischer dan zijn voorganger en – zeker als 223i – vinnig en erg vlot.
04BMW220iActiveTourerBMW gaf de 2 Active Tourer een grotere spoorbreedte dan zijn voorganger en maakte hem ook stijver. Ook de stuurinrichting werd herwerkt, net als de remmen en de dempers. Kortom, veel nieuwe technologie voor meer comfort en zelfs rijdynamiek.24BMW220iActiveTourerHet viel ons op de voorwielaangedreven versies op de wegen rond Malaga op dat er geen spoor van onderstuur was, zelfs niet wanneer we bochten erg dynamisch aansneden. Het ESP waakt natuurlijk, maar de grip van de banden op het (goede) asfalt is ook opmerkelijk. Daarbij rijdt hij echt wel aangenaam, en in het geval van de 223i zelfs een tikkeltje sportief, zonder ooit oncomfortabel te zijn. Het (te?) dikke M-Sportstuurwiel ligt daarbij goed in de hand maar geeft weinig feedback. De soundtrack van de viercilinder uit de 223i is – met de hulp van wat digitale tovenarij – leuk te noemen, die van de driecilinder in de 220i is wat gewoner.

Verder viel ons de stilte aan boord op bij constante snelheden. De demping van windgeluiden is erg verzorgd en ook het motorgeluid dringt niet hinderlijk tot in het interieur door. Het comfort van de nieuwe voorstoelen, die optioneel een massagefunctie kunnen krijgen, is uitstekend.

TCO

De 218i is te koop vanaf € 34.250.  Voor de 220i ben je precies € 1.000 meer kwijt. De 223i met zijn 218 pk moet minimaal € 41.100 opbrengen, de 218d € 36.300. Dat zijn stevige prijzen, maar de uitrusting is wel volledig vanaf de basisversie. Omdat de prijzen van de plug-inhybrides nog niet beschikbaar zijn berekenden we de met behulp van de Car Cost Advisor van Eurofleet Consult de professionele Total Cost of Ownership van de 218i Active Tourer, rekening houdend met 25.000 km per jaar over een periode van 4 jaar. Alles inbegrepen, dus met brandstof, alle belastingen en taksen en inclusief de niet-recupereerbare btw. Daarbij moet je op maandbasis rekenen op € 791,65, een bedrag dat mogelijk zelfs geëvenaard wordt door de in aankoop veel duurdere maar qua verbruik en zeker fiscaliteit veel interessantere 225e xDrive. 

De tweede generatie van de 2-Reeks Active Tourer is veel moderner dan zijn voorganger, en ziet er ook meer uit als een BMW. De Gran Tourer wordt daarbij niet echt gemist. De drie benzines en de diesel zijn zeker interessant, al denken we dat de 218i het niet onder de markt zal hebben om de al bij al zware 2 aan te drijven. Hoe dan ook kijken professionele gebruikers uit naar de twee plug-inhybrides die deze zomer het gamma komen vervolledigen. Vooral de uiterst krachtige en snelle 230e xDrive is op dat gebied veelbelovend.

Score

Totaal

Aandrijving

Comfort

Rijgedrag

Veiligheid

Prijs

  • Rijcomfort en binnenruimte
  • Standaarduitrusting
  • Veilig en neutraal weggedrag
  • Geen iDrive-controller meer
  • Stevige prijzen

Deel op

Video


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.