De Swift is met ruim 5 miljoen verkochte exemplaren een van de bestsellers van Suzuki. De opvolger van deze Japanse supermini vierde op het voorbije Autosalon van Genève zijn wereldpremière. Autonieuws.be keek erna en reed ermee.
De nieuwkomer bestaat enkel nog als vijfdeurs (met in de C-stijl weggewerkte deurklinken) en is nog altijd duidelijk herkenbaar als een Swift ondanks een compleet nieuwe stijl. De nieuwe generatie Swift weegt zo’n 840 kilo, wat een flinke 120 kg minder is dan zijn voorganger. Dat is goed voor het verbruik én de prestaties. De kofferinhoud groeide met 25% tot 265 liter, wat overeenstemt met het gemiddelde in dit segment. Ook binnenin is hij (een beetje) ruimer geworden, de kleine draaicirkel is een ander pluspunt.
Een dieselmotor staat niet meer op het programma, waarom ook. De twee benzinemotoren - 1.0 Boosterjet- en 1.2 Dualjet – rijden vlot én zuinig, onder meer door het lage gewicht van de Swift.
De éénliter Boosterjet is een rechtstreeks ingespoten driecilinder (112 pk) met een normverbruik van 4,6 l/100 km en CO2-uitstoot van 104 g voor de handgeschakelde versie. Als optie is een zestrapsautomaat verkrijgbaar. In dat geval daalt het koppel van 170 tot 160 Nm en stijgt het normverbruik van 5 l/100 km (114 g CO
2). De viercilinder 1.2 Dualjet levert 90 pk en 120 Nm en verbruikt amper 4,3 l/100 km (98 g CO2) en is leverbaar met een handgeschakelde vijfversnellingsbak of CVT-automaat.
Tegen een meerprijs zijn beide motoren combineer met het SHVS-systeem. Dat staat voor Smart Hybrid Vehicle by Suzuki en is een ‘mild hybridesysteem’ voor compacte wagens. Het omvat een geïntegreerde startgenerator (ISG), die tegelijk als generator en elektromotor fungeert en wordt gevoed door een 12 volt lithium-ionbatterij. In situaties die veel brandstof vereisen, zoals vertrekken vanuit stilstand en accelereren, helpt SHVS het meerverbruik te drukken. Het levert elektrische ondersteuning die wordt opgewekt door een regeneratief remsysteem.
Het interieur is keurig afgewerkt, al worden nog wel veel harde plastics gebruikt. Op de duurdere versies is vanaf nu een geïntegreerd multimedia- en navigatiesysteem verkrijgbaar. Qua technologische (veiligheids) snufjes is de Swift bij de tijd. Zo beschikt hij over een voorwaarts detectiesysteem dat tal van veiligheidstechnologieën ondersteunt, zoals het antibotssysteem DSBS (Dual Sensor Brake Support) met remassistent en noodremhulp, het Lane Departure Warning en een adaptieve snelheidsregelaar met millimetergolfradar die de afstand tot de voorliggers meet en de snelheid en afstand automatisch regelt. Ook een grootlichtassistent behoort tot de mogelijkheden.
Suzuki biedt de Swift ook met vierwielaandrijving aan, in combinatie met de 1.2-motor. De Fiat Panda krijgt dus gezelschap. De Suzuki Swift is verkrijgbaar vanaf € 14.699, inclusief 5 jaar garantie, en staat vanaf nu in de showroom.