Test

TEST: SUBARU WRX STI: Sportieve extremist

25 november 2016
Door Redactie
Subaru World Rally Team won met de Impreza driemaal de wereldtitel, maar is sinds 2008 niet meer actief in de rallysport. De laatste zege dateert van 2005. Toch wordt het Japanse automerk nog altijd gerelateerd aan de rally en het icoon, de Impreza WRX. Vandaag staat een afgeleid model nog altijd hoog op het verlanglijstje van menige hardrijder. autonieuws.be onderwierp de WRX STI aan een uitvoerige roadtest. 

Wie niet wil opvallen, laat de WRX STI beter links liggen. Met zijn testosteronlook trekt hij altijd en overal de aandacht en oogst hij zowel bewonderende als afkeurende blikken. Bestel hem in het typische Subaru-blauw, kijk naar de grote luchthapper in de motorkap en de gigantische spoiler op de kofferklep en fantaseer de gouden “555” stickers erbij, en je ziet nog altijd een kant-en-klare rallywagen voor je. Het Japanse merk is ook na zijn vertrek uit het mondiale rallycircus blijven voortbouwen aan zijn sportieve Impreza, en heeft daarbij sinds enkele jaren geen rechtstreekse tegenstander meer met gelijkaardige kenmerken. 

Die kenmerken vloeken met de tijdsgeest. De WRX STI is een drievolumeberline, een koetswerktype dat in onze contreien niet erg populair is. De compacte gezinswagen beschikt over een permanente vierwielaandrijving en een 2,5 l. viercilinder boxermotor met een kanjer van een turbo. Die levert 300 pk bij 6.000 toeren en 407 Nm bij 4.000 toeren, de turbo komt pas echt tot leven bij hoge toerentallen. Een soort rijervaring dat we niet meer gewoon zijn. De huidige generatie turbodiesels laat al vanaf 1.500 toeren van haar horen.  

De WRX STI wil gemend worden, traag rijden is niet zijn ding. Hij is op zijn best wanneer je het uiterste van hem vergt. De boxer klinkt erg lekker – vergelijk het met nieuwe Porsche 718 -  geeft je vleugels vanaf 4.000 toeren. De viercilinder verbaast door zijn vinnigheid en power. Een turbomotor zoals in de “good old days” dus, die de WRX een top van 255 km/u oplevert.  

Ook het verbruik herinnert aan die “old days”. Zelfs met een fluwelen voet slaag je er niet in om onder 11 l/100 km te komen, autonieuws.be kwam uit op een gemiddelde van 14,8 l/100 km. Ook de gecombineerde CO2-normuitstoot van 242 g/km geeft aan dat de WRX II uit een ander tijdperk stamt. 

Het goede nieuws is dat hij hopen rijplezier biedt. Stevig vastgegespt in de goede sportstoelen geniet je van een uitstekende rijhouding en een goed zicht rondom. Het informatieve, hydraulisch bekrachtigde stuur (ideaal bij een sportieve rijstijl) ligt goed in de hand, de zesbak schakelt stroef. De vierwielaandrijving zorgt voor een feilloze trekkracht, in alle omstandigheden. Via een knop op de middenconsole kan je de afstelling van het differentieel zelf regelen, waar vind je dat nog! De efficiëntie van de WRX STI is ronduit verbluffend. Hij rijgt de bochten aan elkaar en smeekt om meer... en meer. De boxer en het onderstel zijn een match made in heaven, op geen enkel moment hebben de vier wielen moeite om het vermogen op het asfalt over te brengen. Nat of droog, de WRX STI volgt de bevelen van de bestuurder tot op de millimeter op, stelt nooit teleur. Kijk, daarom koop je zo’n auto. 

De passagiers hebben minder reden om opgetogen te zijn. De WRX II is sportief, lees keihard af geveerd, elke oneffenheid in de weg krijg je mee en ook de geluidsdemping kan beter. De motor en rolgeluiden bemoeilijken een normaal gesprek. 

Subaru’s Impreza, de basis voor deze WRX STI, is een ruime gezinswagen en een ruime koffer. Subaru gebruikt misschien iets te veel harde plastics in het interieur, maar de afwerking is wel stevig en vrij van piepjes en kraakjes. De vele schermpjes en knoppen allerhande bezorgen de sportieve rijder een veelheid aan informatie maar een voorbeeldige ergonomie ziet anders uit. 

Voor autoliefhebbers met een zwak voor karaktervolle – lees karaktergestoorde - auto’s met rally-pedigree is de WRX STI een rijdende natte droom. Die nemen geen aanstoot aan de aangehaalde minpunten maar kicken op het authentieke karakter van deze hardrijder die in zijn goedkoopste versie € 42.295,- (Sport) kost. Voor de Sport Premium-uitvoering betaal je  € 46.795. De WRX STI is alles anders als een politiek correcte gezinswagen, hij rijdt snoeihard en verbruikt keiveel maar biedt ongelooflijk veel rijplezier. 

 

75
Aandrijving16/20
Comfort 13/20
Rijgedrag 18/20
Veiligheid 15/20
Prijs 13/20
 

Duivelse efficiëntie 
Compromisloos sportief

Erg hoog verbruik
Geluiddemping 


Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.