De nieuwste telg in het productgamma, dat met de Tivoli en de XLV recent twee nieuwe modellen verwelkomde, is de Rexton, een full-size SUV die zijn verouderde voorganger, die al uit 2001 dateerde en talloze malen kleine updates kreeg, komt vervangen. De vierde generatie-Rexton deelt niets met zijn voorganger en maakt ook komaf met zijn wat spartaanse karakter en gebrek aan verfijning. Tussen de twee modellen ligt er dan ook een wereld van verschil.Het eerste wat opvalt als je de Rexton in het echt ziet, is zijn omvang. Dit is wat men noemt een full size SUV. Door zijn lengte, breedte en hoogte van respectievelijk 4,85, 1,96 en 1,82 meter is het vinden van een parkeerplaats niet altijd makkelijk, maar comfortabel plaats vinden in het door de wielbasis van 2,86 m erg ruime interieur dat aan tot zeven personen plaats biedt is geen enkel probleem. De koffer kan in vijfzitsopstelling niet minder dan 784 liter bevatten. Zijn lijn is geslaagd te noemen en deed ons soms denken aan de Mercedes-Benz GLS. Geen slechte referentie.
Binnenin zie je pas echt hoeveel belang SsangYong aan dit topmodel hecht. Ons testexemplaar, een Sapphire-topversie, was voorzien van fijngestikt Nappaleder en gaf meteen een kwaliteitsindruk die we niet gewoon zijn van een SsangYong. De gebruikte materialen zijn meer dan degelijk en de assemblage is vrij van kritiek. De integratie van het TomTom-navigatiesysteem met groot aanraakscherm van 9,2 duim is goed gelukt, en de knoppen op de middenconsole en het stuur voelen degelijk en kwalitatief aan. Ook het ontwerp van het dashboard en de tellers, met een knap infoscherm in het midden ervan, toont dat SsangYong met rasse schreden vooruitgaat en bij elk model grenzen verlegt op het vlak van kwaliteit en afwerking, maar ook design.
Onder de motorkap van deze grote SUV vinden we twee motoren terug. Enerzijds is er een vanaf maart volgend jaar leverbare benzine-viercilinder van twee liter, de 225 pk leverende e-XGDi200T (wat een naam…) die steeds gekoppeld wordt aan een zestrapsautomaat van Aisin. De versie die bij ons het meest verkocht zal worden is de diesel, de e-XDi220, die uit zijn vier cilinders en 2.2 liter cilinderinhoud 181 pk puurt en een maximumkoppel van 420 Nm in combinatie met de zeventrapsautomaat van Mercedes-origine. Wanneer hij met de handgeschakelde zesbak is uitgerust wordt het koppel tot 400 Nm beperkt.Wij reden met de automaat en vonden hem wel passen bij deze grote SUV, al is hij niet bliksemsnel en aarzelt hij wel eens, en kan manueel schakelen enkel via een knopje links op de versnellingspook. De prestaties van de diesel voldoen, maar zijn niet indrukwekkend. De top van 185 km/h is vooral van academische aard, want ver van zijn roeping, en de acceleratie van 0 tot 100 km/h in zo’n 11 seconden toont aan dat je de horde niet zal leiden maar het verkeer evenmin zal ophouden met de Rexton, maar het zijn vooral het zachte karakter en de stilte aan boord die ons aangenaam verrasten. Ons testverbruik kwam uit op zo’n 11 l/100 km, wat echter makkelijk lager kan als je de offroadtrajecten die we tijdens onze test aflegden uit je roadbook schrapt en het gaspedaal niet bij elke gelegenheid volledig vloert. De wegligging en het rijgedrag zijn zoals je van zo’n tweetonner met hoog zwaartepunt mag verwachten. Snel genomen scherpe bochten liggen hem niet echt, maar hij boezemt wel vertrouwen in. Wie een rustige rijstijl heeft en eerder op comfort en ruimte rekent zal zich zijn keuze niet beklagen. Ook qua veiligheid is hij goed bedeeld, met tot negen airbags, elektronische remkrachtverdeling, frontale botswaarschuwing, de automatische noodremfunctie, spoorassistentie, grootlichtassistentie, verkeersbordenherkenning, bandendrukcontrole en ‘Around view’-monitoring in 3D, maar zonder afstandsradar voor de snelheidsregelaar.
In de prijslijst prijken zowel een twee- als een vierwielaangedreven versie. In het geval van de 4X4-uitvoering is dit nog een echte terreinwagen, met een reductiebak en een vergrendelbaar differentieel dat bediend wordt door middel van een draaiknop op de middenconsole. In normale omstandigheden is het een achterwielaandrijver, die de voorwielen dus enkel inschakelt wanneer dat nodig is en de bestuurder erom vraagt. De vierwielaandrijving, verkrijgbaar met zowel de handbak als de automaat, dient dus voornamelijk voor offroadgebruik.
Een van de grootste troeven van de Rexton, die nog steeds een ladderchassis heeft en geen zelfdragende structuur, is zijn sleepvermogen. Hij weegt zelf tussen 2 en 2,2 ton en kan tot maar liefst 3,5 ton slepen. Wie niet het budget heeft voor een Land Rover Discovery maar wel een paardentrailer of zware caravan wil trekken vindt hier zeker zijn gading.
De CO2-uitstootwaarden van deze grote SUV zijn aan de hoge kant, met minimaal 199 g/km voor de diesel, wat hem de beste vriend van de belastingsdienst maakt, maar de invoerder schermt wel met een erg scherpe prijszetting. De nieuwe Rexton is verkrijgbaar vanaf € 29.490 BTWi en geniet altijd vijf jaar waarborg en bijstand. Standaard krijg je daarbij al een multimediasysteem met aanraakscherm van 8 duim, een achteruitrijcamera, usb-poorten, Bluetooth voor telefonie en muziekstreaming en Apple CarPlay- of Android Auto-compatibiliteit. De invoerder neemt als commerciële geste bovendien de helft van de B.I.V. ten laste. Ons volledig uitgeruste Sapphire-topmodel met vierwielaandrijving en automaat, vollederen interieur en bijna de hele optielijst tikte af op zo’n € 50.000,-. Voor een dergelijke grote SUV met zo veel uitrusting is dat niet overdreven.
De Rexton is dood, leve de Rexton! Het nieuwe topmodel van SsangYong toont dat de constructeur terecht ambitieus is. Hij heeft niets meer te maken met zijn voorganger en presteert het om op alle vlakken beter te doen. Als het merk de kwaliteit van zijn producten aan dit tempo kan blijven opdrijven en de uitstoot kan beperken lacht de toekomst SsangYong toe.
Comfort
Ruim interieur
Instapprijs
CO2-uitstoot
YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen
BTW: BE 0883 567 853