Test

© SsangYong

TEST: SsangYong Korando: Indrukwekkende stap vooruit (+video)

19 september 2019
Door Redactie
Na de Rexton, de grote SUV van het Koreaanse merk die al een reuzenstap was op het vlak van design, afwerking en algehele kwaliteit, is het nu aan de Korando, de C-segment-SUV van SsangYong, om helemaal mee te spelen met de grote jongens.

(VIDEO ONDERAAN)

KORANDO 10

Vanaf nu kan je bij SsangYong ook terecht voor een echte concurrent voor auto’s als de VW Tiguan, Hyundai Tucson, Peugeot 3008 of Nissan Qashqai. Die C-segment-SUV’s vertegenwoordigen een groot marktaandeel en zijn dan ook erg belangrijk voor hun constructeurs. De vorige worp van SsangYong in dit segment, de Kyron, stond noch qua looks, noch qua kwaliteit op het niveau van de concurrentie, maar met de Korando, die we konden testen ter gelegenheid van de Belgische perslancering, is dat toch wel een ander verhaal.

KORANDO 04

Aan de zijkant doet hij wat denken aan de Volvo XC40 of XC60, vooraan is het een typische SsangYong met heel wat horizontale lijnen die zijn breedte benadrukken, en ook achteraan is hij geslaagd te noemen, met een brede chroomstrip over de breedte van het kofferdeksel en opmerkelijk gestileerde achterlichtblokken. Dat het SsangYong aan imago ontbreekt zal alvast niet aan de nieuwe Korando liggen. 

KORANDO 47

Meer nog dan aan de buitenzijde, is het binnenin dat de nieuwste telg van SsangYong echt indruk maakt. Zijn interieur ziet er echt knap uit en moet in niets onderdoen voor zijn Europese concurrenten. Het meest indrukwekkend is nog de vooruitgang die geboekt werd op technologisch vlak.

KORANDO 49

Zo is het instrumentencluster nu volledig digitaal, met verschillende weergavemogelijkheden en een opmerkelijke leesbaarheid. Op dat gebied doet ons inziens enkel VAG nog net iets beter. En dat is een compliment van jewelste voor een klein merk als SsangYong.

KORANDO 43

De stoelen van de Korando zien er niet alleen erg knap uit in combinatie met de lederen bekleding, ze zitten ook uitstekend. Daarnaast toont hij zich ook bijzonder gul met ruimte. Achterin is er plaats in overvloed, en ook vooraan zit je bepaald niet bekrompen. Keerzijde van de medaille is dat de koffer van nochtans 511 liter niet zo ruim lijkt en ook een hoge laaddrempel heeft.

De afwerking maakt ook hier weer een aanzienlijke sprong vooruit, al zie je aan details dat dit nog geen premiumproduct is. Maar dat mag je ook niet verwachten van een SUV die in basisuitvoering niet meer dan € 20.000 kost.

KORANDO 05

Aan het stuur van de Korando valt op dat het rijgedrag van deze SUV bovengemiddeld goed is, en hij ook op comfortvlak duidelijk in de smaak valt. Afgestemd op de Europese smaak is hij zacht en comfortabel, zonder te deinerig te zijn. Een mooi compromis.

KORANDO 59

De Korando wordt in eerste instantie aangeboden met een 1.6 diesel van 136 pk een 324 Nm. Die diesel is zeer discreet bij normaal gebruik en maakt alleen van zijn oren als hij echt zwaar belast wordt. Met een optrektijd van 0 naar 100 in 10 seconden (en een topsnelheid van 181 km/h) is dit een vlot presterende SUV, die met een gemiddeld verbruik van 6,2 l/100 km niet dorstiger is dan zijn concurrenten.

KORANDO 57

Wij reden hem met de zestrapsautomaat van Aisin. Hoewel die een of twee verzetten minder telt dan heel wat van zijn concurrenten doet hij zijn werk naar behoren, met soepele schakelovergangen en een efficiënte sturing.

Wie liever op benzine rijdt kan ook voor de 1.5 benzineviercilinder opteren. Die heeft 163 pk en een mooi koppel van 280 Nm.

KORANDO 06

Ook qua veiligheid scoort de Korando punten, want hij beschikt niet alleen over talloze veiligheidssnufjes (inclusief, voor het eerst bij SsangYong, adaptieve cruisecontrole), en haalde vijf Euro NCAP-sterren, terwijl hij in dieseluitvoering met zijn sleepvermogen van niet minder dan 2.000 kg ook een stevige aanhanger aan zijn trekhaak kan hangen, wat niet van al zijn concurrenten gezegd kan worden.

KORANDO 17

Het Korando-gamma bestaat uit de reeds vermelde benzine- en dieselmotor, en kan in niet minder dan vijf uitrustingsniveaus (Crystal, Amber, Quartz, Onyx en Sapphire) geleverd worden, met voor- of vierwielaandrijving, handbak of automaat. De instapprijs ligt (zonder kortingen) op € 20.990 voor de tweewielaangedreven Crystal op benzine, tot € 41.690 voor de Sapphire 4X4 met automaat. Dat zijn prijzen die de concurrentie – bij gelijke uitrusting- nog steeds doet verbleken. Die troef kan SsangYong dus nog altijd blijven uitspelen.

KORANDO 23

Hang een Volkswagen-logo op deze Korando en je hebt geheid een kassucces. Jammer genoeg is zijn logo dat van SsangYong, een merk dat (onterecht) nog te onbekend is in onze regio. Met de Korando zou daar echter verandering in moeten kunnen komen. Wij waren aangenaam verrast, zoals we dat ook al waren bij de Rexton, zijn grote broer. De vooruitgang die SsangYong de laatste jaren maakt is opmerkelijk, de Korando is daarvan het levende bewijs.

82
Aandrijving16/20
Comfort 17/20
Rijgedrag 17/20
Veiligheid 16/20
Prijs 16/20
 

Rijeigenschappen
Interieur en dashboard
Prijs en uitrusting

Koffer (inhoud en laaddrempel)

 

Deel op

Lees meer over

Video

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.