Test

TEST: Renault Talisman Grandtour: alle troeven in handen

13 mei 2016
Door Redactie
Het zijn drukke tijden voor Renault. Vorige maand leverde het Franse merk 6.135 voertuigen af en verstevigde zo zijn leiderspositie met een groei van 10,36 % tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft ermee te maken dat Renault focust op modellen die goed in de markt liggen en die daardoor een groot verkoopvolume creëren.

Laurens van den Acker, Senior Vice President Corporate Design zorgde voor een nieuwe wind bij Renault. In 2015 werden de nieuwe Mégane, Kadjar, Espace en de Talisman berline gelanceerd, dit jaar wordt het aanbod uitgebreid met de Talisman Grandtour. Later op het jaar komen daar nog de Mégane Grandtour en polyvalente Scénic bij.

Duidelijke missie

De Renault Talisman Grandtour wordt net als de berline, de Mégane, Espace en Kadjar gebouwd op het CMF-C/D-platform van de Alliantie Renault-Nissan. De afmetingen van de Renault Talisman Grandtour zijn gelijk aan die van de berlineversie: 4,86 meter lang, 1,87 meter breed en 1,46 meter hoog, de wielbasis bedraagt 2,81 meter. De voorzijde van de Talisman sluit aan bij de nieuwe merkidentiteit van Renault, met een groot logo op een verchroomd radiatorrooster en LED-dagrijlichten in een C-vormige lichtsignatuur die uitmonden in de bumper. De achterkant is breed en vanop afstand herkenbaar door de doorlopende achterlichtunits. De dakrails in chroomkleur en in verhouding lage daklijn en de ideale verhouding tussen glasoppervlak en carrosserie bezorgen de Grandtour een sportief voorkomen. 

Orde op zaken

Het interieur wordt gedomineerd door een brede middenconsole met daarin een 8,7” verticaal beeldscherm en dat onder andere de klassieke navigatie-, audio- en aircofuncties als de Multi-Sense-technologie en rijhulpsystemen aanstuurt. Omdat de meeste functies via het aanraakscherm worden bediend, is het aantal knoppen op het dashboard tot een minimum herleid. Als je plaats neemt achter het stuur van de Renault Talisman Grandtour heb je meteen zin om een lange reis te maken. De zetels bieden aan alle kanten een goede ondersteuning, het zitcomfort ligt op een zeer hoog niveau. Op de achterbank is er 3 centimeter meer hoofdruimte dan de berline en hebben twee volwassenen niets te klagen. De achterbank is in twee delen neerklapbaar. Tot aan de afdekhoes heb je 572 liter laadvolume ter beschikking, klap je de achterbank neer creëer je zelfs 1.700 liter, de laadvloer meet 2.010 millimeter. De achterklep kan je met een voetbeweging onder de bumper openen en sluiten.

Motorenpallet

Zoals te verwachten, biedt Renault onder de motorkap van de Talisman Grandtour precies dezelfde motoren aan als bij de berline. De instapdiesel is een 1,5 liter met 110 pk met een CO2-uistoot van slechts 98 g/km. De 1,6 liter dCi levert respectievelijk 130 of 160 pk;  desgewenst kan elke diesel geleverd worden met een EDC6 automaat. Benzinerijders worden bediend met een 1,6 liter grote TCe motor met 150 of 200 pk, steeds gekoppeld aan een EDC7 automatische versnellingsbak.

Net als de berlineversie onderscheidt ook de Renault Talisman Grandtour zich door zijn geavanceerde ondersteltechniek. Het is ‘s werelds eerste stationwagen met het 4Control®-onderstel en Electronic Damper Control. Het bezorgt de Talisman Grandtour niet alleen extra manoeuvreerbaarheid, maar ook een uiterst scherp weggedrag. Onze testwagen was uitgerust met de 1,6 dCi Twin-Turbo van 160 pk, dankzij het koppel van 380 Nm kom je nooit kracht tekort. De vering overtuigt meer als in de berline, je voelt erg goed waar de auto mee bezig is en zeker korte oneffenheden worden duidelijk doorgegeven, vooral op lange stukken presenteert de auto zich als een aangename reisgezel.

Renaults Multi-Sense® stemt verscheidene systemen op elkaar af, controleert en coördineert onder meer het 4Control®-onderstel, de Electronic Damper Control, de besturing, de motor, de automatische EDC-versnellingsbak, het instrumentenpaneel, het motorgeluid en de ambianceverlichting. Multi-Sense® biedt vier voorgeprogrammeerde modi: ‘Eco’, ‘Comfort’, ‘Neutraal’ en ‘Sport’. En dan is er ook nog de modus ‘Perso’ om de systemen naar persoonlijke wensen in te stellen.

Conclusie: de Renault Talisman Grandtour onderscheidt zich van de grote grijze massa door een zelfverzekerd optreden en voor dit segment een ongekend hoog (rij)comfort.

Vanaf 3 juni staat de Renault Talisman Grandtour in de showroom, de startprijs bedraagt € 27.350, inclusief rijplezier en 4 jaar garantie.

Lees ook:

Renault valt het SUV-segment aan met de Koleos

Drie onderscheidingen voor Renault

TEST: Renault Talisman straalt klasse uit

89
Aandrijving18/20
Comfort 18/20
Rijgedrag 17/20
Veiligheid 18/20
Prijs 18/20
 

Zéér geslaagd design
(rij)comfort
4 jaar garantie

Kleine brandstoftank


Deel op

Lees meer over

Video


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.