Het C-segment is goed voor zo’n 40 procent van de autoverkoop. Binnen dat marktsegment vertegenwoordigen de compacte SUV’s ruim een kwart van de omzet, of een verdrievoudiging in tien jaar tijd. Met de komst van de Renault Kadjar wordt het aanbod nog aantrekkelijker én de concurrentie nog harder.
1999 was een slecht jaar voor het eergevoel van de Japanners: het Franse Renault verwierf een meerderheidsaandeel in Nissan dat kopje onder dreigde te gaan. Enkel een drastische ommekeer van het beleid kon redding brengen. Renault-topman Louis Schweitzer stuurde zijn rechterhand Carlos Ghosn naar Japan. Dankzij een ingrijpende herstructurering ging Nissan efficiënter en goedkoper produceren en in 2004, nauwelijks vier jaar na zijn aantreden, had Ghosn van Nissan het meest profitabele volumemerk ter wereld gemaakt. Voor de ambitieuze manager hét visitekaartje om in 2005 Louis Schweitzer op te volgen als operationele baas van de alliantie Renault/Nissan.
Samen sterker
Om de achterstand van Renault tegenover enkele van zijn concurrenten op het vlak van hybridetechnologie snel te kunnen overbruggen, trok hij resoluut de kaart van de elektrische aandrijving. De alliantie Renault/Nissan werd de nummer één onder de e-constructeurs. Maar de verkoop van elektrische auto’s bleef ver beneden de verwachtingen – de alliantie verkocht tot nog toe 200.000 eenheden. Door de ineenstorting van de autoverkoop in Rusland leverde ook de overname van AvtoVaz niet de verhoopte resultaten op. Bovendien kon Renault niet profiteren van de boom van de SUV-markt, bij gebrek aan een aantrekkelijk aanbod terwijl alliantiegenoot Nissan met de Qashqai een bestseller in dit segment in huis had.
Door leentjebuur te spelen bij Nissan slaagde Renault erin in geen tijd een compacte SUV op de markt te brengen die onder zijn koetswerk veel gelijkenis vertoont met de Qasqhai. ”Ik zie het probleem niet’, zegt Renault-woordvoerder Karl Schuybroek. “De Qasqhai is al jaren een bestseller in het SUV-segment en heeft bewezen een degelijke en betrouwbare auto te zijn. Het was dus niet onverstandig van onze ingenieurs om beroep te doen op de knowhow en ervaring van hun Japanse collega’s. De motoren en onderdelen zijn voor 60 procent dezelfde en hoewel beide modellen gebruikmaken van hetzelfde platform is de Kadjar 7 cm langer en biedt hij meer zit- en bagageruimte. Qua look en feel verschillen beide modellen compleet van elkaar, en dat geldt ook voor de vier uitrustingsniveaus. De aankleding van de Kadjar is typisch Renault, dankzij het gebruik van hoogwaardige materialen en originele kleurencombinaties. Die liggen helemaal in de lijn die is uitgetekend door onze directeur design Laurens van den Acker voor alle nieuwe modellen, te beginnen vanaf de nieuwe Clio, Captur en Espace.”
Typisch Renault
Qua uiterlijk is van enige verwantschap tussen de Kadjar en Qasqhai evenmin sprake. Die is er wel tussen de Kadjar en Captur: het vloeiende lijnspel is typerend voor de nieuwe Renault-modellen. Laurens van den Acker is erin geslaagd om een emotionele uitstraling te creëren die niemand onberoerd laat. De Kadjar is een charmeur die terzelfdertijd getuigt van maturiteit en deugdelijkheid. Binnenin zitten alle info- en bedieningselementen op de plaats waar ze horen te zitten. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar is in de praktijk niet het geval. Het grote tft-scherm van het dashboard biedt keuze uit vier weergavemodi en vijf instelbare kleuren. Het R-Link 2 systeem garandeert een intuïtieve connectiviteit op maat, de kaarten van Tom Tom wijzen de weg en het digitale DAB-netwerk zorgt voor een hoge klankkwaliteit. Het interieur laat zich vlot en snel moduleren, de achterbank kan met één handgreep in twee delen worden neergeklapt waarna een vlakke laadvloer ontstaat met aan laadvolume van 472 liter. De voorste passagierszetel kan worden omgevormd tot een tafeltje, waardoor een ladder van 2,5 meter kan vervoerd worden. Een ander pluspunt: de Kadjar offreert tal van grote en kleine opbergvakken op alle mogelijke plaatsen.
Krachtige en zuinige motoren
De nieuwkomer onderscheidt zich van zijn directe concurrenten door een voortreffelijk rij- en veercomfort, ook op onverharde wegen én door een uitstekende geluidsisolatie. De ergonomische stoelen bieden een zeer goede ondersteuning van het lichaam, typisch Renault.
Het motorenaanbod omvat een TCe 1.2 l. benzinemotor (130 pk, CO2-uistoot van 126 g/km) en twee 1.6 l. dieselmotoren (dCi 110 en dCi 130) die sterke prestaties koppelen aan een lage verbruik dat schommelt tussen de 5,5 à 7 l/100 km. Met name de 1.6 l. dieselmotor kon ons overtuigen, al verwachten we dat er in ons land meer belangstelling zal zijn voor de 1.5 dCi omdat die - als enige - verkrijgbaar is in combinatie met een automatische versnellingsbak met dubbele koppeling en zes verhoudingen. Vierwielaandrijving is enkel mogelijk op de 1.6 dCi 130.
De prijzen variëren van 21.950 euro (TCe 130) tot 32.500 euro (dCi 130); de Kadjar is daarmee niet de goedkoopste op de markt zoals in het geval van de Dacia Duster maar biedt niettemin een uitstekende verhouding kwaliteit/prijs. In- en uitstappen verloopt vlotjes en door de hoge zit heb je een goed overzicht over het verkeer. Parkeren levert weinig problemen op dankzij de korte draaicirkel van 10,72 meter en de optionele Easy Park Assist.
Conclusie: de Renault Kadjar is een uitermate charmante verschijning die zich op alle terreinen thuis voelt, die aangenaam en zeer comfortabel rijdt én gebruiksvriendelijk is. Beter laat dan nooit dus.
Kwaliteitsvolle afwerking
Veel plaats voor passagiers en bagage
Uitstekende rij- en zitcomfort
Zicht naar achteren
YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen
BTW: BE 0883 567 853