Test

© Patrick Theunissen

TEST: Porsche Taycan 4S: Fenomenaal

01 juli 2020
Door Stijn Blanckaert

Wanneer een gevestigde waarde van het kaliber van Porsche besluit om voor het eerst een elektrische auto te bouwen en daarmee de aanval inzet op Tesla, Amerika’s meest gegeerde technologische exportproduct, dan weet je dat het boeiend wordt. Na onze test met de Taycan 4S kunnen we maar één term naar voren schuiven: fenomenaal.


autonieuws 27511300029

Je kan “fenomenaal” interpreteren in de zin van: “een fenomeen”. Dat is in dit geval volledig terecht, omdat de Taycan als eerste elektrische sportwagen van een Europese constructeur een fenomeen op zich is. Hij liet lang op zich wachten, want de ontwikkeling begon al met de voorstelling van het prototype Mission E in 2015, maar Porsche wilde dan ook niets aan het toeval overlaten. Op het vlak van verbrandingsmotoren en rijdynamiek van een klassieke (sport)auto heeft de Duitse constructeur namelijk een ijzersterke reputatie. Ze konden het zich in Zuffenhausen dan ook niet permitteren om inzake elektrische auto’s de lat lager te leggen. Met de Taycan vestigt Porsche meteen de maatstaf voor toekomstige elektrische Porsches – een maatstaf die het andere constructeurs met elektrische sportwagenambities bijzonder moeilijk maakt.

Drie versies

Porsche biedt de Taycan in drie uitvoeringen aan. De krachtigste en meest tot de verbeelding sprekende is daarbij de Turbo S, waarbij “Turbo” tegenwoordig louter die plaats van het model in de hiërarchie van het gamma aanduidt en uiteraard niets meer te maken heeft met drukvoeding. Die Turbo S is met 761 pk in overboost niet alleen buitengewoon krachtig en snel, maar met een instapprijs van € 191.725 ook onvoorstelbaar duur. De Taycan Turbo (zonder S) wordt iets onder de Turbo S gepositioneerd maar is met 680 paarden nog steeds een waanzinnig krachtige bolide die met € 157.844 echter ook ver buiten het bereik van zelfs een goed gevulde beurs blijft.

autonieuws 27511300020

Aan de voet van de Taycan-piramide staat de Taycan 4S, die in basisuitvoering € 110.534 moet kosten. Dat is veel minder dan zijn Turbo-broers, maar je krijgt ook hier een echte Porsche met knalprestaties en een dito imago. De Taycan 4S heeft standaard een batterij van 79,2 kWh (Performance Battery), en levert dan maximaal 530 pk. Wanneer hij echter tegen een meerprijs van € 7.114,8 uitgerust wordt met de op de Turbo-versies standaard gemonteerde Performance Battery Plus van 93,4 kWh, levert hij meteen ook meer vermogen, tot 571 pk in de kortstondige overboost. Onze testwagen had die Performance Battery Plus in zijn onderbuik en we raden de optie ten stelligste aan omdat ze naast nog meer vermogen ook meer rijbereik biedt, met een stijging van 407 naar 463 officiële kilometers (WLTP).

Techniek

De Taycan is de eerste productiewagen die met een systeemspanning van 800 volt werkt in plaats van de traditionele 400 volt voor elektrische auto’s. Daardoor kan de batterij veel sneller worden opgeladen in optimale omstandigheden (lees: aan een zeer krachtige gelijkstroomlader). De versie met de grote batterij kan van 5 naar 80 procent laadstatus bijladen in 22,5 minuten dankzij het DC-pieklaadvermogen van liefst 270 kW. Alleen zal je lang moeten zoeken naar een lader die zoveel vermogen levert – de meeste DC-snelladers in ons land houden het bij 50 kW.

In het beste geval krijg je vandaag in Vlaanderen 175 kW geleverd, zoals bij de Ionity-lader in Wetteren. In Wallonië zijn in Doornik en Grâce-Hollogne zelfs 350 kW mogelijk bij Ionity. Als je de EDI-laadpas (Electric by D’Ieteren) gebruikt, kun je via de EDI-app op je smartphone de staat van de laadsessie en de kosten ervan opvolgen. Handig. De Taycan thuis laden kan aan snelheden tot 11 kW als je over driefasige wisselstroom beschikt.

De Taycan 4S heeft een elektromotor op elke as, waardoor hij dus op de vier wielen aangedreven wordt (variabel, maar altijd met de nadruk op de achterwielen). Hij heeft ook – en dat is bijzonder voor een elektrische auto – een versnellingsbak met twee verhoudingen op de motor achteraan om makkelijker hoge snelheden te kunnen aanhouden. 

In een elektrische auto ontbreekt het vaak aan een belangrijk deel van wat autorijden met een krachtige bolide net dat tikkeltje extra geeft: geluidsbeleving. De elektromotoren zoemen wel, maar dat is toch niet hetzelfde als de roffel of het gebrul van een krachtige verbrandingsmotor. Porsche kwam op dat vlak met een leuk gadget: elektronische geluidsversterking in het interieur die een soort Star Trek-zoemgeluid voortbrengt bij het accelereren en remmen. Het systeem werd Porsche Electric Sport Sound (€ 544,40) gedoopt en is met een druk op de digitale knop op het aanraakscherm uit- of inschakelbaar.

autonieuws 27511300003

De eerste elektrische sportwagen

Terwijl we de Taycan al fenomenaal noemden omdat hij een fenomeen is als eerste elektrische Porsche, kunnen we hem met volle overtuiging ook fenomenaal noemen door de manier waarop hij rijdt. Het gaat daarbij om veel meer dan alleen de sensatie van flitsende acceleraties en hernemingen, maar ook over het rijgedrag.

Over de Tesla Model S P90D schreven we intussen al weer meer dan drie jaar geleden dat we “nooit eerder zo’n verschroeiende acceleratie vanuit stilstand beleefden, zonder gripverlies of geluid.”  Vandaag moeten we vaststellen dat Tesla alvast op dat vlak zijn gelijke heeft gevonden in de Taycan. Vervallen in een cijferoorlog is weinig zinvol en het kan wel dat de ene Tesla of de andere Porsche nog net wat sneller naar de honderd spurt, maar de optrektijden van ons Taycan-“basismodel” zijn met een sprintje van 0 naar 100 km/h in vier seconden rond al absoluut indrukwekkend. Als je weet dat de Turbo S diezelfde oefening in slechts 2,8 seconden klaart, besef je dat er ooit een tijd komt dat het fysiek niet meer houdbaar is voor een mens om zo snel te accelereren. Ook de acceleratie naar 200 km/h hoeft op deze instapversie trouwens slechts 12,9 seconden te duren. Slik.

autonieuws 27511300022

Atleet

Een topsporter moet snel kunnen spurten maar ook wendbaar en lenig zijn en over een uitstekend uithoudingsvermogen beschikken. 

Als we spreken over lenigheid is de Taycan in ieder geval een atleet van Olympisch niveau, met een ongekend efficiënt en sportief weggedrag, met dank aan de onder de vloer ingeplante batterij en het lage zwaartepunt. Het stuur is perfect afgesteld en geeft net de juiste feedback, terwijl het ook zo nauwkeurig is dat je de wielen moeiteloos daar plaatst waar je het wil. Scherpe, opeenvolgende en snel genomen bochten brengen deze sportwagen niet uit balans en je krijgt al snel zo veel vertrouwen in de Taycan dat je je afvraagt hoe hij alles zo makkelijk kan doen lijken. Ook het comfort is trouwens opmerkelijk, met dank aan de luchtvering die alle oneffenheden moeiteloos filtert.

De Taycan toont zich in het geval van onze 4S met de grotere batterij (93 kWh) ook nog eens een duursporter, want wanneer we hem volgeladen van het stroomnet afkoppelden, gaf de boordcomputer systematisch een rijbereik van vierhonderd kilometer aan (WLTP-fabrieksopgave van 386 tot 463 km met de grotere batterij). Dat volstaat voor zowat alle mogelijke dagelijkse trajecten. 

Onze Taycan verbruikte gemiddeld zo’n 22,7 kWh/km aan stroom, met pieken van 27,3 kWh/km tijdens ritten waarbij we gretig gebruik maakten van de fantastische acceleraties en hernemingen. 

autonieuws 27511300015

Praktisch

Het design van de Mission E werd zo goed als niet gewijzigd waardoor het productiemodel er futuristisch en hypermodern uitziet, maar ook meteen als een Porsche herkenbaar is. Het is een gestrekte berline met vier deuren en een slank silhouet die binnenin plaats biedt aan vier (en desgewenst vijf) personen, al is hij wel een stuk minder ruim dan de Panamera.

autonieuws 27511300016

Hoewel het plaatsaanbod achterin op zich correct genoemd kan worden, met net voldoende beenruimte, is de hoofdruimte er enigszins beperkt, en dan zeker opzij, door de toelopende daklijn. Voorin zit je goed, al zijn de standaard achtvoudig verstelbare stoelen minder comfortabel dan de duurdere adaptieve comfortstoelen die op veertien manieren verstelbaar zijn (€ 1.815) of de schitterende adaptieve sportstoelen met achttien verstelmogelijkheden (€ 2.226,4).

autonieuws 27511300028

Het zicht op het knappe gebogen en zwevende digitale instrumentenbord met configureerbare tellers, volledige kaartweergave en aanraaktoetsen rechts en links aan de rand wordt een beetje gehinderd door de stuurvelg. Het netjes geïntegreerde infotainmentscherm bevindt zich bovenop de middenconsole, die zelf eveneens getooid is met een touchscreen en waarop zowat alle knoppen vervangen zijn door virtuele toetsen. 

Een leuk gadget, maar ook niet veel meer dan dat, is het extra scherm voor de passagier voorin, (Passenger Display, € 1.125,3), waarmee het infotainment kan bediend worden en waarop zaken als de snelheid van de auto kunnen worden weergeven.

autonieuws 27511300014

Het viel ons op dat de kwaliteit van de gebruikte materialen niet overal op het verwachte Porsche-niveau stond, met soms wat harde plastics in een eerder somber interieur met veel zwart en donkergrijs. De assemblage van het geheel is wel voortreffelijk.

autonieuws 27511300010

De Taycan heeft vooraan een kleine koffer met 81 liter inhoud, die voornamelijk gebruikt zal worden om de laadkabels in te bewaren, en achteraan pakt hij uit met een exemplaar van 407 liter. Dat is veel minder dan de Tesla Model S (745 l) en door de smalle laadopening met geopend kofferdeksel ontpopt hij zich alvast niet tot verhuiswagen.

autonieuws 27511300009
Wat een fenomeen is deze Taycan. Het is - gelukkig maar - een echte Porsche, met knalprestaties, een schitterend weggedrag en hetzelfde benijdenswaardige imago. Als 4S kost hij in standaarduitvoering precies € 81.191 minder dan de peperdure Turbo S. Voor dat prijsverschil zouden wij opteren voor de Performance Battery Plus en met wat overblijft nog wat speelgoed op wielen kopen. Dan nog zouden we met onze Taycan 4S indien gewenst sneller zijn dan zowat alles en iedereen en zouden we trots kunnen zijn op het feit dat we niet alleen “koning van de jungle” zijn, maar ook ecologisch én fiscaal zeer goed bezig zijn.

Advies voor uw volgende bedrijfswagen?

Op zoek naar de ideale laadoplossing?

87
Aandrijving19/20
Comfort 18/20
Rijgedrag 17/20
Veiligheid 17/20
Prijs 16/20
 

Uitstekende prestaties
Veel minder duur dan Turbo en Turbo S
Schitterend onderstel en weggedrag

Zicht op dashboard
Soms harde plastics
Minder ruim dan Panamera

Leaseprijs 48 maanden / 100.000 km: € 1.622,28 excl. btw 

TCO 48 maanden / 100.000 km: € 1.520,82

Hoe wordt de leaseprijs berekend?

De maandelijkse leaseprijs wordt aangeleverd door Athlon en is gebaseerd op een standaardvoertuig waarop de standaard fleetkorting is toegepast. Het betreft een operationele leasing voor 4 jaar en 100.000 km, inclusief onderhoud, verzekering en een set winterbanden. Het betreft geen bindend aanbod. 

Hoe berekent Autonieuws de TCO? 

Om een totaalbeeld van de kosten te krijgen (TCO, voor total cost of ownership), moet je verder kijken dan de leaseprijs. Onze berekening van de TCO is gemaakt met de Car Cost Advisor van Eurofleet Consult, dé marktreferentie in België en Frankrijk voor TCO-berekeningen op maat van de gebruiker. We houden rekening met de fiscale aftrekbaarheid, 65% niet-terugvorderbare btw, de solidariteitsbijdrage, het brandstofverbruik volgens de door de constructeur opgegeven cijfers (WLTP) en de belasting op de verworpen uitgaven. We gaan hierbij uit van de situatie van een werknemer van een vennootschap die aan de normale vennootschapsbelastingstarieven belast wordt. Het gaat in deze berekening om de zogenaamde TCO na belastingen (TCO 3 volgens de nieuwe nomenclatuur).

Is deze auto interessant voor mij als zelfstandige?

Wens je advies bij de aankoop van je bedrijfswagen en wil je weten wat de beste keuze is in jouw situatie? Twijfel je tussen een diesel, benzine, hybride of elektrische auto? Wil je het volledige plaatje zien inclusief de fiscale aspecten en foute keuzes vermijden? Neem dan contact op met Car-Matchers voor onafhankelijk, betaalbaar en helder advies 

PorscheTaycan 4S
Motor:Elektrisch, 2 motoren
Overbrenging:Automaat, 2 versnellingen
Batterij:93,4 Kw
Vermogen:420 kw / 571 pk
Max. koppel:650 Nm
0-100 km/h:4,0 sec
Topsnelheid:250 km/h
Gemiddeld testverbruik:22,7 kWh/100 km
Gemiddelde CO2-uitstoot:0 g/km
Catalogusprijs incl. BTW:€ 110.534
VAA:€ 153,30 / maand
Fiscale aftrekbaarheid:100 %

Deel op

Lees meer over

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.