Wat vier jaar geleden nog een onmogelijke opgave leek, krijgt vermoedelijk toch een goede afloop dankzij nieuwe zuinige en pittige motoren en een hele rits nieuwe modellen die aanslaan. De vijfde generatie Astra is het voorlopig hoogtepunt.
Het Duitse merk Opel is sinds 1928 eigendom van de Amerikaanse autoreus General Motors. Met de steun van het moederhuis slaagde Opel er na de Tweede Wereldoorlog in om nummer één onder de Duitse volumemerken te worden. Vanaf de jaren tweeduizend ging het echter bergaf met de Duitse constructeur. De toestand werd dramatisch toen GM in 2009 overkop ging. Na een doorstart bood de nieuwe GM-directie in Detroit Opel in eerste instantie te koop aan, maar uit strategische overwegingen bleef het Duitse dochterbedrijf uiteindelijk toch aan boord. Sterker nog, de GM-bazen in Detroit bleken plots bereid om vier miljard dollar te investeren in nieuwe motoren en modellen.
De nieuwe topman Karl-Thomas Neumann, ex-VW China, kreeg de opdracht om van Opel opnieuw een winstgevend automerk te maken. We zijn nu bijna drie jaar verder en de bilan oogt positief: dankzij ingrijpende herstructureringen en een uitbreiding van het gamma met attractieve modellen en de introductie van milieuvriendelijke motoren slaagt Opel erin om vooruit te gaan op een stagnerende markt. De nieuwkomers Mokka, Adam, Corsa en Karl zijn goed onthaald en alles laat voorzien dat ook de nieuwe Astra zijn weg naar de klant zal vinden.
Astra is hét volumemodel van Opel Astra is hét volumemodel van Opel. De geschiedenis van het model gaat terug tot 1936, toen nog onder de modelnaam Kadett met als baseline Das Auto. De grote doorbraak kwam er na de Tweede Wereldoorlog. De compacte gezinswagen was relatief goedkoop en stond – samen met de VW Kever – symbool voor het Duitse Wirtschaftwunder. In 1991 werd het succesmodel omgedoopt tot Astra. Die toonde zich lange tijd de evenknie van de VW Golf, maar vanaf de jaren tweeduizend kon de Astra niet langer concurreren met het paradepaardje van Volkswagen. Wegens té zwaar en té weinig competitief op het vlak van prestaties en duurzaamheid.
De vijfde generatie Astra is 5 cm korter en 2,5 cm breder dan de vorige, én lichter dan al zijn directe concurrenten. Terzelfdertijd biedt hij meer binnen- en kofferruimte dan zijn voorganger. Johan Willems, vicepresident communications Opel AG hierover: “Onze ingenieurs en designers zijn van een wit blad mogen vertrekken, maar met de boodschap dat de nieuwkomer onder de 1.400 kg grens moest blijven en meer emotionaliteit moest uitstralen. Het resultaat mag gezien worden: de nieuwe Astra is 120 kg lichter geworden, het dashboard is radicaal van uitzicht veranderd en inzake mobiele connectiviteit zet hij nieuwe maatstaven in dit segment. Bovendien zijn nieuwe motoren krachtiger, zuiniger en milieuvriendelijker geworden. De dieetkuur heeft haar doel niet gemist, want de nieuwe Astra is ook een leuke verschijning die niemand onberoerd laat.”
Sportief en comfortabel De vijfde generatie Astra is verkrijgbaar met drie benzine- en één dieselmotor, met vermogens van 95 tot 200 pk. De 1.0 liter driecilinderbenzinemotor met turbo (105 pk) imponeert door zijn koppel en laag geluidsniveau. De krachtigste Astra is uitgerust met een 1.6 ECOTEC Direct Injection Turbo die 200 pk opwekt, de viercilinderdiesels leveren respectievelijk 95, 110 en 136 pk. Een plug-in hybride komt er allicht volgend jaar.
Bij een eerste kennismaking valt de nieuwe Astra in de smaak door zijn sportief karakter en uitstekend rijcomfort. De ergonomische zetels zijn ontwikkeld in samenwerking met een wetenschappelijk instituut en zijn state of art. Stoelverwarming en een massagefunctie zijn een optie. Maar dat zijn lang niet de enige extra toebehoren die de Astra echte premiumallures verlenen. Zo is er de IntelliLux LED matrixverlichting die een maximale zichtbaarheid garandeert op onverlichte wegen en op zoek gaat naar verkeersborden in duistere zones. Of die met een brede lichtbundel de stuurinslag in bochten volgt en zo de veiligheid op die plaats verhoogt.
Nummer één inzake mobiele connectiviteit Opel introduceert met OnStar de nieuwste wifi-technologie met een omvangrijk dienstenaanbod zoals noodcentrale, reddings- en pechhulpdiensten en afstandsbediening via de myOpel OnStar app. Die verbindt de abonnee met een meertalige OnStar-consulent in het Opel Contact Center in het Engelse Luton - en elk uur van de dag en elke dag van het jaar.
OnStar transformeert de Astra in een wifi-hotspot waarop tot zeven toestellen kunnen worden aangesloten. Een externe antenne garandeert een stabiele internetverbinding en maximale connectiviteit. Het systeem is voorzien van een onafhankelijke, ingebouwde simkaart. De enige zichtbare voorziening in de auto is een module met drie knoppen in de buurt van de binnenspiegel. De blauwe serviceknop geeft toegang tot de comfortdiensten en verbindt je met een OnStar-consulent die de gevraagde informatie rechtstreeks naar het navigatiesysteem in de auto stuurt. Via de rode SOS-knop kan je om hulp vragen; ben je daar door omstandigheden niet meer toe in staat, schiet OnStar zelf in actie. Met de derde (privacy)knop kan de abonnee de positie van zijn voertuig afschermen en onzichtbaar maken voor het systeem. Belangrijk is nog dat de klant tijdens het eerste jaar niet moet betalen voor het OnStar-dienstenpakket.
Om smartphonegebruikers te plezieren, is de nieuwe Astra uitgerust met R 4.0 IntelliLink en Navi 900 IntelliLink die navigatie via Apple Maps en Google Maps faciliteren en probleemloos integreren met smartphonefunctionaliteiten. Apple Car Play brengt de iPhone-apps op een eenvoudige manier naar het scherm van de auto. Zo worden telefoneren, berichten verzenden en ontvangen of muziek beluisteren aan het stuur mogelijk via het aanraakscherm of met je stem via Siri.
Een ruim aanbod dus en dat alles voor een faire prijs. De goedkoopste Astra kost € 16.590 en hij scoort daarmee evengoed of zelfs beter dan sommige van zijn concurrenten. Leek Opel vier jaar geleden nog een vogel voor de kat, dan lijkt de wederopstanding nabij. De nieuwe Astra bezit alle kwaliteiten om opnieuw een vooraanstaande plaats in het C-segment in te nemen en van Opel opnieuw een vooraanstaand merk in Europa te maken.