Het zal u verbazen, maar autojournalisten worden niet met een rijbewijs in de wieg gelegd. Ik heb die dwaling in de verkeerswetgeving rechtgezet in een Nissan Almera naast instructeur Jean-Pierre.
Het was een simpelere tijd, toen airconditioning en een lederen interieur het toppunt was van luxe en het enige schermpje in een auto de tijd en eventueel de buitentemperatuur toonde. Maar zelfs in die tijd was de Nissan Almera voor de autosector wat een boterham met kaas en hesp is voor de gastronomie. It gets the job done, maar niemand werd er wild van.
Verfijnde sushi
Toen de eerste Qashqai in 2007 de Almera verving, deed Nissan een gewaagde zet. Het was geen boterham met kaas en hesp meer – nee, dit was verfijnde sushi. In een hip restaurant waar de gerechtjes op een lopende band langs alle tafeltjes glijden.
Om te beginnen was de Qashqai een cross-over – op dat moment een innovatieve keuze. Bovendien was het design veel minder saai dan dat van de Almera. “I’m sexy and I know it,” straalde deze auto uit. Je kon je plots voorstellen dat mensen niet alleen voor de legendarische Japanse betrouwbaarheid naar een Nissan-garage liepen.
De Qashqai was inderdaad een schot in de roos en wist heel wat klanten te overtuigen in een segment dat tot dan gedomineerd werd door klassieke hatchbacks zoals de Volkswagen Golf en de Ford Focus. Wat met de Almera niet was gelukt, lukte wel met de Qashqai: de kassa rinkelde.
Toen het tijd was voor de tweede generatie waren er tal van kapers op de kust. De meeste andere constructeurs waren intussen op de SUV- en cross-overtrein gestapt. Toch wist ook die Qashqai zijn mannetje te staan. Nu het tijd is voor de derde generatie, moeten de verwachtingen bij Nissan hoog gespannen staan. Zal ook deze Qashqai een succesnummer worden? De ingrediënten lijken alleszins weer goed te zitten.Knap interieur
De Qashqai is een paar centimeters gegroeid in lengte, hoogte en breedte, wat vooral de passagiers ten goede komt. Nissan heeft de Qashqai een heel verzorgd interieur meegegeven, met kwalitatief aanvoelende materialen en nauwelijks harde plastics. Het 9-inch infotainmentscherm is helder, responsief en bevat godzijdank niet alle functies. De airco bijvoorbeeld kun je nog steeds met aparte fysieke knoppen bedienen.
We waren minder te spreken over de rijhouding, die we het vriendelijkst als suboptimaal kunnen omschrijven. De zitting is aan de korte kant en zeker de wat grotere bestuurder zal moeite hebben om de ideale houding te vinden. We kunnen ons inbeelden dat bestuurders die de 1 meter 80 niet halen, daar minder moeite mee hebben.
Ook het zicht naar voren is niet ideaal. Nissan gaat er prat op een dunnere A-stijl ontworpen te hebben voor een betere zichtbaarheid. Om dezelfde reden zijn de zijspiegels op de deuren gemonteerd en niet meer onderaan de A-stijl. Jammer genoeg hebben ze minder goed nagedacht over de achteruitkijkspiegel, die absurd laag hangt, wat een dode hoek ter grootte van een gemiddelde lijnbus oplevert.Grote koffer, ruim openende deuren
Tot de troeven van de nieuwe Qashqai behoren ongetwijfeld de achterportieren die bijna 90 graden openzwaaien. Wie al eens overweg moet met kinderstoeltjes, zal dat zeker weten te appreciëren. Bovendien werd de koffer nog een stukje groter. Je kunt nu 479 liter kwijt in deze Nissan, wat bovengemiddeld is in dit segment. De laadvloer is vlak en beschikt over een valse vloer waaronder je ook dingen kunt opbergen.
Zoals de laadkabels, bijvoorbeeld. Maar die komen er niet, want Nissan voorziet geen plug-inhybride versie, terwijl de technologie binnenshuis wel degelijk voorhanden is (kijk maar de Renault Mégane Grandtour en de Captur E-Tech). Wel mogen we een speciaal type hybride verwachten, met een benzinemotor die als generator werkt voor de elektromotor. Nissan beweert dat deze Qashqai even kwiek zal rijden als een elektrische auto. We zijn benieuwd.
Alleen benzine
In afwachting van de hybride versie is de nieuwe Qashqai enkel te bestellen met een 1.3-benzinemotor van 140 of 158 pk, beide ondersteund door mild-hybridtechnologie. Dat wil zeggen dat er een bijkomende 12 V-batterij in de auto zit, die toelaat de motor uit te schakelen bij stilstand en bij het uitrollen of om extra koppel te leveren bij het accelereren. Volledig elektrisch kun je er niet mee rijden, maar de CO2-uitstoot zou er volgens Nissan 4 gram per kilometer mee dalen.Onze testauto was de instapper met manuele zesbak, die in 10,2 seconden van 0 naar 100 km/h kan sprinten om af te klokken op een maximumsnelheid van 196 km/h. Met een koppel dat beperkt is tot 240 Nm betekent dat dat je bij lagere snelheden nogal vaak in de soep moet roeren en bovendien valt dan ook op dat de goede geluidsisolatie weinig auditieve feedback geeft.
Overijverige rijhulpsystemen
De motor levert geen prestaties die doen duizelen, maar als je daarnaar op zoek bent, overweeg je ook geen Qashqai. Ook het nieuwe platform waarop de Qashqai gebouwd is, levert een comfortabele rijervaring zonder sportief te zijn. Het is 48 procent stijver dan dat van de vorige generatie, wat de precisie en de respons verbetert en de trillingen vermindert. De rit is inderdaad erg comfortabel, of je nu rijdt op pas gegoten beton of op kasseien.
De rijhulpsystemen zijn talrijk maar springen soms in actie wanneer dat niet nodig is. Het is vooral ergerlijk wanneer de auto beslist te remmen wanneer dat niet nodig is, bijvoorbeeld als je in een smalle straat met je rechterwielen in de berm gaat rijden om een tegenligger te kruisen. De adaptieve cruisecontrol kwijt zich dan weer uitstekend van zijn taak en raakt niet snel de kluts kwijt als een trager auto plots voor je invoegt.Het optionele head-updisplay van de Qashqai is met zijn 10,8 duim het grootste in dit segment. Het toont de belangrijkste gegevens zoals de snelheid, navigatieaanwijzingen, rijhulpgegevens en zelfs informatie over de muziek waar je naar luistert. Wel jammer is dat je de navigatieaanwijzingen niet te zien krijgt als je pakweg Google Maps gebruikt in Apple CarPlay. Handig is dan weer wel dat CarPlay van het draadloze type is.
De derde generatie van de Nissan Qashqai heeft alles in huis om een succesnummer te blijven. Zijn minpuntjes zijn niet heel groot, en als de bestuurder dat ook niet is, vervallen ze bovendien. Het beperkte motoraanbod kan wel een nadeel zijn ten opzichte van de concurrentie.
Volledige uitrusting en hulpsystemen
Grote en duidelijke HUD
Verzorgd interieur
Zithouding voor lange bestuurders
Dode hoek door lage achteruitkijkspiegel
Remhulpsysteem vaker irritant dan nuttig
Leaseprijs 48 maanden / 100.000 km: € 457,56 excl. btw
TCO 48 maanden / 100.000 km: € 681,03
Hoe wordt de leaseprijs berekend?
De maandelijkse leaseprijs wordt aangeleverd door Athlon en is gebaseerd op een standaardvoertuig waarop de standaard fleetkorting is toegepast. Het betreft een operationele leasing voor 4 jaar en 100.000 km, inclusief onderhoud, verzekering en een set winterbanden. Het betreft geen bindend aanbod.
Hoe berekent Autonieuws de TCO?
Om een totaalbeeld van de kosten te krijgen (TCO, voor total cost of ownership), moet je verder kijken dan de leaseprijs. Onze berekening van de TCO is gemaakt met de Car Cost Advisor van Eurofleet Consult, dé marktreferentie in België en Frankrijk voor TCO-berekeningen op maat van de gebruiker. We houden rekening met de fiscale aftrekbaarheid, 65% niet-terugvorderbare btw, de solidariteitsbijdrage, het brandstofverbruik volgens de door de constructeur opgegeven cijfers (WLTP) en de belasting op de verworpen uitgaven. We gaan hierbij uit van de situatie van een werknemer van een vennootschap die aan de normale vennootschapsbelastingstarieven belast wordt. Het gaat in deze berekening om de zogenaamde TCO na belastingen (TCO 3 volgens de nieuwe nomenclatuur).
Is deze auto interessant voor mij als zelfstandige?
Wens je advies bij de aankoop van je bedrijfswagen en wil je weten wat de beste keuze is in jouw situatie? Twijfel je tussen een diesel, benzine, hybride of elektrische auto? Wil je het volledige plaatje zien inclusief de fiscale aspecten en foute keuzes vermijden? Neem dan contact op met Car-Matchers.be voor onafhankelijk, betaalbaar en helder advies.
YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen
BTW: BE 0883 567 853