Niet moeten stekkeren, maar wel elektrisch kunnen rijden. Zo verkoopt Nissan zijn e-POWER-technologie. Of dat effectief het geval is en hoe die aandrijflijn het doet in de nieuwe Nissan Qashqai zochten we voor u uit.
De Qashqai is al sinds de lancering van de eerste generatie in 2007 een absoluut succesnummer voor het Japanse merk en telkens wanneer je je bestseller vernieuwt is het bang afwachten of het publiek ook “mee” is. Bij de nieuwe Qashqai, die in 2022 op de markt kwam, bleek dat gelukkig het geval. De auto is meteen herkenbaar als Nissan én als Qashqai, ziet er modern uit en valt echt wel in de smaak als we mogen afgaan op de reacties die we kregen tijdens onze testweek.
Nissan opteert voor zijn gamma niet voor plug-inhybrides of klassieke full hybrids om de uitstoot terug te dringen maar ontwikkelde een volledig eigen serieel-hybridetechnologie die het e-POWER doopte. Daarbij zorgt in het geval van de Qashqai een 1,5 liter grote driecilinder turbomotor met variabele compressie en 158 pk voor de energie die nodig is om een elektromotor van 140 kW (190 pk) op de vooras aan te drijven en een 1,97 kWh grote batterij op te laden. De benzinemotor is dus niet verbonden met de wielen en drijft ze niet rechtstreeks aan. Daarom kan Nissan zeggen dat de auto elektrisch rijdt, al is dit toch een andere manier van elektrisch rijden dan met een EV met een accu.
In de praktijk rijdt de Qasqhai met de e-POWER-aandrijving inderdaad elektrisch, aangedreven door de elektromotor die zijn energie uit de kleine accu en uit de verbrandingsmotor haalt. Daarbij geniet je van de stilte en de soepelheid van het elektrisch rijden, maar die stilte wordt wel regelmatig nogal verstoord door de plotse brom van de benzinemotor wanneer die aanslaat en meer toeren gaat draaien om het elektrisch aandrijfgeheel van voldoende stroom te voorzien als het gaspedaal wat dieper wordt ingedrukt.
Hoewel de driecilinder daarbij niet gaat loeien zoals de verbrandingsmotor van een klassieke hybride met CVT hoor je zijn brom wel erg duidelijk wanneer hij ingeschakeld wordt. Daarbij klinkt hij ook niet echt mooi, waardoor het motorgeluid enigszins storend is. Dat valt natuurlijk des te meer op doordat het wanneer de motor niet draait voorbeeldig stil is in het interieur.
Nissan claimt met de e-POWER-technologie het verbruik van de Qashqai te kunnen beperken tot gemiddeld 5,3 l/100 km (WLTP). Bij stadsverkeer zal die technologie ongetwijfeld een meerwaarde zijn en zullen de opgegeven verbruikscijfers wel realistisch zijn, maar wij reden in totaal 980 kilometer met veel snelweg en kwamen uit op 6,6 l/100 km. Dat is zeker niet slecht, maar ook niet beter dan wat met een full hybrid en zelfs een klassieke, zuinige benzinemotor mogelijk is, waardoor de meerwaarde van de innovatieve aandrijving al bij al beperkt is.
Op prestatievlak is dit een normale auto die met zijn acceleratietijd van 7,9 seconden naar de honderd en zijn top van 170 km/h doet wat verwacht wordt maar niet begeestert. Maar dat is ook niet de roeping van deze gezinsauto die wel uitstekend geschikt is als vervoermiddel voor elke dag die zich laat opmerken door zijn hoge mate van comfort, een voorspelbaar rijgedrag en een vergevingsgezinde ophanging en gelukkig ook een degelijke ergonomie met fysieke knoppen voor heel wat functies, wat we nog altijd verkiezen boven virtuele, digitale exemplaren.
Leuk is ook het feit dat Nissan, net als bij onder meer de Leaf, waar we die functie voor het eerst zagen, de e-pedal-functie monteert. Door een druk op de e-pedal-knop op de middenconsole kan je de auto automatisch energie laten recupereren bij het lossen van het gaspedaal, waarbij hij meer vertraagt dan zonder die functie en het veel minder vaak nodig is om het rempedaal aan te raken. Volledig tot stilstand komen lukt hier niet, maar wij zijn hoe dan ook een grote fan van dergelijke “one pedal”-toepassingen omdat ze het rijden echt ontspannend maken. Wie dat niet wenst kan het systeem natuurlijk uitgeschakeld laten.
De Qashqai was en blijft een gezinsauto bij uitstek. Hij biedt zowel voor- als achterin heel wat ruimte en het valt op dat ook achterin meer dan voldoende plaats is voor de benen en het hoofd. De achterbank is wel nogal hard. De koffer, met dubbele bodem, biedt met een inhoud van 455 liter meer dan voldoende ruimte voor de bagage van het gezin en door het glazen panoramadak van onze Tekna+-testauto baadde het interieur in het licht.
Zeggen dat de Qashqai met de e-POWER-aandrijflijn een elektrische auto is die je niet moet opladen is een beetje bij de haren getrokken, maar dat zijn marketingslogans al eens vaker. Hoe dan ook rij je inderdaad wel elektrisch met deze Nissan, maar wordt die elektromotor gevoed met de kracht van een benzine-exemplaar. Bij stadsgebruik gaat dat gepaard met een verbruiksvoordeel, maar op de snelweg is daar weinig van te merken. Voor het overige is de Qashqai van vandaag een uitstekende gezinsauto die weinig of geen steken laat vallen.
Comfortabel en ruim
Degelijke materialen en afwerking
Geslaagd design
Gebrom van de verbrandingsmotor
Beperkt verbruiksvoordeel e-POWER
Harde achterbank
Leaseprijs 48 maanden / 100.000 km: € 654,31 excl. btw
TCO 48 maanden / 100.000 km: € 919,38Autonieuws_TCO_Nissan_Qashqai_e-Power.pdf
Hoe wordt de leaseprijs berekend?
De maandelijkse leaseprijs wordt aangeleverd door Athlon en is gebaseerd op een standaardvoertuig waarop de standaard fleetkorting is toegepast. Het betreft een operationele leasing voor 4 jaar en 100.000 km, inclusief onderhoud, verzekering en een set winterbanden. Het betreft geen bindend aanbod.
Hoe berekent Autonieuws de TCO?
Om een totaalbeeld van de kosten te krijgen (TCO, voor total cost of ownership), moet je verder kijken dan de leaseprijs. Onze berekening van de TCO is gemaakt met de Car Cost Advisor van Eurofleet Consult, dé marktreferentie in België en Frankrijk voor TCO-berekeningen op maat van de gebruiker. We houden rekening met de fiscale aftrekbaarheid, 65% niet-terugvorderbare btw, de solidariteitsbijdrage, het brandstofverbruik volgens de door de constructeur opgegeven cijfers (WLTP) en de belasting op de verworpen uitgaven. We gaan hierbij uit van de situatie van een werknemer van een vennootschap die aan de normale vennootschapsbelastingstarieven belast wordt. Het gaat in deze berekening om de zogenaamde TCO na belastingen (TCO 3 volgens de nieuwe nomenclatuur).
Is deze auto interessant voor mij als zelfstandige?
Wens je advies bij de aankoop van je bedrijfswagen en wil je weten wat de beste keuze is in jouw situatie? Twijfel je tussen een diesel, benzine, hybride of elektrische auto? Wil je het volledige plaatje zien inclusief de fiscale aspecten en foute keuzes vermijden? Neem dan contact op met Car-Matchers.be voor onafhankelijk, betaalbaar en helder advies.
YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen
BTW: BE 0883 567 853