Test

© Mitsubishi Motors

TEST: Mitsubishi L200 2.3 Di-D (2019): Rock Solid (+video)

29 augustus 2019
Door Redactie

Met 971 stuks was de Mitsubishi L200 van de vijfde generatie in 2018 nog steeds goed voor de tweede plaats in de hitlijst van de bestverkochte pick-ups in ons land. Van januari tot juli van dit jaar viel hij echter terug naar de vijfde stek. Het was dus tijd voor een nieuwe generatie. Die staat vanaf september in de showrooms, maar Autonieuws kon er al mee rijden op de internationale perspresentatie in de buurt van Malaga.

(VIDEO ONDERAAN)

Precies veertig jaar geleden lanceerde Mitsubishi zijn eerste 1-tons pick-up. De nieuwe L200 is intussen de zesde generatie van een model dat in niet minder dan 150 landen in de catalogus staat en met 15% van de wereldwijde verkoop van Mitsubishi Motors de tweede plaats bekleedt in de wereldwijde verkoopstatistieken van het merk, tussen de Outlander en de ASX-SUV’s.

MMCL2002019011
Rock Solid design

De nieuwe L200 is meer dan een facelift van de vijfde generatie. Het hele design werd herwerkt, met een radicaal nieuwe look die door Mitsubishi “Rock Solid” (“Sterk als een rots”) werd gedoopt. Vooral vooraan is hij fundamenteel anders en stoerder dan zijn voorganger, met een opvallend modern ontwerp van de grille, de koplampen en de bumper, in een 3D-design dat net als de ASX, Eclipse Cross en Outlander gebruik maakt van Mitsubishi’s visuele “Dynamic Shield”-identiteit. Hij ziet er veel imposanter uit dan zijn voorganger, met een 4 centimeter hoger liggende motorkap, de hogere en meer opengewerkte luchtinlaat, het horizontaal opgebouwde radiatorrooster en de verticale uitsparingen voor de richtingaanwijzers en mistlampen links en rechts van de bumper, onder de smalle koplampen. 

MMCL2002019012

Opzij is de nieuwe L200 nog steeds herkenbaar door de schuin naar voor toelopende afscheiding tussen cabine en laadbak, die we ook al kenden van de vorige generaties. 

Terreincapaciteiten001

De laadbak werd hertekend maar bleef met 1,52 meter op de Double Cab (1,85 meter op de Club Cab) even lang als voorheen, en de achterlichtblokken lopen bijna door tot bovenaan de laadklep, voor een nog meer solide uitstraling.

MMCL2002019005
Gebouwd voor Belgische wegen

De L200 loopt van de band in Mitsubishi’s grootste niet-Japanse fabriek in Thailand, waar –net zoals in de rest van Azië- pick-ups veel couranter zijn dan bij ons en het meest verkochte autotype uitmaken.

Dat komt natuurlijk door het meer utilitaire gebruik van auto’s en de toestand van de wegen ginds. 

Nu zijn die bij ons ook niet bepaald biljartvlak, iets waar Mitsubishi met haar geslaagde reclamecampagne “Gebouwd voor Belgische wegen” handig op inspeelde. Ook bij ons lijkt er dus wel muziek te zitten in een stoere pick-up die op de slechtst mogelijke ondergrond zijn mannetje weet te staan. 

MMCL2002019023
Door zijn verbeterde Super Select 4WD-II-vierwielaandrijving met ook een nieuwe “Off Road Mode”, is hij niet alleen op, maar ook buiten de gebaande paden op zijn gemak. De L200 kan op elk soort ondergrond van 2WD naar 4WD overschakelen zonder te moeten stoppen, bij snelheden tot 100 km/u. Bovendien heeft hij een vergrendelbaar midden- én achterdifferentieel die voor opmerkelijke terreinprestaties zorgen en op alle soorten ondergrond een echte meerwaarde zijn. Voor extreem offroadgebruik is er ook een specifieke reductieverhouding (4LLc) voorzien. 

Ten slotte is er ook nog een nieuwe Off Road Mode die de keuze laat tussen vier rijprogramma’s in functie van de omstandigheden en via een geïntegreerde controle over het vermogen, de automaat (indien aanwezig), de remmen en de stabiliteits- en trekkrachtcontrole automatisch de hoeveelheid wielspin controleert om de auto in de moeilijkste omstandigheden zijn mannetje te laten staan.

MMCL2002019006

Ondanks onze al bij al beperkte ervaring met terreinrijden hadden we tijdens onze test niet het minste probleem met de toch aanzienlijke hindernissen die in het testparcours voorzien waren. Als werkpaard doet de L200 met zijn gesofisticeerde vierwielaandrijving duidelijk niet onder voor de meest prestigieuze concurrenten.

Pick-up, dus diesel…

De aandrijving gebeurt, zoals steeds bij pick-ups, door een dieselmotor. De nieuwe L200 nam afscheid van de 2,4 liter met 181 of 154 pk en verving hem door een nieuwe, 2.268 cc grote viercilinder met zestien kleppen en een dubbele bovenliggende nokkenas, die geholpen door een turbo 150 pk en 400 Nm weet te leveren. De motor voldoet natuurlijk aan de Euro 6d-TEMP norm en maakt een top van 174 km/u mogelijk (171 met automaat), terwijl hij volgens de WLTP-cijfers, die Mitsubishi wel al vrijgeeft in tegenstelling tot sommige concurrenten, elke 100 km zo’n 8,8 liter diesel lust met de handbak, of 9,7 met de zestrapsautomaat. Wij waren tijdens onze test aangenaam verrast door het gemiddeld verbruik dat op de handgeschakelde testwagen waarmee we reden niet boven de 8,7 l/100 km uitkwam.

MMCL2002019024

De op de Double Cab verkrijgbare automaat kreeg er een versnelling bij, want het verouderde vijftrapsexemplaar van de vorige L200 werd vervangen door een moderne zestrapsautomaat die het verbruik drukt en ook aangenamer is. 

Technologisch zit de nieuwe L200 vol snufjes die nog niet echt courant zijn in dit segment. De Hill Descent Control is vanzelfsprekend al bekend van andere auto’s, maar de Multi-around Monitor met vier camera’s rondom, het Forward Collision Mitigation systeem (FCM) dat met camera’s en laser-radarsystemen risico’s op aanrijdingen vooraan detecteert en indien nodig de remmen activeert, het Rear Cross Traffic Alert (RTCA) en het Blind Spot Warning System met Lane Change Assist-functie (BSW met LCA) zijn minder courant en vervolledigen het Engels woordenboek.

Als zichzelf respecterende pick-up, die zeer vaak met aanhanger gebruikt wordt, kan de nieuwe L200 een geremde aanhanger van tot 3.100 kg slepen en beschikt hij zoals zijn voorganger ook over de Trailer Stability Assist (TSA) aanhangwagenstabilisatie.

MMCL2002019020

Net zoals bij die voorganger geldt ook voor de nieuwe L200 dat hij dan wel niet even comfortabel is als een nieuwe SUV, maar op comfortvlak wel aanzienlijk beter doet dan een bestelwagen, wat hij –fiscaal maar ook qua praktische aspecten- eigenlijk is. Het ladderchassis en de herijkte ophanging met schroefveren vooraan en bladveren achteraan kunnen overweg met zware ladingen maar verloochenen het comfort van de inzittenden daarbij niet. We waardeerden ook het aangename stuur, maar moesten wel vaststellen dat 150 pk in beladen toestand niet voor knalprestaties kunnen zorgen. Maar dat verwacht je ook niet van een pick-up. 

MMCL2002019021

Het plaatsaanbod voorin is meer dan correct, en achterin is de L200 voor een pick-up niet alleen erg ruim maar ook bijzonder comfortabel te noemen, met een goede achterbank en een makkelijke instap via de achterdeuren.

MMCL2002019015

De als Club Cab (met twee deuren) of als Double Cab verkrijgbare L200 wordt aangeboden aan een vanafprijs van € 31.490 voor de Club Cab Invite Edition One en € 32.990 voor de Double Cab Invite Edition One. Dat zijn zeer competitieve prijzen die hem minder duur maken dan rechtstreekse concurrenten zoals de Nissan Navara of de Ford Ranger.

De L200 is geen SUV en wil dat ook niet zijn. Dit is een oerdegelijke pick-up die zijn eigenaar niet in de steek laat en geen opvallende nadelen heeft. Hij is niet de krachtigste of de meest prestigieuze, maar ongetwijfeld wel een van de voordeligste pick-ups. De L200 is een overall degelijke auto die bovendien met vijf jaar garantie kan uitpakken.

(VIDEO ONDERAAN)

 

84
Aandrijving15/20
Comfort 17/20
Rijgedrag 17/20
Veiligheid 18/20
Prijs 17/20
 

Terreincapaciteiten
Comfort voor een pick-up
Comfort achterin

Vermogen soms wat nipt


 

Deel op

Lees meer over

Video

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.