Dat ze AMG aan de familienaam toevoegen, dat kan alleen maar veelbelovend zijn. SL maakt natuurlijk duidelijk over welke auto het gaat en 63 kunnen we ook nog wel hebben. Maar die ‘vreemde’ S E Performance erachter is misschien wat van het goede te veel. Gelukkig lijkt de rest van het verhaal net wel heel leuk te worden.
De SL had lange tijd de reputatie een vooral comfortabele cabrio voor al iets oudere liefhebbers van het genre te zijn. We hoorden zelfs al eens ‘vertellen’ dat de bestuurders- en de passagiersstoel haast altijd (en respectievelijk) door een man met grijze haren en een jonge(re) dame met blonde lokken werden gevuld, maar aan dat soort ‘kwaadsprekerij’ bezondigen we ons bij Autonieuws natuurlijk nooit.
AMG-varianten tilden de rijervaring van de jongere SL-generaties altijd wel al naar een hoger niveau, voor het huidige model werd zelfs de hele ontwikkeling van de auto aan die specialisten uit Affalterbach uitbesteed. Vandaar dat nu elke variant en dus zelfs het 43-instapmodel met de slechts 2 liter grote viercilinder de beroemde afkorting op zijn paspoort heeft staan. Dat autootje is trouwens ook al 422 pk sterk, helemaal bovenaan de hiërarchie is er dus de 63 S E Performance waarmee wij een weekje rondtoerden.
Een ‘groen’ ritje bedraagt maximaal 13 kilometer
Met de combinatie van de 4 liter grote en acht cilinders en twee turbo’s tellende krachtbron op benzine voorin en een ook nog eens 204 pk en 320 Nm aan het spektakel toevoegende elektromotor achterin is de op een originele manier vierwielaangedreven auto goed voor 816 pk en een zo mogelijk nog wat straffere 1.420 Nm. Juist ja, deze SL is een plug-inhybride sportwagen. Vandaar dus ook die lange S E Performance-naam, waarvan de tweede letter ongetwijfeld voor de elektrische aandrijving staat. Stel je daar niet te veel van voor. Volledig opgeladen is de boven de achteras geplaatste batterij van 6,1 kWh, met een laadpoort in de achterbumper, goed voor een groen ritje zonder dus enige uitstoot van maximaal 13 kilometer. Dat kan nog wel volstaan voor wat stil gepronk (in plaats van geronk) op een chique boulevard langs het strand, maar het vestigen van zuinigheidsrecords stond zeker niet bovenaan in het lastenboek van de ontwerpers.
Topprestaties, daar was het de ingenieurs en hun opdrachtgevers natuurlijk wel om te doen. Je spurt met de auto desgewenst in slechts 2,9 seconden van 0 naar 100 km/h. Wie dat nog nooit zelf heeft ervaren, mag ons geloven dat het op het randje van ‘ongemakkelijk’ snel is. De hernemingen zijn dankzij de snelle opbouw van het hoge koppel al even indrukwekkend, deze auto toont zich bij elke stevige tik op het gaspedaal altijd meteen klaarwakker en laat je in zowat alle omstandigheden toe tot 99,99 procent van het andere verkeer achter jou te laten. Niet de volle 100 procent, want er zijn natuurlijk nog wel wat sportwagens die nog net iets sneller zijn. Met een top van 317 km/h weet de Mercedes zich links en rechts ook nog geklopt worden, maar dat soort snelheden probeert in het ‘echte’ leven sowieso niemand natuurlijk nog uit.
Je voelt de kilo’s soms echt wel
Voor wie het nog niet zou hebben opgemerkt, de SL is een cabrio. Een dergelijk wagenconcept vereist ook altijd wat compromissen bij het zoeken naar het juiste evenwicht tussen structurele stevigheid en (extra’s) kilo’s. Het echt wel enorme vermogen en koppel van de aandrijving maken echter dat die laatste, ondanks een leeggewicht van bijna 2,1 ton, topprestaties echt niet in de weg staan. We ‘bewezen’ dat al met de cijfers van hierboven, maar doelen evengoed op de rijdynamiek van de auto. Je voelt de kilo’s natuurlijk wel, qua scherpte moet hij misschien nog net iets onderdoen voor de topversies van de ook nog altijd door AMG geleverde en enkel als Coupé aangeboden GT. Die kan je trouwens met dezelfde plug-inhybride aandrijving krijgen, die is met exact hetzelfde vermogen nog een fractie sneller dan de SL. Voor de volledigheid, de grotere en dan ook nog wat zwaardere AMG GT 4-Door Coupé S E Performance is nog eens 27 pk sterker.
Qua prijs zitten de drie krachtpatsers als bij toeval heel dicht in elkaars ‘hoge’ buurt, kiezen voor de SL zal dus allicht wel vooral te maken hebben met je zwak voor open rijden. Dat kan desgewenst ook met een hoge mate van comfort, anno 2025 tonen dit soort auto’s echt wel verschillende gezichten. In de Sport- en zeker Sport Plus-stand, waarbij je ook geen halve meter elektrisch kan rijden, wordt de SL echt wel een beest en laat hij dat ook duidelijk horen.
De SL is een auto met verschillende gezichten
De auto stuurt heel direct, met dank ook aan de vierwielsturing. Die vergemakkelijkt door ‘tegensturen’ bij lage snelheden ook het parkeren, maar daar was het de ontwerpers natuurlijk niet echt om te doen. Bij hoge snelheden en dus ook stevig bochtenwerk is het aanvankelijk wel wat wennen aan het effect van dat technologische snufje, de auto reageert soms immers nog sneller dan je mogelijk verwacht.
Bij een iets rustigere rijstijl ‘voel’ je als het ware toch nog continu welke kracht er zich klaarhoudt om nieuwe bevelen op te volgen, een forse stamp op het gaspedaal doet het front van de auto zelfs even omhoogkomen. De semi-actieve stabilisatie van de AMG Active Ride Control en de efficiënte (instelbare) dempers maken natuurlijk wel dat het rubber altijd een goed contact met het asfalt behoudt, ook de actieve spoilers voor- en achter zorgen steeds voor een optimale downforce.
De vierwielaandrijving is geen klassieke 4Matic
Een pure sportwagen, genre de krachtigste Ferrari’s, Lamborghini’s en McLarens, is de SL niet. Een nog relatief comfortabel en als het moet zelfs braaf snelheidsmonster is het zeker wel. Daar komt als extra troef dus ook nog de mogelijkheid van dat toch af en toe eens elektrisch rijden bij. Bij het afdalen van een flinke bergpas krijg je de batterij door de recuperatie van de vertragingsenergie wellicht zelfs zowat helemaal opgeladen zonder dat je er een kabel voor nodig hebt, waarna je het skidorp dus in alle stilte kan binnenrijden. Linken we de SL nu echt aan een wintervakantie? Ja, we hadden we al over de vierwielaandrijving hè. Dat is dan wel geen klassieke 4Matic. Ook de elektromotor drijft normaal de achterwielen aan, maar bij een verlies aan grip kan er via de cardanas dus ook bliksemsnel vermogen naar de vooras worden gestuurd.
Blijft dan wel de vraag hoe je de skipakken en de avondtenuetjes mee op hun bestemming krijgt. Best ter plaatse kopen of huren misschien, de SL is immers maar een tweezitter met een piepklein en zowat nutteloos achterbankje en de koffer biedt maar ruimte voor een goede 200 liter bagage. Het is in het fraai afgewerkte en ook luxueuze interieur echter wel comfortabel zitten. Het compacte stuurwiel ligt goed in de handen, op de middenconsole staat een aanraakscherm met een formaat dat we wel eerder in een klassieke berline of SUV dan in zo’n sportwagen vinden passen. Maar goed, gebruiksgemak voor alles. De looks van de auto, daar hadden we het nog niet over. Ach, dat blijft natuurlijk een kwestie van smaak. Er passeerden in de lange SL-geschiedenis zeker al mooiere modellen. De nogal agressieve snoet, de gespierde flanken en het afgeronde achterwerk, het doet allemaal sterk denken aan de vormen van de GT. Iets meer visueel onderscheid, het had wel gemogen.
Met de komst van de nieuwe en zich nu dus ook als een ‘echte’ AMG manifesterende SL was er volgens Mercedes geen nood meer aan een roadstervariant van de jongste GT-generatie. Of die zal worden gemist? Door enkele echte puristen misschien wel, bij de SL ligt de focus immers nog net iets meer op comfort en luxe. Het was ongetwijfeld een kwestie van compromissen, in moeilijke(re) economische tijden kan zelfs een premiumspeler als Mercedes het zich echt niet meer veroorloven om nog een hele reeks cabrio’s en roadsters in de catalogus te laten staan. De open variant van de S-Klasse is immers evengoed verdwenen, ook dat ‘gat’ moet de SL dus toch een beetje proberen opvullen. Vandaar dat het dan ook een auto met minstens twee gezichten én gelukkig ook enorm veel brio is geworden. We zijn dus toch wel fan, mocht dat ondertussen nog niet duidelijk zijn.
Schitterende aandrijving
Geweldige prestaties
Zowel comfort als sport
Lijkt nogal sterk op GT
Hoog gewicht
Peperduur
YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen
BTW: BE 0883 567 853